Republica Moldova îşi exprimă disponibilitatea de a finaliza negocierile şi a semna Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontiera moldo-română.

0
65

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a difuzat un comunicat de presă în care se menţionează că Republica Moldova este disponibilă să finalizeze negocierile privind semnarea Tratatului politic de bază şi Tratatul privind frontiera moldo-română. Astfel, “partea moldovenească invită partenerii români la un dialog constructiv, transparent şi curajos”. La 28 noiembrie curent, Filip Teodorescu, Ambasadorul României la Chişinău declara că “România este prima interesată să aibă un Tratat de bază şi un Tratat de frontieră cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenţa părţii moldovene de a introduce prevederi şi referiri inacceptabile pentru un stat modern european”. Diplomatul roman a afirmat atunci că Tratatul de la Paris, la care fac referiri oficialii moldoveni, nu mai are valoare juridică, atât timp cât o serie de prevederi nu mai sunt valabile.

“MAEIE a luat act cu nedumerire de declaraţiile difuzate de către reprezentanţi ai instituţiilor oficiale ale României referitoare la pretinsul motiv lingvistic de nesemnare a Tratatului politic de bază şi a Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România”, se arată în comunicatul difuzat de ministerul de externe al RM.

Potrivit acestuia, “Republica Moldova a negociat cu consecvenţă principiile de bază ale documentelor respective şi a manifestat disponibilitate pentru o flexibilitate avansată vis-à-vis de subiectele considerate drept sensibile de către colegii români. Referitor la problemele de ordin lingvistic, partea moldovenească se bazează pe prevederile constituţionale, dar, totodată, în spirit constructiv a propus o formulă diplomatică acceptabilă pentru ambele părţi”.

MAEIE precizează că formula legată de denumirea limbilor în care urmează a fi semnate cele două Tratate nu a constituit niciodată, în opinia părţii moldoveneşti, o problemă de nerezolvat.

“Din această perspectivă, autorităţile moldoveneşti au luat act cu îngrijorare de afirmaţiile cu caracter vădit de dezinformare la subiectul dat şi consideră că ele denotă o atitudine contraproductivă din partea oficialilor români”.

Amintim că la 28 noiembri curent, în cadrul unei conferinţe de presă ambasadorul Filip Teodorescu a declarat că Acordul de Cooperare dintre România şi Republica Moldova, numit cu titlul generic Tratat de bază, a fost parafat de miniştrii de externe ai celor două state în anul 2000, iar în primăvara anului 2003 ministrul de externe de atunci al României a anunţat că Bucureştiul este gata să semneze Tratatul parafat în anul 2000. Tot atunci s-a convenit ca, la nivel de experţi, cele două părţi să definitiveze aspectele formale minore legate de semnarea acestui acord. Însă la prima întâlnire a experţilor, în vara 2003, autorităţile moldovene au venit cu un alt document. „Un document complet nou, care punea în evidenţă faptul că oferta României de a semna acordul parafat în anul 2000 a primit un raspuns negativ”, a explicat atunci ambasadorul român.

„În aceste condiţii procesul de dialog a fost reluat şi în momentul de faţă se discută despre încheierea unui Acord european de Parteneriat şi Cooperare, un acord care, din punctul nostru de vedere, nu are nici un fel de probleme să îl putem semna. România este dispusă să dezvolte cele mai înalte relaţii cu Republica Moldova şi nu avem nici un fel de rezervă în adoptarea unui document care să sublinieze şi să confirme o asemenea poziţie politică”, a adăugat Teodorescu.

Referindu-se atunci şi la Acordul de frontieră, diplomatul roman acredita la Chişinău a afirmat că în 2003 România a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontieră, printre care şi un Acord privind regimul frontierei. “Întrucât nu s-au înregistrat progrese, în 2006 Bucureştiul a retransmis documentul privind regimul de frontieră, care trebuia să pună punct acestor discuţii. România nu are nici un fel de pretenţii teritoriale asupra Republicii Moldova”, a menţionat ambasadorul.

„Există o singură problemă, legată de faptul că partea moldoveană solicită introducerea în acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre România şi Uniunea Sovietică: ‘Graniţa dintre România şi URSS este graniţa care a fost convenită între România şi URSS în 1940’. Pentru toată lumea este însă clar că în 1940 şi până în 1947 România nu a încheiat niciun fel de acord cu URSS în legătură cu o asemenea graniţă. Deci, e un fals istoric şi, dacă atunci a fost acceptat, este pentru că România era un stat învins şi ocupat şi fără posibilitatea de a-şi apăra interesele sale suverane”, a argumentat ambasadorul Teodorescu. „Este evident că în anul 2007 acceptarea aceluiaşi fals istoric care s-a făcut în 1947 ar fi cu totul de neconceput”, a adăugat reprezentantul diplomatic al României la Chişinău.

Ca urmare, l-a convocat la 3 decembrie Filip Teodorescu a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău pentru a da explicaţii afirmaţiilor sale. Reprezentantului diplomatic al României i s-a spus atunci că potrivit Convenţiei de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor şi Convenţiei ONU din 23 august 1978 privind succesiunea statelor la tratate, tratatele care stabilesc frontierele între state poartă un caracter nelimitat în timp şi nici una din părţi, în mod unilateral, nu este în drept să revizuiască prevederile lor.

Teodorescu a explicat că Tratatul de la Paris nu mai are valoare juridică, atât timp cât o serie de prevederi nu mai sunt valabile. Tratatul prevede, de exemplu, restricţii, inclusiv militare, pentru România, care între timp a devenit stat membru NATO – „aspect care dovedeşte că acest document aparţine unei epoci care nu este actuală”, a adăugat Teodorescu. Potrivit amabsadorului, frontierele după cel de-al Doilea Război Mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki şi la acest document trebuie să se facă referire în acordul cu privire la frontiera cu Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Victoria Dumbravă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ