Republica Moldova nu e Moldova. E parte din România Mare

0
106
  1. Republica Moldova nu e Moldova

Tot aşa trebuie să spunem, însă, şi că Republica Moldova nu e Moldova. Concret, Moldova este o regiune istorică a României, cu o statalitate neîntreruptă începând din 1359 şi care, de bună voie şi nesilită de nimeni, într-un larg consens popular, a ales să se unească în 1859 cu Muntenia, formând România. Moldova a făcut dintotdeauna parte din spaţiul cultural românesc, primii ei scriitori afirmând, negru pe alb, latinitatea limbii şi a originii şi unitatea poporului român, alcătuind, în Evul Mediu (ca şi alte state europene: Germania, Italia, Spania), trei principate.

Oricine a trecut prin şcoală – chiar şi plagiatorul Igor Dodon – ştie că nu se poate face o materie de studiu, nici măcar pentru un an, dintr-o „istorie” contemporană, care nu numără decât 26 de ani, şi aceştia, foarte proşti. Nu-mi închipui, prin urmare, că la asta s-a referit Dodon, atunci când a cerut să fie înlocuită actuala materie, Istoria românilor, cu Istoria Moldovei. Nu. Preşedintele-plagiator vrea să introducă falsul sovietic al unei „istorii” care să-şi însuşească şi să falsifice însăşi istoria României. O istorie în care, conform tezelor celor mai retrograde ale propagandei staliniste – neacceptate nici de către savanţii ruşi – să se suţină din nou invenţia unui „popor moldovenesc”, a unei „limbi moldoveneşti” şi, mai ales, ideea „statului artificial” numit România.

http://adevarul.ro/moldova/politica/republica-moldova-nu-e-moldova-1_58ce58e05ab6550cb879ae4f/index.html

 

  1. Mărţişorul în patrimoniul UNESCO

Un obicei cu stravechi rădăcini în spatiul est-european are şanse să intre în patrimoniul UNESCO. Binecunoscutul mărţişor este întâlnit de secole nu doar în România ci şi în Serbia, Macedonia, Republica Moldova şi în Bulgaria. Tradiţia a rămas vie nu doar în spaţiul românesc ci şi la vecinii de peste Prut precum şi în Bulgaria. Tocmai de aceea, cele trei state depun la UNESCO un proiect prin care se doreşte intrarea în patrimoniul mondial a acestei tradiţii.

http://www.rfi.ro/special-paris-93850-martisorul-patrimoniul-unesco

 

  1. Poliţiştii băcăuani, parteneri într-un proiect de cooperare transnaţională în lupta împotriva fraudei din fonduri UE, în domeniul agriculturii

Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău au participat la conferinţa de lansare a proiectului „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene acordate în domeniul agriculturii”, IPJ Bacău fiind o instituţie parteneră în implementarea activităţilor propuse prin proiect.
Evenimentul s-a desfăşurat luni, 13 martie a.c, în municipiul Călăraşi şi a reunit reprezentanţii instituţiilor partenere, implicate în proiect, din România, Bulgaria, Polonia şi Republica Moldova, specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură România, Inspectoratului General al Poliţiei Române, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai unor asociaţii de agricultori şi jurnalişti.

http://adevarul.ro/locale/bacau/politistii-bacauani-parteneri-intr-un-proiect-cooperare-transnationala-lupta-fraudei-fonduri-ue-domeniul-agriculturii-1_58ce58bf5ab6550cb879ad90/index.html

 

  1. Pro sau contra uninominalului: „cu sistemul propus de PD nu vom îmbunătăţi clasa politică…”

Oricare ar fi finalul exercițiului de mobilizare a susținătorilor metodei uninominale de formare a Parlamentului, declanșat de liderul Partidului Democrat, mobilizare ce induce activizarea simetrică a adversarilor, deja putem spune că prospecțiunile politice sunt tot mai scumpe și tot mai imprevizibile. Cu „zăhărelul” nu mai merge, poate, doar cu „zăhăroiul”, dar și acela are proprietatea de a se topi, atunci când e scos la vedere. Așadar, discutăm astăzi despre votul uninominal, baghetă salvatoare pentru unii și molimă năprasnică pentru alții. Astfel stând lucrurile, doar formulăm întrebări. Multe întrebări. Întrebăm, doar…

http://www.europalibera.org/a/28376205.html

 

  1. Dodon este produsul  „votului util” pentru „cei cu șanse”

De o bună habă de vreme chiar nu mai scriu nimic despre oroarea legată de venirea lui Dodon în funcția de ”prezident” al Republicii Moldova. Am notificat clar – acest individ nu este și președintele unioniștilor, nu este al nostru. El nu are cu se ocupa, își caută diverse implicări, una mai ridicolă decît alta, este o paiață și un clown fără sprijinul dorit în Parlament și care vrea foarte mult să îl aibă prin viitoarele alegeri parlamentare..

Cu toate astea, nu putem să nu ne gîndim ce se poate întîmpla dacă lucrurile vor evolua prost, așa cum se întîmplă în prezent.

Mă sună mulți care deplîng alegerea lui Dodon.

Nu știu dacă mai sunt șanse de reparare a acestei situații,  pentru că tipurile de manipulări nu contenesc. După false și nenecesare alegeri prezidențiale, acum vin ”uninominalele”, o altă catastrofă programată, menită să țină Republica Moldova în loc, pentru ca să nu ajungă niciodată nicăieri.

Acestea sunt scenariile dinspre Est. Iar cetățenii noștri naivi și creduli, care ”tare îi mai votează util” pe ”cei cu șanse”, sunt cobaii perfecți pentru aceste scenarii. Păcat, mare păcat.

http://vox.publika.md/politica/dodon-este-produsul-votului-util-pentru-cei-cu-sanse-528207.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ