Republica Moldova, obligata de CEDO sa plateasca despagubiri peste 11 mii de Euro unui fost ofiter de la anti-coruptie

0
49

Guvernul Republicii Moldova a mai pierdut, marti, un dosar la CEDO, fiind obligat sa achite suma de 11,5 mii euro pentru cheltuielile de judecata si prejudiciul moral pricinuit ex-ofiterului Centrului de Combatere a Crimelor Economice si a Coruptiei, Grigore Gorea, transmite Agentia DECA-press.
Acum doi ani, acesta a depus o cerere la CEDO prin care reclama supunerea sa de catre autoritatile moldovenesti la tratament inuman si degradant, privarea sa de libertate si pornirea ilegala a urmaririi penale in privinta sa.
„Prin decizia emisa astazi Curtea Europeana a incetat procedura penala intentata lui Gorea, constatand ca Guvernul Republicii Moldova a violat mai multe drepturi garantate de Conventia Europeana. CEDO a decis ca Grigore Gorea a fost mentinut ilegal in arest dupa expirarea ultimului mandat judecatoresc emis pana la trimiterea cazului in judecata, iar instantele moldovenesti nu au oferit motive „relevante si suficiente” pentru mentinerea lui Gorea in stare de arest preventiv”, sustin Alexandru Tanase si Vasile Nicoara, avocatii lui Grigore Gorea.
De asemenea, Curtea Europeana a constatat ca, desi Grigore Gorea a prezentat suficiente argumente in favoarea eliberarii sale, instantele moldovenesti le-au respins intr-o maniera abstracta, fara a oferi careva detalii sau probe ce ar fi justificat pretinsele riscuri in cazul eliberarii din arest a lui Gorea.
Guvernul R. Moldova a fost reprezentat in acest caz la CEDO de catre ministrul Justitiei, Vitalie Parlog.

 

http://www.deca.md/?cat=info_europa&id=52

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ