Republica Moldova rămâne o prioritate strategică a României

0
115
  1. MRP susține necesitatea reexaminării legii învățământului în Ucraina

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a avut vineri o întrevedere cu ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, în cadrul căreia și-a exprimat nemulțumirea față de textul noii Legi a educației, adoptată de Parlamentul de la Kiev, și a susținut necesitatea unei reexaminări a acestui act normativ. 

http://infoprut.ro/48159-mrp-sustine-necesitatea-reexaminarii-legii-invatamantului-ucraina.html

 

  1. Ambasadorul Daniel Ioniță: Republica Moldova rămâne o prioritate strategică a României

Nivelul de implementare a proiectelor comune și perspectivele de consolidare a relațiilor dintre Republica Moldova și România în domenii de interes reciproc au reprezentat subiectele principale discutate cu prilejul unei întâlniri, joi, între premierul moldovean Pavel Filip și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, relatează portalul Deschide.md și postul Radio Chișinău.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/09/08/ambasadorul-daniel-ionita-republica-moldova-ramane-o-prioritate-strategica-a-romaniei-11-00-36

 

  1. Grădinița din Ungheni, la standarde europene. Cum arată unitatea școlară pentru care a contribuit și Guvernul României

Grădiniţa din Ungheni este acum la standarde europene. Priveliştea cu iz sovietic de altădată a devenit, după renovare, plăcută ochiului. Guvernul de la București a alocat suma de 26 de milioane de euro pentru renovarea unităților preșcolare din Republica Moldova, iar unitatea preșcolară „Andrieș” din municipiul Ungheni se numără printre ele. 

http://www.libertatea.ro/stiri/video-gradinita-din-ungheni-la-standarde-europene-1957859

 

  1. Eminescologi întruniţi la un congres mondial

Eminescologul botoşănean Lucia Olaru Nenati a participat la cea de a VI-a ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor. Organizat la Chişinău, în perioada 4-5 septembrie, congresul a avut ca obiectiv crearea unui program bine sistematizat de promovare a operei şi personalităţii lui Mihai Eminescu în lume, aprofundarea studiului acestora şi informarea asupra exegezelor apărute în ultimul timp.

http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Actualitate/2017-09-08/Eminescologi+intruniti+la+un+congres+mondial.html

 

  1. Frontiera dintre Moldova şi Ucraina se va delimita până la finalul acestui an

Ucraina își propune finalizarea procesului de demarcare a frontierei cu Republica Moldova până la sfârșitul acestui an. Prim-ministrul Ucrainei, Vladimir Groisman, a declarat că țara sa își propune finalizarea procedurii de demarcare a frontierei cu Republica Moldova până la sfârșitul anului 2017.

http://www.stiripesurse.ro/frontiera-dintre-moldova-si-ucraina-se-va-delimita-pana-la-finalul-acestui-an_1218113.html

 

  1. Românii din Ucraina: „cerem insistent să se pună capăt procesului de deznaționalizare a noastră”. Ce face România?

În ultimii ani, odată cu încercările conducerii Ucrainei de a efectua anumite reforme în asemenea domenii de importanță vitală pentru cetățenii țării cum sunt ocrotirea sănătății, învățământul, fondul de pensii, comunitățile teritorial-administrative etc. constatăm că situația noastră, a etnicilor români din Ucraina, se înrăutățește de la o zi la alta. Dacă luăm, de exemplu, numai domeniul învățământului public, suntem nevoiți să constatăm că aria de funcționare a limbii noastre materne se îngustează cu fiecare an, numărul școlilor se reduce vizibil și apare pericolul ca în 10-15 ani în regiunea Cernăuți, ca și în întreaga țară, să nu se mai audă vorba românească nici într-o școală.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25723-2017-09-08-09-58-37.html

 

  1. Militarii moldoveni au sosit la exerciţiile din Ucraina

Militarii moldoveni au sosit la exerciţiile ucraineano-americane Rapid Trident – 2017 în regiunea Lviv din vestul Ucrainei, a anunţat şeful serviciului de presă al acestor manevre, Anton Mironovici, informează vineri RIA Novosti în ediţia online. „Soldaţii Forţelor Armate ale Republicii Moldova, care participă la exerciţiul Rapid Trident – 2017, au sosit fără probleme la Centrul internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii în regiunea Lviv”, a scris Mironovici pe pagina sa de Facebook.

http://www.stiripesurse.ro/militarii-moldoveni-au-sosit-la-exercitiile-din-ucraina_1218104.html

 

  1. Masteranzii UTM vor putea obține diplome duble – una din Republica Moldova și una din România

Masteranzii de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) vor avea posibilitatea de a obține o diplomă dublă – una din Republica Moldova, de la UTM, și alta din România, de la Universitatea POLITEHNICA din București sau de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. 

http://bani.md/masteranzii-utm-vor-putea-obtine-diplome-duble-una-din-republica-moldova-si-una-din-romania—98180.html

 

  1. DEZVĂLUIRI! Din 2004, Rusia s-a implicat în alegerile din 27 de țări. Moldova, cap de afiș

Din 2004, Rusia s-a implicat în afacerile a cel puțin 27 de țări din Europa și America de Nord, cu implicări ce țin de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare, conform unui raport de analiză a unei organizații de supraveghere.

Dezvăluirile, distribuite de USA TODAY, au demonstrat că interferențele Rusiei au demarat, pentru început, în țările ex-sovietice, extinzându-se apoi spre Vestul Europei.

http://www.timpul.md/articol/dezvaluiri-din-2004-rusia-s-a-implicat-in-alegerile-din-27-de-ari–moldova-cap-de-afi-118279.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ