Republica Moldova – România, o relaţie fluctuantă

0
97

Evoluţia relaţiilor dintre Republica Moldova şi România arată ca o sinusoidă, cu puncte maxime şi minime care alternează la fiecare câţiva ani.

În 1990, pe când Moldova mai era încă o republică sovietică, entuziasmul regăsirii s-a materializat în vestitele „Poduri de flori” de peste Prut.

La 27 august 1991, Republica Moldova îşi declară independenţa, iar România devine prima ţară care o recunoaşte în mod oficial.

1991 – moment de vârf

27 august 1991 – Republica Moldova îşi declară independenţa, România e prima ţară care o recunoaşte

Este probabil momentul de apogeu al relaţiilor bilaterale, când se vorbeşte deschis de Unire şi totul pare posibil.

Războiul civil din Transnistria din 1992 şi eliminarea României din procesul de negociere a încetării focului deschide calea unei lungi perioade de răcire, chiar ostilitate, în relaţiile bilaterale.

Victoria Partidului Democrat Agrar în alegerile parlamentare din februarie 1994 aduce la putere un curent cu accente românofobe.

Constituţia adoptată la 27 august 1994 consacră „limba moldovenească” drept limbă de stat, iar premierul Andrei Sangheli declară că România „nu a dat Moldovei nici un creion pe gratis”.

Alegerea simultană în 1996 ca preşedinţi în Republica Moldova a lui Petru Lucinschi şi în România a lui Emil Constantinescu, născut la Tighina, în Basarabia interbelică, duce la o oarecare relaxare a relaţiilor, care intră într-o perioadă de neutralitate.

Singurul moment notabil este decizia României din 1998 de a livra curent electric Republicii Moldova într-o perioadă de criză dar, cum Chişinăul nu reuşeşte să achite nota de plată, livrările iau sfârşit în anul 2000.

2000 – 2004 – perioadă de îngheţ

Vladimir Voronin şi Ion Iliescu nu s-au înţeles

Dubla schimbare de putere din 2000-2001 provoacă cea mai severă deteriorare a relaţiilor bilaterale.

Noul preşedinte Vladimir Voronin se declară iritat de insistenţa cuplului Ion Iliescu-Adrian Năstase de a vorbi de „două state româneşti”.

Relaţiile ating probabil un nivel abisal în decembrie 2001, când ministrul justiţiei Ion Morei vorbeşte despre „expansionismul românesc”.

Tot în acea perioadă, Chişinăul acuză Bucureştiul de finanţare netransparentă şi cu tentă politică a unor organizaţii din Republica Moldova.

Băsescu înviorează relaţiile

Preşedinţii Voronin şi Băsescu au avut o relaţie personală bună

Venirea la putere a lui Traian Băsescu şi vizita sa la Chişinău în ianuarie 2005 dezgheaţă relaţiile, care se ameliorează simţitor, în paralel cu deteriorarea relaţiilor Republicii Moldova cu Federaţia Rusă.

În 2006 însă autorităţile de la Chişinău resping rolul României ca „avocat” al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iritate de invitaţia preşedintelui Băsescu de reunire a celor două ţări în interiorul UE.

Sursa: BBC

NICIUN COMENTARIU

  1. pacat o singura TZARA—————-ROMANIA,din cauza lui voronin romania nu se uneste cu moldova,pacat acelasi sange,aceiashi limba,aceiashi traditzii,acelashi popor O SINGURA TARA rupta in bucatzi(ROMANIA,REP MOLDOVA,N BUCOVINA,BUGEAC)

  2. Este timpul ca basarabenii sa schimbe soarta !!! Trebuie sa faca alegerea corecta la urmatoarele alegeri . Uitati-va ca in acest moment moldova este condusa de doi rusofobi : Voronin si prim-ministrul Zinaida Greceanîi . Atat timp cat basarabenii nu se vor trezii , acesti tirani vor conduce Basarabia si o vor afunda si mai adanc in distanta fata de Romania .

  3. Cand Rominia nu va mai fi condusa de tot feluri de greci ,tatari,etc.ci de simtire cu adevarat romineasca ,Rominia va avea o alta politica fata de voi.Vedeti,toata lumea va da acelasi sfat:votati pe unionisti!Nu mai plangeti,ci modificati mentalitatea populatiei ,sa-si aminteasca adevarata ogigine.

  4. Basarabia sufera de rejimul totalitar comunist condus de monarhul Voronin, opozitia este intimidata, actiunele pro-romane sint blocate de politia comunista, dar cele pro-ruse se desfasoara liber, cu vodca, bere, etc, televiziunea, presa este controlata de comunisti…….. basarabenii isi doresc unirea cu mama-Romania, dar acum nu e timpul, sper ca schimbarea va veni in 2009, si Romania nu trebuie sa astepte daca isi doreste reunirea tarii, trebuie de luptat, Basarabia se afla sub influenta Rusiei, si guvernarea actuala joaca dupa cum cinta rusul, dar Voronin poate so vinda si pe mama-sa, pentru vre-o citva ani de tarizm.

  5. Daca moldova nu adera la Uniunea Europeana,o sa se aleaga praful de acea tzara,si asta e din cauza lui porcul de voronin,din cauza lui s-au fraudat alegerile acolo.Vreau,ca in aceste vremuri tulburi,vreau ca moldovenii sa fie UNITI si sa isi aleaga un LIDER pentru ca sa preia puterea din mainile comunistilor,vreau ca ei sa invete din greselile Romaniei din decembrie 89,iar revolutia care are loc ACUM in Moldova sa fie una adevarata,fara sacrificiu ne se paote obtine nimic in situatia in care e Moldova acum.Fiti tari si datii jos pe comunisti,si nu uitati ca puterea voastra cea mai mare sta in unitatea voastra,nu i lasati pe comunisti sa va desparta !!!!

  6. Sunt din Romania.Si ma simt oarecum indignata de ceea ce se intampla la momentu de fatza in Moldova.Spunea cineva mai sus.aceias limba,acelas neam acelas sange o singura tara!asa sa fie.Nu suntem noi romanii painea lui Dumnezeu dar asta nu inseamna ca nu ne`ar fi bine impreuna.Pacat.Sunt convinsa ca sunt multi cu aceias parere si daca ar fi dupa omul de rand din Moldova sau Romania lucrurile nu ar mai sta asa.Repet…regret ceea ce se intampla

  7. multe nu am de spus,insa dreptul moldoveanului nu mai exista acum de multi ani….sub stapinirea unui om care nea jefuit si ne jefueste tara noastra,de acord cu comentariile altora 1000%trebuie sa ne unim stiu ca nu e usor,insa depinde mult de noi….sa ne unim si sa avem o singura putere.

LĂSAȚI UN MESAJ