Republica Moldova se pronunta pentru relansarea neconditionata a procesului de negocieri in formatul “5+2”

0
59

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a intilnit cu Goran Lennmarker, presedintele Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (AP a OSCE), presedintele Comitetului pentru politica externa al Parlamentului suedez.

Presedintele Vladimir Voronin a salutat prezenta lui Goran Lennmarker la Chisinau, exprimindu-si convingerea ca vizita actuala a presedintelui AP a OSCE in tara noastra va contribui la dezvoltarea cooperarii Republicii Moldova cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Seful statului a evidentiat, in special, insemnatatea vizitei de documentare a demnitarului OSCE la Chisinau pentru examinarea modalitatilor in care aceasta organizatie ar putea sprijini Republica Moldova in procesul de solutionare a problemei transnistrene.

In context, Vladimir Voronin a relevat ca Republica Moldova se pronunta pentru relansarea neconditionata si cit mai curind posibila a procesului de negocieri in formatul “5+2”.

Seful statului a solicitat suportul AP a OSCE in reluarea tratativelor privind reglementarea transnistreana, subliniind ca pozitia principiala a Chisinaului consta in faptul ca orice formula de solutionare a conflictului urmeaza a fi aprobata in cadrul negocierilor in formatul “5+2”.

In aceasta ordine de idei, presedintele AP a OSCE a tinut sa accentueze ca nu poate fi admis nici un fel de paralelism intre diferendul din Kosovo si cel transnistrean, data fiind natura diferita a celor doua conflicte.

In cursul intrevederii au fost inalt apreciate rezultatele recentei vizite oficiale a presedintelui Republicii Moldova in Regatul Suediei, subliniindu-se importanta acesteia pentru aprofundarea si extinderea dialogului bilateral.

Goran Lennmarker a reiterat pozitia autoritatilor suedeze privind sustinerea ferma a perspectivei europene a tarii noastre. Republica Moldova este un stat european si, daca doreste, are dreptul sa faca parte din familia europeana unita, a declarat oficialul suedez. Presedintele Comitetului pentru politica externa al Parlamentului suedez a subliniat ca toate cele 7 fractiuni din cadrul legislativului de la Stockholm sustin ideea extinderii in continuare a UE si a acceptarii Republicii Moldova in calitate de membru al Uniunii Europene.

Presedintele a exprimat gratitudine autoritatilor suedeze pentru sprijinul aspiratiilor europene ale tarii noastre, apreciind, de asemenea, intentia Suediei de a adera in timpul cel mai apropiat la Centrul comun de eliberare a vizelor. In context, Vladimir Voronin a mentionat ca la sfirsitul anului curent urmeaza a fi finalizata implementarea Planului de Actiuni “Republica Moldova – Uniunea Europeana” si ca autoritatile moldovenesti sint interesate in dezvoltarea dialogului politic cu UE si dupa indeplinirea acestui document strategic. Printre obiectivele trasate in acest sens seful statului a numit facilitarea regimului de vize in tarile comunitatii europene pentru cetatenii Republicii Moldova si semnarea acordului de comert asimetric cu UE. Presedintele a subliniat, de asemenea, intentia partii moldovenesti de a urma neabatut calea integrarii europene si de a realiza actiunile necesare pentru atingerea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana.

sursa:http://www.ziare.ro/articol.php?id=1179714435

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ