Republica Moldova şi-ar putea stoca rezerva strategică de gaze în România

0
111

Republica Moldova studiază atât posibilitatea construirii conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iaşi, cât şi a stocării rezervei strategice de gaze la depozitul din Mărgineni, a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr, potrivit ediţiei online a publicaţiei moldovene ECOnomist.
Conducta Drochia-Ungheni-Iaşi ar urma să transporte gaze de la monopolul rus Gazprom în România.

Potrivit vicepremierului moldovean, în prezent s-a ajuns la faza practică a studiului de fezabilitate al proiectului conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iaşi şi se examinează posibilitatea construirii a trei staţii de pompare, astfel încât să existe posibilitatea funcţionării acesteia în ambele direcţii (avers şi revers), adică să existe condiţii tehnice pentru ca gazul să poată circula în ambele direcţii. Cu toate acestea, destinaţia principală a viitorului gazoduct va fi transportul de gaze de la Gazprom în România, potrivit eco.md.

Totodată, cu sprijinul finanţatorilor externi, se examinează şi posibilitatea stocării viitoarei rezerve strategice de gaze la depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, amplasat la distanţă mică de frontiera dintre R. Moldova şi România.

Vicepremierul Valeriu Lazăr a afirmat într-o emisiune la ProTV Chişinău că în Moldova nu au fost identificate spaţii pentru stocarea gazelor din cauza structurii poroase a solului.

Realizarea acestor intenţii este posibilă în condiţiile în care România şi-a arătat disponibilitatea de a finanţa proiecte de interconexiune a reţelelor electrice şi de gaze.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat în cadrul recentei vizite la Chişinău că „în cadrul politicii de vecinătate, pe Parteneriatul Estic, vizăm realizarea proiectului de interconectare a sistemului de transport de gaze Drochia-Ungheni-Iaşi, în aşa fel încât sistemul de transport de gaze pe conductă al României să fie conectat cu cel al Republicii Moldova, cu Moldovagaz”.

Pentru asigurarea cu gaze a Moldovei de peste Prut, încă în anii 2002-2003, a fost prevăzută construirea conductei Drochia-Ungheni-Iaşi, cu o capacitate de 5 miliarde de metri cubi, lungimea de 95 km şi un cost de circa 49 milioane dolari. Proiectul în această variantă a rămas doar pe hârtie, el fiind tărăgănat din lipsa banilor, a interesului companiei Gazprom şi a deteriorării relaţiilor moldo-române. În consecinţă, în iunie 2008, Moldovatransgaz (o subdiviziune a Moldovagaz) a demarat construcţia gazoductului magistral Bălţi-Ungheni, cu un cost de 170 de milioane de lei şi o capacitate de până la un miliard de metri cubi pe an. Conducta a fost finalizată la sfârşitul lunii august 2009 şi permite aprovizionarea cu gaze a zeci de localităţi, dar nu şi tranzitul de gaze în România.

Specialiştii de la Moldovatransgaz spun că, dacă va fi nevoie, oricând, paralel cu conducta ce se construieşte, va putea fi construită alta cu o capacitate mai mare, special pentru tranzitul de gaze spre România.

La sfârşitul lunii mai 2009 a fost semnat un acord de colaborare directă Romgaz – Gazprom, ce prevede înfiinţarea unei companii mixte ruso-române, deţinută 50%-50% de ambele companii, care urmează să participe la construirea în România a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor (între care unul la Mărgineni, judeţul Neamţ). Acordul respectiv mai prevede posibilitatea ca gazul achiziţionat de Romgaz de la Gazprom şi păstrat în depozit să fie vândut mai departe, dar prevede şi construirea unor termocentrale, care să folosească gazul pentru producerea de electricitate.

Depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni va avea o capacitate de depozitare de până la 2 miliarde de metri cubi de gaze.

În prezent, producătorul român de gaze Romgaz şi compania Petrostar Ploieşti elaborează studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni, studiu ce a început în iulie 2009 şi va fi gata în aprilie acest an.

Sursa: Money.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ