Republica Moldova, subiect de discuţii între Iohannis şi Merkel

0
100
  1. Republica Moldova, subiect de discuţii între Iohannis şi Merkel

În contextul vizitei preşedintelui român în Germania, care are loc în contextul în care în acest an se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasadă, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea şi parteneriatul în Europa dintre România şi Germania, precum şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Iohannis a ţinut să aducă în discuţie teme ce ţin de Republica Moldova.

„Am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună – nu trebuie să optăm între NATO și UE, ci trebuie să colaborăm. UE este importantă pentru SUA, SUA e importantă pentru UE. Am discutat și despre Republica Moldova, Ucraina, despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri identice”, a declarat Klaus Iohannis.

http://independent.md/urepublica-moldova-subiect-de-discutii-intre-iohannis-si-merkel/#.WUgSMrZLeM8

 

  1. Chişinăul cere Guvernului britanic să nu-l mai primească pe Krasnoselskii: Ei tind să folosească orice tribună pentru propagarea ideilor secesioniste

Deşi autorităţile transnistrene afirmă că vizita delegaţiei lor la Londra a fost una oficială, la invitaţia MAE al Marii Britanii, dar şi a Uniunii Oxford, Ambasada britanică la Chişinău susţine că vizita a fost una privată, în pofida faptului că Vadim Krasnoselskii a fost primit la MAE de la Londra.

http://adevarul.ro/moldova/politica/chisinaul-cere-guvernului-britanic-nu-mai-primeasca-vizita-krasnoselskii-tind-foloseasca-tribuna-propagarea-ideilor-secesioniste-1_5947bd795ab6550cb84a0042/index.html

 

  1. De ce se tem Dodon și Plahotniuc de Comisia de la Veneția?

Niște experți în drept constituțional au băgat frica în oligarhul șef de la Chișinău și un președinte de țară. Cu doar câteva săptămâni în urmă Plahotniuc și Dodon fremătau în așteptarea concluziilor Comisiei de la Veneția referitoare la proiectul de modificare a sistemului de vot. Cum să nu luăm în considerare opinia experților?!? Iar când opinia a devenit (parțial) publică brusc nu-i mai interesează.

https://moldnova.eu/ro/de-ce-se-tem-dodon-si-plahotniuc-de-comisia-de-la-venetia-17709.html/

 

  1. Valeriu Dulgheru: QUO VADIS, BASARABIA?

Trebuie să apară o personalitate, de care să asculte şi rânzoşii lideraşi de partide. Sau să vină cu un mesaj unionist clar, şi în primul rând realizabil, astfel încât să-i lase dezarmaţi pe aceşti înfoiaţi în pene lideraşi.

Speranţa este mare ca aceste mişcări haotice pe dreapta să se adune într-un singur şuvoi cu o direcţie de curgere bine definită. Nu cred să fi pierdut complet simţul autoconservării.

Să ne lumineze Domnul măcar în al doisprezecelea ceas.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/25047-valeriu-dulgheru-quo-vadis-basarabia.html

 

  1. România donează cărți deținuților din Republica Moldova

Peste o mie de cărți, în mare parte literatură artistică, urmează să ajungă la penitenciarul „Pruncul” din Chișinău. Donația a fost făcut de Ambasada României în Republica Moldova la solicitarea conducerii penitenciarului.

„Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir, „Demonul tinereții” de Mihail Sadoveanu sau „Moș Goriot” de Honore de Balzac – sunt câteva dintre cele peste o mie de cărți care vor ajunge pe rafturile din biblioteca Penitenciarului nr. 9 din Capitală. În ultimii trei ani, tot mai mulți condamnați merg la bibliotecă, însă cele trei mii de cărți nu mai sunt actuale, iar majoritatea volumelor sunt în limba rusă. Din acest motiv, conducerea penitenciarului a solicitat mai multe cărți în limba română.

http://radiochisinau.md/romania-doneaza-carti-detinutilor-din-republica-moldova—52135.html

 

  1. Oaspeţi dragi din Basarabia pentru Despărţământul Năsăudean al Astrei

Prietenia trainică dintre astriștii Ţării Năsăudului și membrii Societăţii Culturale „Limba Noastră cea Română” din Chișinău va cunoaște, la sfârșitul acestei săptămâni, o nouă etapă. De data aceasta pe meleagurile noastre, basarabenii urmând să ajungă la Năsăud vineri.

http://www.mesagerul.ro/2017/06/19/oaspeti-dragi-din-basarabia-pentru-despartamantul-nasaudean-al-astrei

 

  1. Tinerii din Republica Moldova s-ar putea califica în meseria de bucătar la Predeal

Demarat în urmă cu trei ani, parteneriatul dintre Liceul Teoretic „Mihail Săulescu” din Predeal şi Republica Moldova, prin care elevii de peste Prut au ocazia de a urma cursurile şcolii predelene, ar putea fi extins anul acesta şi la nivelul învăţământului profesional.
Astfel, potrivit directorului adjunct al liceului predelean, Maeruţ Adrian (foto dreapta), pentru anul şcolar 2017 – 2018, a fost depusă la Ministerul Educaţiei o adresă prin care se solicită 25 de locuri pentru copii din Republica Moldova, dintre care 10 pentru clasele teoretice de liceu şi 15 pentru clasa profesională, specializarea bucătar.

http://www.bzb.ro/stire/tinerii-din-republica-moldova-s-ar-putea-califica-in-meseria-de-bucatar-la-predeal-a112917

 

  1. Expert LARICS: Mecanismul de fake news al rețelei PSRM-Dodon

Cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din octombrie-noiembrie 2016 au evidențiat și mai mult faliile între realitate și interpretarea mediatică a presei controlate de partide (în special presa controlată de „General Media Group” – companie aflată în proprietatea lui Vlad Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat, precum și o serie de agenții de presă online și posturi TV deținute de persoane afiliate Partidului Socialiștilor). Ori, majoritatea dintre acestea au difuzat în campania electorală narative false sau intoxicări mediatice, încălcând flagrant orice fel de norme ce țin de deontologia jurnalistică.

http://infoprut.ro/47502-expert-larics-mecanismul-de-fake-news-al-retelei-psrm-dodon.html

 

  1. Igor Boțan: „Interesul Uniunii Europene pentru R. Moldova rămâne cel de securitate”

Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru este, cel puțin, curios, pentru că Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Este cel mai important document pe care l-a avut vreodată Republica Moldova și este plenar angajată în aceste raporturi prevăzute de Acordul de Asociere. Că domnul Dodon anunță că, eventual, dacă câștigă formațiunea Domniei sale, va fi schimbată această politică, sigur că-i deranjează pe partenerii noștri de dezvoltare și pe noi, cetățenii Republicii Moldova.”

https://www.europalibera.org/a/igor-botan-interesul-uniunii-europene-pentru-republica-moldova-ramane-cel-de-securitate/28564737.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ