Republica Moldova va primi mai mulți bani din partea UE la propunerea unui europarlamentar român

0
95
  1. Inaugurare mult aşteptată! Monumentul celor trei martiri a reapărut în centrul Capitalei

Sculptura a trei martiri basarabeni Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea a reapărut în Scuarul Catedralei din Capitală după mai bine de șase decenii. Lucrarea este o copie fidelă a monumentului ridicat în 1923 şi distrus, ulterior, de comunişti. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor preoțesc în frunte cu Mitropolitul Vladimir. Monumentul cu o înălţime de doi metri şi jumătate şi o greutate de 20 de tone a fost ridicat din piatră de Cosăuţi, de către regretatul arhitect Eugen Bâzgu și artistul popular Grigore Băț. Evenimentul a început cu intonarea imnului Republicii Moldova, versurile căruia au fost scrise de Alexei Mateevici. Soldații au tras trei salve de pușcă.

http://www.publika.md/inaugurare-mult-asteptata-monumentul-celor-trei-martiri-a-reaparut-in-centrul-capitalei-fotoreport_2761061.html

 

  1. Republica Moldova și România vor semna un acord cu privire la utilizarea rachetelor antigrindină

Republica Moldova și România vor semna un acord care va permite utilizarea rachetelor antigrindină în zona de frontieră.

Ministrul agriculturii Eduard Grama a explicat că astfel vor fi reduse pagubele provocate de grindină, întrucât zona de frontieră cu România reprezintă 40% din aria totală a terenurilor protejate unde nu se permite lansarea rachetelor antigrindină.

http://www.allmoldova.com/ro/news/republica-moldova-si-romania-vor-semna-un-acord-cu-privire-la-utilizarea-rachetelor-antigrindina

 

  1. Basarabenii și-au serbat la Ottawa desprinderea de Uniunea Sovietică

Cu ocazia sărbătoriri a 25 de ani de ani de la desprinderea de Uniunea Sovietică, Ambasada Republicii Moldova la Ottawa a organizat o seară plină de căldură şi tradiţii păstrate şi promovate de către comunitatea basarabenilor din Canada.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/reportaj/23018-basarabenii-i-au-serbat-la-ottawa-desprinderea-de-uniunea-sovietic.html

 

  1. Ministrul Apărării a plecat în România: Va discuta cu oficiali de peste Prut despre situația regională

Ministrul Apărării Anatol Şalaru efectuează o vizită oficială în România în perioada 29-30 septembrie, la invitaţia omologului său român, Mihnea Ioan Motoc.

Potrivit Ministerului Apărării, cei doi miniştri vor aborda, în cadrul discuţiilor oficiale, subiecte ce vizează relaţiile militare bilaterale, situaţia regională şi sprijinul acordat de România la reformarea instituţiei de apărare a Republicii Moldova.

http://independent.md/mministrul-apararii-plecat-romania-va-discuta-cu-oficiali-de-peste-prut-despre-situatia-regionala/#.V-1DwPSU6M8

 

  1. Militari moldoveni se antrenează peste Prut alături de colegi din România și SUA

Militari ai Armatei Naţionale, alături de militari din România şi Statele Unite ale Americii, participă, în perioada 19-30 septembrie curent, la cea de-a doua etapă a exerciţiului „Scutul de foc 2016”, care se desfăşoară la Centrul secundar de Instruire Smârdan din România.

Potrivit Miniserului Apărării, scopul antrenamentelor este creşterea interoperabilităţii dintre subunităţile de artilerie terestră ale celor trei ţări, cu utilizarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor standard NATO.

http://independent.md/militari-moldoveni-se-antreneaza-peste-prut-alaturi-de-colegi-din-romania-si-sua/#.V-1DhfSU6M8

 

  1. Bibliotecarii din România și Republica Moldova, reuniți la Satu Mare

Bibliotecarii din România și cei din Republica Moldova își dau întâlnire vineri la Satu Mare, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

http://infoprut.ro/45308-bibliotecarii-din-romania-si-republica-moldova-reuniti-la-satu-mare.html

 

  1. Când va începe extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi speră că anul viitor vor fi gata documentele tehnice privind extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău.

Planul tehnic al gazoductului Ungheni-Chișinău cel mai probabil va fi finalizat până la mijlocul anului 2017, a spus Valeriu Triboi în debutul conferinței internaționale „Energetica Moldovei-2016. Aspecte regionale de dezvoltare”, care a avut loc pe 29 septembrie la Academia de Științe a Moldovei. „În prezent, suntem la faza inițierii planului tehnic pentru următoarea etapă și anume Ungheni-Chișinău și sperăm că până la mijlocul anului 2017 vom avea deja acest proiect tehnic după care vom purcede la construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”, a explicat viceministrul.

http://moldnova.eu/ro/cand-va-incepe-extinderea-gazoductului-iasi-ungheni-spre-chisinau-7030.html/

 

  1. Republica Moldova va primi mai mulți bani din partea UE la propunerea unui europarlamentar român

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a solicitat  creșterea asistenței macrofinanciare pentru statele din vecinătatea Uniunii Europene (UE), printre care și Republica Moldova, iar propunerea a fost aprobată miercuri de Comisia pentru bugete a Parlamentului European în cadrul votului asupra amendamentelor la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2017.

http://infoprut.ro/45311-republica-moldova-va-primi-mai-multi-bani-din-partea-ue-la-propunerea-unui-europarlamentar-roman.html

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ