Republica Platonică – prefață. Partea întâi.

1
95

Salutare, stimați cititori. În articolul trecut am vorbit despre ideea mea de remodelare a României. Ușor de spus, dar greu de realizat. Mi-a luat două săptămîni să-mi aranjez gîndurile și ideile, ca să le pot expune coerent pe acest blog. Din acest moment, voi publica cîte un articol săptămînal, dacă nu o să apară probleme sau ceva de genul.

Cu vorbele am terminat, trecem la acțiune. Cu scopul perfecționării României, voi încerca să elaborez o doctrină social-politică nouă, pe care eu prefer s-o numesc doctrina filosofică sau platonică. Ea se bazează pe ideea din ”Republica”, o carte scrisă de filosoful antic Platon, cu vreo 2400 de ani în urmă.

Ca să înțelegeți mai bine, vă propun să analizați societatea și statul, și să-i analizați minusurile. Din observațiile mele am dedus pe următoarele:

1. Democrația reprezentativă
   O Doamne, nu există o insultă mai mare în adresa democrației ateniene decît cea reprezentativă. Nu degeeaba se spună că alte multe minusuri, dar este cel mai bun sistem inventat pînă acum. Ea lucrează perfect doar cu condiția că în guvern intră persoane nobile și inteligente, care înțeleg că pe umerii lor a căzut soarta a unui popor întreg. Dar din păcate, situația este departe de a fi ideală. Oamenii aleg diferite simboluri și culori politice, cred orbește în promisiunile a ”elitei” politice, dar pînă la urmă, ei habar n-au pe cine trimit în Parlament și Guvern. Ei aleg un ”produs” după AMBALAJ, fără ca să știe CONȚINUTUL. Pe urmă se miră de ce totdeauna avem hoți și bădărani ca persoane de stat. Ei nu înțeleg că dacă toate partidele ar fi vrut binele poporului, atunci ei nu s-ar certa din cauza unui chițibuș, dar ar colabora împreună pentru bunăstarea socială.
Un alt minus, de care îmi este silă cel mai tare, este egoismul societății. NOI trimitem pe CINEVA, ca să GÎNDEASCĂ pentru NOI, în timp ce stătem pe canapea și ne uităm liniștiți un serial sau meci de fotbal. Asta este cea mai mare tîmpenie pe care am observat pînă acum. Trimitem slujitori care să facă treaba nostră, iar cînd se dovedesc netrebnici, îi înlăturăm prin revoluții și punem alți slujitori. Extraordinară gîndire, în cele mai bune tradiții feudale și imperiale!!!

2. Economia capitalistă

Să privim un pic la definiția capitalismului din Wikipedia:

” Capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție, precum și prin urmărirea profitului, în general pe o piață competitivă. Într-un sistem capitalist venitul provine din cel putin două surse: profit și salarii.

Cu alte cuvinte, capitalismul este o junglă sălbatică care urmărește un singur scop – crearea unui profit, din aer dacă este posibil. Dacă ne imaginăm că avem o lume ideală, unde toți au profit și nimeni nu pierde nimic, atunci din an în an ar crește considerabil inflația, iar de aici nu este departe pînă la criză. Înțelegeți ce consecințe apar, nu? O altă latură este sălbăticia ei. Guvernanții de azi, din toată lumea, foarte puțin controlează și știu ce se petrece pe piață. De aceea trec neobservate fraude enorme, crearea unor corporații transnaționale care își fac lobby în diferite state, dictează preferințele noastre și multele altele neplăceri, de care ați auzit destul de mult în ultimul timp.

Pe azi gata, stimați cititori.
Vă zic la revedere, pînă la următoarea duminică.
Să auzim numai de bine!

1 COMENTARIU

 1. Eu am trait in Elvetia aproape 2 luni unde se facea referendum aproape saptamanal pe diverse teme: de la intrarea in UE pana la ce culoare sa fie stalpii din oras si ce materii sa se predea la scoala. Dar sistemul funbctioneaza de sute de ani si nu prea au fost multi vecini sa-i deranjeze ca la noi.
  Pe de alta parte, pana la primul razboi mondial daca nu ma insel exista sistem de vot cenzitar unde cei care aveau avere (banuiesc ca atunci se facea pe cai mai cinstite) si cat de cat o educatie avea un vot mai important decat un cetatean cu patru clase primare. Totusi sistemul asta e incompatibil cu secolul XXI.
  Cred ca in primul rand trebuie sa investim masiv in educatie si cultura pentru a avea niste oameni care sa stie ce se petrece in jurul lor. Din cate stiu eu Costa Rica e un exemplu interesant, au desfiintat armata (nu stiu daca ne permitem), nu sunt foarte bogati dar au o criminalitate destul de scazuta si o populatie instruita si multa lume vrea sa investeasca acolo.
  Referitor la redistribuirea resurselor mi se pare mai complicat sa alegem o cale de mijloc intre capitatism si socialism, dar ca statele nordice au o experienta destul de interesanta: taxe mari pe proprietate si castiguri si ajutoare sociale generoase.
  Nu consider ca aceste exemple sunt neaparat cele mai bune dar cred ca putem invata de la altii numite lucruri si chiar ar fi interesant daca si alte persoane ar propune idei noi.

  O seara buna!

LĂSAȚI UN MESAJ