Restricţiile asociate dublei cetăţenii – 'discriminatorii'

0
46

Pasaport
Un organism afiliat Consiliului Europei, Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi Intoleranţei, critică Republica Moldova pentru adoptarea legii care nu le permite persoanelor dornice să ocupe diverse posturi de funcţionari publici să aibă şi altă cetăţenie decât cea moldovenească.
Criticile apar într-un raport privind situaţia din Republica Moldova, dat publicităţii marţi.

Comisia Europeană Împotriva Rasismului şi Intoleranţei se arată îngrijorată de restricţiile prevăzute de legea adoptată de parlamentul de la Chişinău şi consideră că ele au un caracter discriminatoriu.

Potrivit raportului, Convenţia europeană asupra drepturilor şi obligaţiilor naţionalităţilor, în vigoare de mai bine de zece ani, spune că cetăţenii unui stat semnatar, posesori ai unei alte cetăţenii, trebuie să beneficieze, pe teritoriul statului în care sunt rezidenţi, de aceleaşi drepturi şi obligaţii de care se bucură cetăţenii statului respectiv.

Comisia consideră că restricţiile impuse mai multor categorii de funcţionari publici subminează beneficiile legislaţiei prin care cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să deţină şi cetăţenia altor state.

Legea care interzice mai multor categorii de funcţionari publici să deţină cetăţenie multiplă a fost adoptată încă din decembrie anul trecut, însă nu a fost promulgată de preşedintele Vladimir Voronin.

Şeful statului ceruse legislaţivului să reducă numărul categoriilor de funcţionari cărora să li se aplică această restricţie.

În varianta finală legea stabileşte drept criteriu accesul la secretul de stat.

Persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu pot deţine, de exemplu, funcţiile de preşedinte al Republicii Moldova, de membru al guvernului, de deputat în Parlament, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate sau de membru al consiliilor de administraţie al Băncii Naţionale.

http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2008/04/080429_dubla_cetatenie.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ