Revista Presei 15-20 august 2014

1
153

O noua UMILINŢA: Reprezentantul OFICIAL al Federaţiei Ruse în Crimeea: „Transnistria va deveni parte a Rusiei”

Reprezentantul plenipotenţiar al Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în Crimeea considera ca o parte din teritoriul Republicii Moldova va deveni în curând parte componentă a Rusiei.”Eu astazi m-aş unifica. Dar din pacate, voi vedeţi ce se întâmpla în Ucraina. Sunt convins ca în final voi oricum o sa fiţi în Rusia”

http://timpul.md/articol/%28incotro%29-o-noua-umilina-reprezentantul-oficial-al-federaiei-ruse-in-crimeea-transnistria-va-deveni-parte-a-rusiei-62586.html
 

Primul la apel: Romgaz va exporta gaze în Republica Moldova

Producatorul român Romgaz controlat de stat este prima companie ce si-a anuntat intentia de a exporta gaze catre Republica Moldova. Pretul si cantitatile urmeaza sa fie stabilite. Informatiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicatii online doar în limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ.

http://timpul.md/articol/primul-la-apel-romgaz-va-exporta-gaze-in-republica-moldova-62594.html
 

Mobilizare parțială în Transnistria. Șevciuk îi cheamă pe funcționari la exerciții militare

Așa-zisul președinte al republicii nisterene Evgheni Șevciuk a emis un decret prin care îi mobilizează pe funcționarii de stat la exerciții militare.

http://timpul.md/articol/mobilizare-pariala-in-transnistria–evciuk-ii-cheama-pe-funcionari-la-exerciii-militare-62623.html 
 

Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari pentru a  repara şcolile din țară

Școlile din țară vor fi reparate, potrivit secretarului de stat al Ministerului Educaţiei, directorul executiv al proiectului „Reforma educaţiei în Moldova”, Natalia Gavriliţă. Asta datorită unui proiect „cu un buget de $40 mil. este realizat de Ministerul Educaţiei şi Banca Mondială”.

http://timpul.md/articol/banca-mondiala-ne-da-40-de-milioane-de-dolari-pentru-a-ne-repara-scolile-din-ara-62611.html
 

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vin la Chișinău, în data de 1 septembrie (VIDEO)

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vin la Chișinău, în data de 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, în cadrul unui briefing de presă.

http://timpul.md/articol/minitrii-de-externe-ai-uniunii-europene-vin-la-chiinau-in-data-de-1-septembrie-%28video%29-62602.html
 

Atac propagandistic: Rusia invadează Moldova cu teroriști mediatici

Rusia trimite tancuri în Ucraina, iar în Republica Moldova trimite bani și dezinformare, pentru a denigra Uniunea Europeană și a compromite cursul pro-european al Chișinăului. Rusia mizează pe faptul că va reuși să propulseze, ca urmare a alegerilor din noiembrie 2014, în legislativul Republicii Moldova, o majoritate loială cu ajutorul căreia să recapete controlul asupra acestei țări ex-sovietice “răzvrătite”

http://timpul.md/articol/atac-propagandistic-rusia-invadeaza-moldova-cu-teroriti-mediatici-62583.html
 

Premierul român vine săptămâna viitoare la Chișinău

Premierul român, Victor Ponta, a anunţat, în şedinţa de Guvern, că va face o vizită în Republica Moldova în săptămâna care urmează şi a solicitat verificarea tuturor proiectelor de sprijin pe care România le derulează pentru această ţară.Oficialul român a vorbit despre parteneriatul comercial cu Republica Moldova şi despre ceea ce înseamnă acest parteneriat pentru Chişinău.

http://timpul.md/articol/premierul-roman-vine-saptamana-viitoare-la-chiinau-62568.html
 

(video) Premieră pentru Moldova: Exportul de cereale pe cale fluvială

După lungi așteptări exportatorii pot transborda cereale pe cale fluvială.Grânele au fost încărcate într-un utilaj special, ponton, pentru ca mai apoi să fie preluate de o navă maritimă. Primele două barje, încărcate cu câte 700 tone de grâu, vor ajunge până la porturile Reni și Constanța, de unde marfa va fi încărcată pe o navă, destinația finală fiind Egipt.

http://unimedia.info/stiri/video-premiera-pentru-moldova-exportul-de-cereale-pe-cale-fluviala-80818.html
 

(video) Nantoi: După alegeri, toate partidele parlamentare vor fi pro-europene

Directorul de programe IPP, Oazu Nantoi, nu vede o problemă în eventualitatea creării, după alegerile din 30 noiembrie, a unei coaliții cu PCRM.Și asta pentru că nu consideră că se va răsturna cursul de integrare europeană. „Am nimerit în câmpul magnetic al UE și sper că acest câmp magnetic ne va ține acolo, în condițiile dacă Ucraina va depăși consecințele agresiunii din partea Federației Ruse”, a precizat politicianul.

http://unimedia.info/stiri/video-nantoi-dupa-alegeri–toate-partidele-parlamentare-vor-fi-pro-europene-80769.html
 

Subiectul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, discutat în formatul 5+2

Subiectul primordial discutat în cadrul întrevederii a fost situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. În baza celor discutate în formatul „5+2″, reprezentanţii politici şi experţii, au abordat subiectul despre elaborarea unui Regulament privind instituirea unui mecanism în care să fie stabilite principiile de bază ale funcţionării instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova.

http://unimedia.info/stiri/subiectul-scolilor-cu-predare-in-limba-romana-din-transnistria–discutat-in-formatul-5-2-80816.html
 

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

Unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului, Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, s-au adunat în luna lui gustar în centrul României, participând la a XII-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului pentru Românii de Pretutindeni.La eveniment au participat lideri ai comunităților istorice de români din jurul României – Voievodina, Timoc, Ungaria, Maramurșul istoric, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei – care au vorbit despre problemele cu care se confruntă în păstrarea și afirmarea identității naționale în țările respective.

http://actiunea2012.ro/la-universitatea-de-vara-de-la-izvoru-muresului.html
 

Solicităm parlamentarilor români să sprijine liceele din BasarabiaPlatforma Unionistă

Acțiunea 2012 a trimis invitații către toți parlamentarii români pentru a le solicita participarea la campania “Adoptă un liceu din Basarabia”. Ea va avea loc la începutul lunii septembrie, atunci când instituțile de învățământ din Republica Moldova își încep activitatea. Acestă campanie reprezintă un semnal puternic adresat românilor de dincolo de Prut și va contribui la apropierea celor două state românești.

http://actiunea2012.ro/4411.html
 

Uniți sub Tricolor! Urmează Galați și Călărași

Filialele Galați și Călărași ale Platformei Unioniste Acțiunea 2012 vor desfășura sâmbătă, 23 august, respectiv duminică, 24 august, ora 19:00 un tricolor lung de 150 metri, sub genericul ”Uniți sub Tricolor”. Evenimentul se înscrie în cadrul campaniei “Lunile Tricolorului”, ce se desfășoară în perioada 12 august – 12 octombrie și are ca scop promovarea unității naționale, printr-o serie de acțiuni ce vor avea loc pe ambele maluri ale Prutului.

http://actiunea2012.ro/uniti-sub-tricolor-urmeaza-galati-si-calarasi.html

 

1 COMENTARIU

 1. COLOANA A-5-A RUSĂ divizia Chișinău,adică PCRM-PLDM-PDM-PLRM-PSM a dovedit încă odată că ”STATALISM-moldovenism” înseamnă RUSISM MASCAT.

  ”STATALISM-moldovenism”=RUSIFICARE VICLEANĂ.

  Clovnul lui Putin a venit să-și vadă SLUGILE DE LA CHIȘINĂU.
  EXPERȚI: Rogozin vine în RM CA SĂ-ȘI ȘTEARGĂ PICIOARELE DE GUVERNANȚI

  Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special pentru Transnistria, trebuia să fie demult declarat persona non-grata în Republica Moldova. De această părere sunt mai mulți analiști politici, care cred că emisarul rus a venit la Chișinău ca să umilească în continuare guvernarea Republicii Moldova, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.

  „Rogozin trebuia demult să fie declarat persona non-grata din simplul motiv că a făcut acele declaraţii belicoase la adresa populaţiei de aici, la adresa persoanelor oficiale din RM, că suntem un coteţ de găini. Rogozin trebuia să fie declarat persona non-grata și pentru că a luptat în 1992 în Transnistria împotriva acestui popor și în continuare îşi şterge picioarele de cei care locuiesc în acest spaţiu, între Prut şi Nistru. Pesonal, îmi este ruşine că Leancă şi acest guvern mă reprezintă. Se umilesc şi sărută poala caftanului, așa-zisului demnitar din FR”, afirmă analistul politic Valentin Dolganiuc.

  În opinia expertului, Rogozin tratează RM ca pe o colonie. „Pentru ei moldovenii sunt nişte prostălani, nişte persoane bune doar la săpat în grădină şi doar pentru a munci. Nu a ratat nicio ocazie ca să-şi bată joc de noi. În aceste condiții se impune schimbarea clasei politice care ne umilește, împreună cu el. Ei nu simt acest lucru. Acceptul de a fi umiliți are la bază niște schelete pe care le au în dulap la KGB-ul din Rusia”, mai spune Valentin Dolganiuc.

  Totodată, analistul crede că emisarul rus vine la Chișinău ca să-și șteargă picioarele de guvernanții RM.

  „Această vizită este mai mult decât sfidătoare. Vrea să arate încă o dată cât de mare este el și Rusia, în comparație cu RM și guvernarea de la Chișinău. Eu cred că trebuia să existe o reacție din partea Ministerului de Externe, cu o interdicție pentru Rogozin de a intra în RM. Această invitaţie din partea lui Candu, adresată lui Rogozin, are în spate, de fapt, interesul lui Rogozin de a ajunge la Tiraspol pentru a sărbători aşa-zisa eliberare, pe care ei o consideră de sub jugul fascist. Rogozin vrea încă o dată să-şi şteargă picioarele, să-şi bată joc după acele declaraţii la adresa lui Leancă şi eu nu înţeleg de ce Leancă acceptă să se întâlnească cu Rogozin”, a adăugat Valentin Dolganiuc.

  Și analistul politic Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, crede că adevăratul scop al vizitei lui Rogozin este, de fapt, de a ajunde la Tiraspol.

  „Eu cred că scopul principal al vizitei dlui Rogozin este de a apărea totuși la Tiraspol, deoarece situația din stânga Nistrului degradează într-un ritm de avalanșă, regimul local este într-o stare de isterie, tot îi dă zor cu aplicații militare, cu mobilizări, în situația în care locuitorii din regiune caută să fugă de acolo. Vizita lui Rogozin la Chişinău face parte dintr-un joc dublu pe care îl promovează Federaţia Rusă în raport cu RM. Şi dacă Federaţia Rusă ar vrea, cu adevărat, să rezolve nişte probleme în raport cu RM, pentru început ar trebui să-şi evacueze trupele de pe teritoriul RM, să stopeze regimul de ocupaţie militară şi să ridice acele embargouri în urma cărora suferă oamenii de rând din RM”, spune expertul.

  Cât despre clasa politică, Oazu Nantoi regretă că aceasta nu are o poziție comună și clară în relațiile cu Rusia. „Îi cunoaștem la față pe cei care vor veni să-l salute pe Rogozin, iar plata pentru aceste activități este de 30 de arginți. E regretabil că unele persoane cu paşapoarte de cetăţenie moldovenească îşi permit să fie promotori ai putinismului aici, în RM, şi noi încă îi tolerăm. Este regretabil că cei 101 deputați, clasa politică, nu este în stare să se consolideze, să aibă o poziție comună, clară, fermă în relațiile cu Rusia. Doar având această temelie s-ar putea de rezolvat niște probleme reale cu Federația Rusă”, afirmă analistul.

  Întrebat despre declarațiile jignitoare pe care le-a făcut Rogozin de-a lungul timpului, Oazu Nantoi a declarat că acestea nu merită reacții, deoarece acestea reies din funcția de „clovn” pe care o îndeplinește vicepremierul rus pe lângă Putin.

  „Funcţia dlui Rogozin este multiplă. El, totodată, este un clovn pe lângă Putin. Nu trebuie să ne lăsăm provocaţi şi să reacţionăm la orice declaraţie a acestui clovn. Statul trebuie să aibă o politică în raport cu Federația Rusă, care mai puţin să depindă de declaraţiile clovnilor de la Kremlin, fie Jirinovski, fie Rogozin”, a punctat Oazu Nantoi.

  La rândul său, liderul Mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu, afirmă că vizita lui Rogozin la Chișinău va crea și mai multe probleme pentru RM, iar cel mai grav este faptul că emisarul rus vine la invitaţia a doi oficiali moldoveni.

  „Rogozin vine la invitaţia lui Candu şi se pare că se va întâlni şi cu premierul Leancă. Eu cred că Rogozin vine la Chişinău pentru a-i umili pe aceşti doi oficiali ai RM şi, prin ei, pentru a ne umili pe noi. Or, această vizită a lui Rogozin în niciun caz nu rezolvă problemele noastre economice aşa cum ar încerca oficialii noştri să sugereze – că dacă nu am primi această vizită am avea probleme cu gazul şi alte probleme. Noi aceste probleme le avem şi nu se rezolvă dintr-o vizită a lui Rogozin. RM are nevoie de lideri naţionali care să se comporte cu demnitate. Era bine ca guvernanții RM să o evite pe cât era posibil prin complicitate cu partenerii noştri europeni. Această vizită va crea şi mai multe probleme în RM, de credibilitate în faţa partenerilor europeni”, declară Sergiu Mocanu.

  Mai mult, liderul Mișcării Antimafie susține că Rogozin ar fi trebuit să fie demult cercetat penal.

  „Îmi pare rău că concetăţenii RM vor fi nevoiţi să suporte această vizită. El a ameninţat RM, a ameninţat-o şi a şantajat-o. Cu asemenea oameni nu trebuie să stai de vorbă, trebuie să-i eviţi. Asupra lui Rogozin trebuia demult să existe un dosar penal pentru participarea la acţiunile de luptă în Transnistria. Am camarazi căzuţi pe câmpul de luptă şi nu ştiu dacă nu cumva domnul Rogozin a tras atunci când am fost rănit eu şi când au murit camarazii mei”, a mai spus Sergiu Mocanu.

  Oficialul rus vine în Moldova pentru a se întâlni cu ministrului Economiei, Adrian Candu, iar subiectul discuţiilor va fi embargoul impus la produsele alimentare moldoveneşti. Rogozin va fi însoţit de o delegaţie din care vor face parte reprezentanţi ai Serviciului Fitosanitar, Ministerului Economiei, Serviciului Vamal, dar şi ai Ministerului Culturii de la Moscova. Emisarul Federaţiei Ruse intenţionează să ajungă şi în stânga Nistrului, ca pe 24 august să marcheze așa-zisa eliberare a Moldovei de ocupaţia fascistă.

  Amintim că Rogozin s-a remarcat anterior prin declaraţii jignitoare la adresa autorităţilor de la Chişinău, comparând Republica Moldova cu un coteţ de găini. În cadrul unei vizite întreprinse în 2013, Rogozin a amenințat indirect ţara noastră că riscă să rămână fără gaz dacă va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În timpul războiului din 1992 de pe Nistru, Rogozin a fost unul dintre conducătorii forțelor armate separatiste, susținute de Rusia.

  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/14494-clovnul-lui-putin-a-venit-s-i-vad-slugile-de-la-chiinuexperi-rogozin-vine-in-rm-ca-s-i-tearg-picioarele-de-guvernani.html

LĂSAȚI UN MESAJ