Revista presei 20-28 august 2014

0
81

1. (ARHIVELE NU ARD) 23 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova

Pe 27 august 1991, în urma puciului eșuat de la Moscova organizat de un grup de demnitari comuniști radicali, Parlamentul de la Chișinău votează declarația de independență care prevedea, între altele, detașarea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române, condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între URSS și Germania nazistă în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice. Declarația a fost susținută inițial de către Marea Adunare Națională care a avut loc în centrul Chișinăului.

http://www.timpul.md/articol/%28arhivele-nu-ard%29-23-de-ani-de-la-proclamarea-independenei-republicii-moldova-62741.html

2. România donează un milion de euro pentru restaurarea Muzeului Naţional de Artă

Premierul român Victor Ponta a anunţat că Guvernul de la Bucureşti face o donaţie Muzeului Naţional de Artă în valoare de un milion de euro. Banii vor fi folosiţi pentru lucrările de restaurare şi reconstrucţie a muzeului. Declaraţia a fost făcută de către Victor Ponta în cadrul vizitei în Republica Moldova cu prilejul Zilei Independenţei, transmite IPN.

 http://www.timpul.md/articol/romania-doneaza-un-milion-de-euro-pentru-restaurarea-muzeului-national-de-arta-62747.html

3. BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 120 de milione de euro pentru proiectul “Livada Moldovei”

Banca Europeană de Investiţii va oferi Republicii Moldova un împrumut de 120 de milioane de euro pentru implementarea proiectului “Livada Moldovei”. Proiectul de lege privind ratificarea contractului de finanţare a fost aprobat astăzi de Guvern.  Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Vasile Bumacov a declarat la şedinţa Guvernului că printre beneficiarii proiectului vor fi aproximativ 300 de agenţi economici şi circa 52 de mii de gospodării ţărăneşti care activează în sectorul horticol din Moldova.

http://www.timpul.md/articol/berd-ne-ofera-un-imprumut-de-120-de-milione-de-euro-pentru-proiectul-livada-moldovei-62731.html

4. Gazul românesc începe eliberarea Basarabiei de sub jugul Gazprom

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat în mod oficial pe 27 august, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, moment simbolic, întrucât România va deveni acum un furnizor alternativ de gaze naturale pentru Basarabia, concurând direct cu gigantul rus Gazprom. Interconectorul va avea o capacitate anuală de 1,5 miliarde de metri cubi, îndeajuns pentru a acoperi necesarul intern al Republicii Moldova, care se ridică la 1,1 miliarde de metri cubi pe an. În primă fază, însă, exporturile româneşti pe această rută vor fi mult mai mici decât necesarul Basarabiei, capacitatea de export fiind de 14.000 de metri cubi pe oră. Astfel, în cele patru luni până la finalul acestui an, ar trebui să fie exportate în jur de 42 de milioane de metri cubi de gaze. Iar anul următor ar trebui să fie pompaţi pe conductă o cantitate de trei ori mai mare.

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/gazul-romanesc-incepe-eliberarea-basarabiei-jugul-gazprom-1_53fcb2710d133766a89a2b10/index.html

5. Impresii de peste Prut despre avansarea Moldovei pe calea de integrare europeană

Drumul european al integrării Republicii Moldova avansează tot mai consistent”. Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, și a fost lansată în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă, transmite UNIMEDIA. Corlățean a specificat că libera circulație de la 28 aprilie pentru cetățenii moldoveni în spațiul Uniunii Europene este o formă concretă de integrare europeană. „Schimburile comerciale, economice ale Republicii Moldova, iată, se orientează spre partenerul principal care este Uniunea Europeană, iar în cadrul Uniunii Europene – spre România.

http://unimedia.info/stiri/impresii-de-peste-prut-despre-avansarea-moldovei-pe-calea-de-integrare-europeana-81125.html

6. Republica Moldova marchează astăzi 23 de ani de independență! Ce mesaje a primit Timofti de la Băsescu și Obama

La 23 de ani de când Republica Moldova și-a declarat independența, cu această ocazie seful statului a primit felicitări și din partea omologilor săi, Barack Obama si Traian Basescu.

http://unimedia.info/stiri/republica-moldova-marcheaza-astazi-23-de-ani-de-independenta-ce-mesaje-a-primit-timofti-de-la-basescu-si-obama-81087.html

7. Declaratia premierului Ponta despre vizita la Chisinau

Dincolo de sprijinul politic pentru integrare europeană, pentru dezvoltarea instituţiilor democratice, inaugurăm gazoductul Iaşi-Ungheni, vizităm primele grădiniţe construite cu sprijinul guvernului României alocat în luna decembrie a anului trecut, inaugurăm serviciul SMURD, cu siguranţă unul dintre cele mai de succes proiecte dezvoltat în România în ultimii ani şi care trebuie de asemenea dezvoltat în Moldova”, a menţionat premierul român. Ponta a conchis că are ocazia, împreună cu primul ministru Leancă, să treacă în revistă toate proiectele comune şi toate zonele în care România poate să ajute în mod concret, prin donaţii, prin sprijin financiar, dezvoltarea instituţiilor democratice şi păstrarea identităţii româneşti a Republicii Moldova.

http://deschide.md/ro/news/politic/4521/Declara%C8%9Bia-premierului-Ponta-despre-VIZITA-la-Chi%C5%9Fin%C4%83u.htm

8. Cadourile României pentru Republica Moldova

Guvernul României a oferit Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la obținerea independenței față de URSS un lot de 25.000 de cărţi în limba română bibliotecilor din Chișinău și raioane; Centrul SMURD de la Bălți a primit cinci ambulanțe noi. Instituții publice din Republica Moldova au primit 15 automobile noi ,,Dacia Duster” din partea statului român. Un milion de euro va fi donat tot de Guvernul României Muzeului Naţional de Artă de la Chișinău, pentru lucrările de restaurare şi reconstrucţie a edificiului.

http://www.infoprut.ro/2014/cadourile-romaniei-pentru-republica-moldova.html

9. FOTO Flash-mob la Ambasada Republicii Moldova din Romania

Peste 100 de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti pentru a mânca struguri cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Moldova.

http://www.infoprut.ro/2014/foto-flash-mob-la-ambasada-republicii-moldova.html

10. Băsescu: Rep. Moldova va fi întotdeauna proiectul meu de suflet

Republica Moldova, aspirațiile sale europene și prosperitatea cetățenilor săi, de care ne leagă o îndelungată istorie și, mai ales, o profundă prietenie, vor fi întotdeauna proiectul meu de suflet”. Acesta este mesajul transmis de Traian Băsescu președintelui Rep. Moldova, Nicolae Timofti, cu ocazia zilei de 27 august.

http://romanism.ro/?p=22476#sthash.XYpemz9w.dpuf 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ