Revista presei – Numărul 2

0
122
  1. Monumentul Regelui Ferdinand I va fi instalat la Nisporeni

Un monument al Regelui Ferdinand I, întemeietorul României Mari, va fi dezvelit în curând la Nisporeni. Monumente ale Regelui Ferdinand urmează a fi ridicate și la Chișinău și Ialoveni.

http://radiochisinau.md/monumentul_regelui_ferdinand_i_va_fi_instalat_la_nisporeni-33215

 

  1. Oficiul NATO așteaptă votul deputaților moldoveni

Vara trecută, NATO a aprobat pachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare destinat Republicii Moldova. Pentru implementarea acestuia, la Chișinău trebuie să se deschidă un Birou permanent de legătură al NATO. Până acum nu s-a întâmplat nimic. Cei care trebuie să dea aviz pozitiv acestui proiect sunt deputații din Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană, din care fac parte, printre alții, Vlad Filat, Mihai Ghimpu și Marian Lupu.

http://www.timpul.md/articol/-oficiul-nato-ateapta-votul-deputailor-moldoveni-91997.html

 

  1. BOP: Dacă duminică ar avea loc alegeri în turul 2 ar ajunge Igor Dodon și Maia Sandu

Lucrurile merg în direcție greșită în Republica Moldova, consideră 86% dintre respondenții Barometrului Opiniei Publice făcut public miercuri, 4 mai 2016.

În același timp, doar 7% au declarat că direcția este bună.

Cele mai proaste cifre privind direcția țării au fost atinse în august 2000, noiembrie 2011, aprilie 2013. În noiembrie anul trecut, 88% considerau că direcția în care se mișcă lucrurile este greșită.

În același timp, două treimi din respondenți consideră că și în lume lucrurile merg într-o direcție greșită. Aproximativ 84% din respondenți nu sunt mulțumiți de situația economică din Republica Moldova, în timp ce 14% sunt nici mulțumiți nici nemulțumiți și doar 1,8% – foarte mulțumiți.

Numărul celor nemulțumiți de situația economică a crescut în ultimii ani și, respectiv, a scăzut numărul celor satisfăcuți de situația economică.

Lucrurile care îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii moldoveni sunt viitorul copiilor, prețurile, șomajul, sărăcia și corupția.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 aprilie 2016 pe un eșantion de 1,143 de persoane din dreapta Nistrului.

http://www.timpul.md/articol/bop-daca-duminica-ar-avea-loc-alegeri-in-turul-2-ar-ajunge-igor-dodon-i-maia-sandu—video-92153.html

 

  1. Experți de la FMI vor veni la Chișinău în curând

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dna Ivanna Vladkova-Hollar se va afla în vizită la Chișinău în perioada 23-27 mai 2016.

Misiunea își propune să continue dialogul cu privire la politicile economice și să avanseze în discutarea reformelor propuse de Guvern și BNM ca elemente importante ale unui nou program susținut de FMI. Misiunea nu va avea mandat pentru încheierea unui acord cu privire la un nou program.

http://www.timpul.md/articol/experi-de-la-fmi-vor-veni-la-chiinau-in-curand-92183.html

 

  1. 8 localități din Republica Moldova vor beneficia de iluminare stradală

Opt localități din Republica Moldova vor beneficia de iluminare stradală din contul finanțării oferite de Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE).

Este vorba de satele Olișcani și Șestaci din raionul Șoldănești, Speia din Anenii Noi, Frumușica și Chioselia Mare din Cahul, Corlăteni din raionul Râșcani, precum și primăriile din orașele Călărași și Nisporeni.
Consiliul de administrație al Fondului a aprobat în ședința sa de marți, 3 mai,cele 8 proiecte de finanțarece țin de iluminatul stradal.

Suma estimativă a acestora este evaluată la circa 11 milioane de lei, dintre care 25 la sută va fi acoperită de beneficiari, iar restul de FEE, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

http://www.timpul.md/articol/8-localitai-din-republica-moldova-vor-beneficia-de-iluminare-stradala-92176.html

 

  1. Rusia creează în vestul și sudul țării trei divizii militare pentru „a contracara creșterea forțelor NATO”

Ministerul Apărării va crea două divizii noi în districtul militar Vest și o divizie în districtul militar Sud pentru a contracara creșterea capacităților NATO la frontierele Federației Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de presă TASS.

http://www.timpul.md/articol/rusia-creeaza-in-vestul-i-sudul-arii-trei-divizii-militare-pentru-a-contracara-creterea-forelor-nato-92170.html

 

  1. Muzică bună și vin moldovenesc. Regele naiului, Gheorghe Zamfir, omagiat de prietenii de la Chișinău

Sărbătoare mare într-un restaurant din Capitală. Regele naiului românesc, Gheorghe Zamfir, este omagiat, astăzi, de prietenii săi de la Chişinău.

http://www.publika.md/muzica-buna-si-vin-moldovenesc-regele-naiului-gheorghe-zamfir-omagiat-de-prietenii-de-la-chisinau_2613991.html

 

  1. Rolul societăţii civile din Republica Moldova, discutat de Vlad Plahotniuc şi preşedintele NDI, Kenneth Wollack

Renumitul Institut Naţional Democratic din Statele Unite le recomandă autorităților din Moldova să intensifice comunicarea cu cetățenii în teritoriu pentru a-i informa din prima sursă despre acțiunile guvernării.

Sugestiile au fost făcute de către președintele institutului, Kenneth Wollack, în cadrul întrunirii cu prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care este şi coordonator executiv al coaliției de guvernare.

http://www.publika.md/rolul-societatii-civile-din-republica-moldova-discutat-de-vlad-plahotniuc-si-presedintele-ndi-kenneth-wollack_2613521.html

 

  1. Parcursul european al Moldovei, discutat la Praga

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a încurajat autorităţile de la Chişinău să continue să acţioneze cu fermitate în vederea implementării reformelor economice şi structurale, subliniind în mod special domeniul justiţiei, combaterea corupţiei, consolidarea sectorului financiar-bancar.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/parcursul-european-moldovei-discutat-praga-1_572a1f4d5ab6550cb8924b21/index.html

 

  1. Socialiştii din R. Moldova nu vor permite prezenţa unor echipamente NATO în ţară de Ziua Victoriei. Dodon: „Nu încercaţi să veniţi la Chişinău pe 9 mai

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova promite că nu va permite prezenţa unor echipamente NATO pe 9 mai, de Ziua Victoriei, în centrul Chişinăului, unde va organiza, între altele, o paradă la care aşteaptă mii de oameni, a anunţat miercuri liderul formaţiunii Igor Dodon, care a avertizat că sunt inevitabile ciocniri, relatează Tass.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/socialistii-r-moldova-nu-vor-permite-prezenta-echipamente-nato-tara-ziua-victoriei-dodon-nu-incercati-veniti-chisinau-9-mai-1_572a2af45ab6550cb8928381/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ