Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”, în vizorul UNESCO

0
60

Orheiul Vechi

O echipă de experţi din cadrul UNESCO va efectua o vizită de trei zile la situl Orheiul Vechi şi va decide dacă va fi sau nu înscrisă rezervaţia naturală pe lista Patrimoniului Mondial. Dacă valoarea elementelor naturale şi culturale îi vor impresiona pe experţi, acesta va fi al doilea monument din Republica Moldova înscris sub protecţia UNESCO, după Arcul geodezic „Struve”, inclus în 2005.

Ministrul Culturii şi Turismului din Republica Moldova, Artur Cozma, speră că va reuşi, timp de trei zile, să le demonstreze experţilor că Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” merită să fie inclusă în lista Patrimoniului Mondial. „Credem că doar cu ajutorul lui Dumnezeu, în luna aprilie a anului 2009, experţii internaţionali vor decide includerea sitului în lista patrimoniului UNESCO”, a menţionat Artur Cozma.

La rândul său, expertul UNESCO, Pierre Galland, a declarat că obiectivul vizitei este de a evalua respectivul sit şi de a vedea dacă acesta îndeplineşte toate criteriile. „De asemenea, trebuie să ne convingem dacă Republica Moldova este gata să păstreze acest monument de o importanţă mondială”, a mai declarat Pierre Galland.

Un milion de lei pentru restaurarea şi conservarea obiectivelor naturale de la Orheiul Vechi

Potrivit lui Cozma, dacă Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” va fi inclusă în lista patrimoniului UNESCO, va fi majorat considerabil fluxul de turişti şi savanţi, care vor veni să viziteze acest monument arhitectural.

Conform ministrului Artur Cozma, pentru lucrările de amenajare, restaurare şi conservare a obiectivelor naturale, aflate pe teritoriul rezervaţiei, în anul 2009 vor fi alocaţi un milion de lei.

În cazul adoptării legii cu privire la crearea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, o parte din banii alocaţi vor fi investiţi în crearea unei administraţii a respectivei rezervaţii naturale. „Odată cu crearea rezervaţiei naturale, conducerea Complexului Muzeal „Orheiul Vechi”, al cărui director este Lilia Colţa, va prelua administrarea zonei naturale în ansamblu, iar statele de personal vor fi majorate. De asemenea, o parte din bani vor fi investiţi în restaurarea şi conservarea obiectivelor naturale de pe teritoriul rezervaţiei, printre care Băile turceşti, Cetatea Medievală şi Mănăstirea Peştera.

De asemenea, pentru dezvoltarea Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi” au fost elaborate trei strategii. Este vorba despre strategia de dezvoltare, strategia de ocrotire, păstrare şi salvgardare a monumentelor de istorie şi arhitectură de pe teritoriul rezervaţiei, precum şi strategia de dezvoltare a turismului în zona respectivă. Aceste trei strategii au fost elaborate la solicitarea reprezentanţilor UNESCO, deoarece fiecare sit care este înscris pe lista Patrimoniului Mondial urmează să implementeze respectivele strategii. În acelaşi timp, Artur Cozma a declarat că Republica Moldova nu are, deocamdată, destulă experienţă în implementarea unor astfel de strategii, însă s-a arătat convins de faptul că toate acestea vor fi implementate cu succes. Rezervaţia se va întinde pe aproximativ 500 de hectare şi va include pe lângă monumentele de la „Orheiul Vechi”, Rezervaţia Peisagistică „Trebujeni”, mai multe hectare de pădure administrate de Agenţia „Moldsilva”, dar şi terenuri din proprietatea privată.

Orheiul Vechi, patrimoniu lăsat încă de daci
Săpăturile arheologice au arătat că aceste teritoriu au fost locuite încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, în această regiune au fost găsite mai multe obiecte din epoca fierului timpuriu, atunci când acest teritoriu era locuit de triburile tirageţilor, care se întindea până la gurile Nistrului.

Complexul arheologic Orheiul Vechi se află la o distanţă de 60 km de la oraşul Chişinău, într-o zonă istorico-geografică bine delimitată, vestită şi conştientizată de către autohtoni din timpurile străvechi drept Codrii Orheiului sau Ţara Orheiului.

Din cadrul complexului Orheiul Vechi fac parte două promontorii gigantice (Peştere şi Butuceni), la care se alătură alte trei promontorii adiacente (Potarca, Selitra şi Scoc) amplasate în lanţ de la nord spre sud.

Complexul arheologic Orheiul Vechi este menţionat de către oamenii de cultură începând cu sec. XVIII. Printre personalităţile ilustre care au atras atenţia asupra antichităţilor de la Orheiul Vechi se enumeră domnitorul Moldovei, marele cărturar şi om de ştiinţă Dimitrie Cantemir, poetul Constantin Stamati etc.

http://www.flux.md/articole/5044/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ