Rezoluție a românilor de pretutindeni către Statul Român

0
61
 1. Rezoluție a românilor de pretutindeni către Statul Român

Participanții la Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureșului au adoptat la finalul dezbaterilor o rezoluție pe care au adresat-o Administrației Prezidențiale, Parlamentului și Guvernului României. Ajunsă la ediția a XVI-a, manifestarea s-a desfășurat anul acesta sub genericul „România și românii de pretutindeni în anul Centenarului Marii Uniri”.

https://www.activenews.ro/prima-pagina/Rezolutie-a-romanilor-de-pretutindeni-catre-Statul-Roman-151746

 

 

 1. George Simion: „Ne lipsește o clasă politică dedicată unui ideal național și o generație educată în spiritul întregirii naționale. Clasa politică din România și R. Moldova manifestă o nepăsare complice față de reunificarea neamului”

Îndură călduri insuportabile sau ploi nemiloase pentru a aduce Flacăra Unirii la Chișinău pe 1 septembrie 2018. Unioniști de pe ambele maluri ale Prutului sunt de o săptămână în drum, după ce au pornit într-un Marș Centenar de la Alba Iulia, urmând să parcurgă pe jos mai mult 1,3 mii de kilometri.

Cum sunt întâmpinați temerarii prin localitățile pe care le parcurg, ce mesaj aduc ei la Chișinău și ce lipsește astăzi pe ambele maluri ale Prutului pentru a realiza idealul dintotdeauna al românilor – UNIREA, aflați dintr-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL de către președintele Platformei „Acțiunea 2012”, George Simion.

http://www.ziarulnational.md/interviu-george-simion-ne-lipseste-o-clasa-politica-dedicata-unui-ideal-national-si-o-generatie-educata-in-spiritul-intregirii-nationale-clasa-politica-din-romania-si-r-moldova-manifesta-o-nepasare-complice-fata-de-reunificarea-neamului-nostru/

 

 1. Mai aproape de unire

Cu drapele tricolore și piese patriotice. Astfel este promovată Unirea Basarabiei cu România de zeci de unioniști în cadrul celui mai mare Marș al Centenarului. Timp de o săptămână, manifestanții au parcurs peste 150 de kilometri și au ajuns în municipiul Reghin din județul Mureș. În fiecare sat, aceștia sunt întâmpinați cu daruri de localnici și autoritățile publice locale.

https://voceabasarabiei.md/ro/stiri/social/6086/Mai-aproape-de-unire–VIDEO.htm

 

 1. Cum ar trebui să REACȚIONEZE Bucureștiul la ceea ce se întâmplă în R. Moldova? „Ar trebui să transmită acest mesaj nu doar la Chișinău, ci și în cancelariile occidentale”

 

Autoritățile de la București ar trebui să transmită mesajul Unirii „nu doar la Chișinău, ci și în cancelariile occidentale și în toată politica externă a României”, este de părere președintele Platformei unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion.

Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, Simion comentează criticile vizavi de o lipsă a racțiilor de la București cu privire la stituația din R. Moldova după invalidarea alegerilor din Chișinău.

http://www.ziarulnational.md/cum-ar-trebui-sa-reactioneze-bucurestiul-la-ceea-ce-se-intampla-in-r-moldova-ar-trebui-sa-transmita-acest-mesaj-nu-doar-la-chisinau-ci-si-in-cancelariile-occidentale/

 

 1. Ulianovschi a informat ambasadorii RM că relațiile cu România și Ucraina sunt o prioritate absolută

Astăzi Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional. Declarația a fost făcută astăzi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, organizată de MAEIE în perioada 9 – 11 iulie curent. Referindu-se la relaţiile cu vecinii noştri, România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern. ”România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre… iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean, etc”, a specificat Tudor Ulianovschi.

https://deschide.md/ro/stiri/social/33679/Ministrul-de-Externe-a-informat-to%C8%9Bi-ambasadorii-RMoldova-c%C4%83-rela%C8%9Biile-cu-Rom%E2nia-%C8%99i-Ucraina-sunt-o-prioritate-absolut%C4%83.htm

 

 1. Care sunt problemele profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria

Potrivit reprezentanţilor UBB, Şcoala de vară cu tema „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului trei” se va desfăşura la Cluj, între 9 şi 14 iulie, şi este dedicată profesorilor români de istorie din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Ungaria. „Şcoala de vară a fost văzută ca un prilej pentru aceşti profesori de a discuta despre problemelor cu care se confruntă în predarea istoriei românilor în ţările de provenienţă“, se arată într-un comunicat. Întâlnirea este organizată în parteneriat cu UBB şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, finanţatorul principal fiind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/care-problemele-profesorilor-romani-istorie-ucraina-republica-moldova-serbia-ungaria-1_5b43801adf52022f7506754b/index.html

 

 1. Editorial manifest al liderului unionist George Simion: De ce este Putna Ierusalimul neamului românesc, iar tu stai pe Facebook și înjuri „popimea“

George Simion, unul dintre liderii Mișcării Unioniste, a scris despre eforturile pe care Mănăstirea Putna le face în Anul Centenarului și semnficația acestui loc pentru istoria poporului român.

Acesta e explicat într-un editorial din Adevărul că Mănăstirea Putna și Biserica în general, sunt adevărate „cetăți ale neamului noastru”. Articolul a fost scris cu ocazia praznicului Sfântului Ștefan cel Mare, de săptămâna trecută.

https://www.activenews.ro/cultura-istorie/Editorial-manifest-al-liderului-unionist-George-Simion-De-ce-este-Putna-Ierusalimul-neamului-romanesc-iar-tu-stai-pe-Facebook-si-injuri-%E2%80%9Epopimea-151755

 

 1. Acord de înfrățire dintre sectorul 5 București și municipiul Ungheni

În perioada 2-4 iulie 2018, o delegație de la Primăria Sectorului 5 al Municipiului București, a întreprins o vizită de documentare în municipiul Ungheni cu scopul stabilirii relațiilor de înfrățire.

Prezent la întâlnirea cu reprezentanții autorităților publice locale, Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova a reiterat sprijinul acordat Republicii Moldova privind parcursul european și a subliniat faptul că dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Moldova este o prioritate a politicii externe a României.

„Sunt fericit că particip la astfel de evenimente desfășurate în cadrul Campaniei Naționale „Centenar prin Înfrățiri”. Este important ca acestea să rezulte în proiecte benefice pentru ambele orașe. De dezvoltarea Dumneavoastră depinde bunăstarea noastră” a mai adăugat Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova.

http://oficial.md/social/municipiul-ungheni-va-avea-un-frate-in-bucuresti

 

 1. Acolo este țara mea! Cum reușesc să meargă pe jos, în ploaie torențială, participanții la Marșul Centenar

Cântă piese patriotice, scandează mesaje unioniste și flutură steaguri tricolore. Aceasta pare să fie rețeta folosită de participanții la Marșul Centenarului pentru a înainta spre Chișinău atât pe timp de caniculă, cât și pe ploaie torențială. 

http://infoprut.ro/50341-nici-canicula-nici-ploaia-nu-ii-poate-opri-pe-cei-porniti-pe-jos-marsul-centenarului-spre-chisinau.html

 

 1. Alte 3.000 de cărți donate de Biblioteca Metropolitană din București către Biblioteca „B.P. Hașdeu” din Chișinău

Biblioteca Metropolitană București a transferat cu titlu gratuit către Biblioteca „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău un număr de 3.000 de volume, reprezentând a treia tranșă dintr-un transfer de 20.000 de volume.

http://infoprut.ro/50345-alte-3-000-de-carti-donate-de-biblioteca-metropolitana-din-bucuresti-catre-biblioteca-b-p-hasdeu-din-chisinau.html

 

 1. Prin ploaie torențială, arșiță și cu picioare umflate, Marșul Centenar, continuă

Începutul celei de-a doua etapă a Marșului Centenar a fost marcat de vreme ploioasă, însă participanții nu se dau bătuți. Echipați cu pelerine, își continuă drumul către Unire cu spirit patriotic și cu susținerea celor care îi însoțesc în cale.

Ploaie, unioniști puternici și deviza ACOLO ESTE ȚARA MEA! – asta definește începutul celei de-a doua etapă a Marșului Centenar. O zi din cadrul celui mai mare eveniment unionist din Anul Centenar începe cu echiparea participanților. Bandajele sunt la ordinea zilei, întrucât primele semne ale oboselii au apărut deja, iar fără a fi protejați tinerii unioniști nu pot continua calea către Chișinău. Picioare umflate, oboseală acumulată și arșița sunt cele care le dau bătăi de cap.

https://10tv.md/2018/07/09/video-prin-ploaie-torentiala-arsita-si-cu-picioare-umflate-marsul-centenar-continua/

 

 1. Marşul Centenar se va încheia pe 1 septembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale

„Flacăra Unirii” a fost înmânată următorilor participanţi la Marşul Centenar pentru a fi adusă până la Chişinău.

Potrivit organizatorilor evenimentului, flacăra va parcurge a doua etapă, în perioada 7-11 iulie, pe traseul Căianu Mic – Comuna Cămăraşu – Crăieşti – Reghin -Târgu Mureş – Bahnea.

 

http://tvrmoldova.md/social/marsul-centenar-se-va-incheia-pe-1-septembrie-in-piata-marii-adunari-nationale/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ