Ridicarea troiţelor în fiece localitate în memoria victimelor foametei organizate de sovietici

0
95
Basarabia Eminescu
  1. Ridicarea troiţelor în fiece localitate în memoria victimelor foametei organizate de sovietici (1946-1947)

Statisticile oficiale arată că peste 300.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza foametei în Basarabia, într-un singur an. În cimitire nu mai exista loc pentru morminte.
Din cauza lipsei hranei sau a alimentaţiei necorespunzătoare (consumul de frunze, troscot, ştir etc.) numărul cazurilor de distrofie a explodat. În decembrie 1947, în multe raioane basarabene, distroficii alcătuiau de la un sfert până la 30% din populaţie.

http://flacaratv.md/apel-ridicarea-troitelor-in-fiece-localitate-intru-comemorarea-victimelor-foametei-organizate-de-regimul-sovietic.html

 

  1. Dodon vrea falimentarea Republicii Moldova

Un nou gest antistatal din partea lui Igor Dodon! Din calitatea de președinte, garant al bunăstării cetățenilor, Dodon se bucură de dorinţa Uniunii Europene de a bloca finanţarea pentru Republica Moldova, în cazul în care sistemul electoral va fi schimbat.

LDodon nu a ezitat să îi atace din nou pe unionişti, exprimându-şi fericirea că Alexandru Tănase, a plecat de la Curtea Constituţională. Declaraţia a fost făcută în contextul în care fosta comunistă Victoria Iftodi a depus astăzi jurământul pentru a deveni judecător la Curtea Constituţională.

https://www.radionoroc.md/stiri/main/6143

 

  1. O companie din România va investi milioane de euro în Rep. Moldova

Un investitor din România trece Prutul. Compania EVW Holding din Cluj, unic importator DAF în România din 1996, s-a arătat dispusă să se extindă în Republica Moldova, cu o investiție inițială de 2-3 milioane de euro, pentru construcția unui centru auto de peste 3000 de metri pătrați.

http://infoprut.ro/47209-o-companie-din-romania-va-investi-milioane-de-euro-rep-moldova.html

 

  1. Republica Moldova: Igor Dodon recunoaște că nu a reușit să devină președintele tuturor moldovenilor

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a admis vineri seara că nu a reușit să devină președintele tuturor cetățenilor moldoveni, așa cum a promis în perioada electorală, într-o emisiune la un post de televiziune din Chișinău, relatează sâmbătă portalul IPN.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/05/13/republica-moldova-igor-dodon-recunoaste-ca-nu-a-reusit-sa-devina-presedintele-tuturor-moldovenilor-10-56-33

 

  1. Orăşelul European 2017, inaugurat în centrul capitalei

Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene la Chişinău îşi vor prezenta cultura, tradiţiile, dar şi valorile europene în cadrul Orăşelului European, organizat sâmbătă,13 mai, de către Delegaţia UE în Republica Moldova, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, cu începere de la ora 13.00.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/oraselul-european-2017inaugurat-centrul-capitalei-1_5916b1825ab6550cb80fa39b/index.html

 

  1. Chirtoacă reacționează la afirmațiile lui Dodon: „Cei care răspund doar prin purtător de cuvânt vor fi trecuți la capitolul erori ale istoriei”

După declarațiile făcute de către șeful statului, Igor Dodon, precum că actualul său purtătorul de cuvânt, Ion Ceban, i-ar putea lua locul primarului general, Dorin Chirtoacă. Edilul capitalei vine cu o reacție.

http://unimedia.info/stiri/chirtoaca-reactioneaza-la-afirmatiile-lui-dodon-cei-care-raspund-doar-prin-purtator-de-cuvant-vor-fi-trecuti-la-capitolul-erori-ale-istoriei-133030.html

 

  1. EUROVISION 2017: Emoţii mari în această seară pentru România

Emoţii mari în această seară pentru România – piesa „Yodel It!” cântată de Ilinca şi Alex Florea este în finala concursului Eurovision.

Cei doi vor urca pe scena de la Kiev, din Ucraina, în a doua parte a show-ului, de pe locul 20.

http://www.romania-actualitati.ro/eurovision_2017_emotii_mari_in_aceasta_seara_pentru_romania-102598

 

  1. O nouă recunoaştere mondială a învăţământului românesc. Sorin Câmpeanu, preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

România a înregistrat un succes remarcabil, vineri, cu ocazia alegerilor preşedintelui şi a structurilor de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei, urmând să deţină, pentru o perioadă de patru ani (2017-2021) conducerea celei mai mari organizaţii mondiale de universităţi, institute de cercetare şi reţele academice. 

http://jurnalul.ro/stiri/educatie/o-noua-recunoastere-mondiala-a-invatamantului-romanesc-sorin-campeanu-presedinte-al-agentiei-universitare-a-francofoniei-742527.html

 

  1. Zilele Europei la Chişinău. Candu: „Noi suntem europeni. Republica Moldova este stat european”

Evenimentele dedicate Zilei Europei continuă și astăzi. În centrul Capitalei a fost inaugurat un orășel, unde oamenii se pot informa despre proiectele europene. La eveniment participă membrii delegaţiei UE în ţara noastră, premierul Pavel Filip și şeful legislativului, Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a ţinut un discurs în care a menţionat că valorile promovate de Uniunea Europeană sunt valori spre care tinde şi Republica Moldova. 

http://www.publika.md/zilele-europei-la-chisinau-candu-noi-suntem-europeni-republica-moldova-este-stat-european_2968806.html

 

  1. Sergiu Mocanu: Sistemul electoral uninominal sau mixt va duce la separatism în Republica Moldova

„Orice sistem, fie uninominal, fie mixt, trezeşte separatism în Republica Moldova. Marea problemă a sistemului uninominal sau mixt este separatismul din Republica Moldova. A fost adoptată o soluţie ideală în 1994, atunci când a fost făcută o singură circumscripţie proporţională, fiindcă noi am luptat în Transnistria pentru a menţine în zona europeană această parte de pământ românească”, a declarat Mocanu în cadrul ştirilor de la 10TV.

http://adevarul.ro/moldova/politica/sergiu-mocanu-sistemul-electoral-uninominal-mixt-duce-separatism-republica-moldova-1_59163b935ab6550cb80da1fc/index.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ