R.Moldova va fi nevoita sa reia importul de seminte de porumb

0
45

� � � � � � In premiera dupa o pauza de peste 30 de ani, R. Moldova ar putea sa fie nevoita sa importe seminte de porumb, sustine directorul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, Vasile Micu, citat de DECA-press.
Potrivit lui Micu, situatia creata cu semintele de porumb in acest an este nefavorabila. Parcelarea excesiva a terenurilor agricole a facut solurile mai vulnerabile la fenomenele climaterice, in special, la seceta. Micu se pronunta pentru crearea unor noi soiuri si hibrizi, mai rezistenti si mai competitivi, ca rezultat al perfectionarii tehnologiilor de cultivare a acestora.
Vasile Micu a mai spus ca pentru a evita o eventuala criza in sector, Guvernul ar trebui sa restituie producatorilor de seminte taxa pe valoare adaugata, sumele urmand sa fie investite in procesul de productie.
Savantul sustine necesitatea crearii unui fond de rezerva semincer, propunand, totodata, infiintarea unei intreprinderi de prelucrare a semintelor.
Si directorul Institutului de Cercetari pentru Culturile de Camp „Selectia”, academicianul Boris Boincean atentioneaza asupra necesitatii elaborarii si implementarii in gospodariile agricole a masurilor de protectie a solului, pentru a atenua consecintele incalzirii climei.

http://www.deca.md/?cat=eco_and_bus&id=846

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ