Români nu vă uitați istoria! 22 iunie 1941- 22 iunie 2017 Războiul pentru eliberarea Basarabiei și Nordului Bucovinei de sub Rusia sovietică!

0
173
  1. Oaspeţi din Republica Moldova la Umbrăreşti-Deal

Elevii Şcolii Gimnaziale „Sf. Stelian” Umbrăreşti-Deal, alături de dascălii şi părinţii lor, i-au primit în vizită pe fraţii de peste Prut, de la Gimnaziul „Al. I. Cuza”, satul Roşu, raionul Cahul, Republica Moldova, pentru o activitate de amploare, în cadrul proiectului „Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim!”.

Oaspeţii au venit însoţiţi de primarul satului Roşu, Nicolae Savilencu. De asemenea, s-au alăturat foşti elevi ai instituţiei, acum oameni de onoare pentru localitatea lor.

https://www.viata-libera.ro/educatie/90833-catedra-oaspeti-din-republica-moldova-la-umbraresti-deal

 

  1. Președintele Comisiei de la Veneția explică de ce Republica Moldova nu ar trebui să implementeze sistemul mixt

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, declară că, la momentul actual, pentru Republica Moldova, unde guvernarea vrea să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, marea problemă este că, politicienii aleși în circumscripții uninominale să fie „la mâna” intereselor politice sau de afaceri.

http://independent.md/presedintele-ciomisiei-de-la-venetia-explica-de-ce-republica-moldova-nu-ar-trebui-sa-implementeze-sistemul-mixt/

 

  1. Banca Mondială va renova 15 şcoli de circumscripţie din Moldova. Proiectul valorează 12 mln. dolari SUA

Din banii Băncii Mondiale, în Moldova vor fi renovate 15 școli de circumscripție, în care învață cel puțin 600 de elevi. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat proiectul de ratificare a noului amendament la Acordul de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare privind realizarea Proiectului reformei învățământului. Potrivit autorilor, pentru lucrările de renovare vor fi alocate 12 mln. de dolari SUA, care urmează a fi gestionați de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), conform procedurilor Băncii Mondiale. Instituțiile au fost selectate în baza a 14 criterii, inclusiv vor fi create condiții pentru copiii cu cerințe speciale.

http://independent.md/banca-mondiala-va-renova-15-scoli-de-circumscriptie-din-moldova-proiectul-valoreaza-12-mln-dolari-sua/

 

  1. ODIP a solicitat autorităţilor dislocarea unei santinele pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chişinău

Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a înaintat o petiţie Inspectoratului General de Poliţie prin care a solicitat dislocarea unei santinele pe teritoriul Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” din Chişinău.

„Ținând cont de faptul că acest Complex Memorial reprezintă un adevărat monument al istoriei, iar eroii români, care au luptat pentru patrie, se odihnesc pe acest teritoriu, solicităm dislocarea unei santinele în această regiune pentru a asigura ordinea publică. Petiția noastră vine în contextual în care zilnic observăm că oamenii ignoră semnificația acestui monument istoric, aruncă gunoi, iar boschetari și persoane în stare de ebrietate distrug acest complex memorial dedicat eroilor români”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedintele AO „Onoare, Demnitate şi Patrie”.

https://libertv.md/actualitati/odip-a-solicitat-autoritatilor-dislocarea-unei-santinele-pe-teritoriul-cimitirului-eroilor-din-chisinau

 

  1. Invitație la Ziua Portului Popular în Republica Moldova

Duminică, 25 iunie, în Republica Moldova va fi sărbătorită cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Sărbătoarea națională a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular”.

http://radiochisinau.md/invitatie-la-ziua-portului-popular-in-republica-moldova—52302.html

 

 

  1. Români nu vă uitați istoria! 22 iunie 1941- 22 iunie 2017: 76 de ani de la Războiul pentru eliberarea Basarabiei și Nordului Bucovinei de sub Rusia sovietică!

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al doilea Război Mondial.”Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbuna a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre!”, se arăta în Ordinul de zi, din 22 iunie 1941, al generalului Ion Antonescu, conducătorul militar al statului român, transmite Romnanian Global News.

 

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/25081-2017-06-22-10-09-15.html

 

 

 

  1. Ministerul Educatiei a publicat procedurile privind scolarizarea romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar si superior de stat din Romania. Candidatii pot aplica la un numar nelimitat de universitati si specializari electronic sau prin posta

Tinerii din Republica Moldova pot trimite dosarele pe e-mail (dosarerepmold@edu.gov.ro), la Ministerul Educatiei Nationale, in timp ce candidatii din diaspora au la dispozitie adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale Romaniei din tarile invecinate/strainatate, care vor transmite dosarele la minister si de aici mai departe la institutiile de invatamant superior dorite. Pe aceleasi adrese de e-mail pot fi solicitate si detalii suplimentare sau clarificari privind procedurile de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul de stat din Romania.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21834559-ministerul-educatiei-publicat-procedurile-privind-scolarizarea-romanilor-pretutindeni-invatamantul-preuniversitar-superior-stat-din-romania-candidatii-pot-aplica-numar-nelimitat-universitati-specializ.htm

 

 

 

  1. Krasnoselski „dă cu piciorul” în propunerea lui Dodon: Transnistrenii nu vor să reprezinte regiunea în Parlamentul RM

Liderul așa zisei regiuni Transnistrene, Vadim Krasnoseliskii, nu a acceptat propunerea lui Igor Dodon de a fi incluse locuri de deputat și pentru reprezentanții republicii nerecunoscute.

 

http://unimedia.info/stiri/krasnoselski-da-cu-piciorul-in-propunerea-lui-dodon-transnistrenii-nu-vor-sa-reprezinte-regiunea-in-parlamentul-rm-135142.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ