„România 100”- Reprezentanţii CJ Prahova, paşi importanţi spre ReUniurea Basarabiei cu România

0
98
  1. „România 100”- Reprezentanţii CJ Prahova, paşi importanţi spre ReUniurea Basarabiei cu România

O delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova se află în această perioadă în Republica Moldova, participând la mai multe întâlniri menite să pună la punct implementarea Programului Naţional România 100 în Basarabia.

Din delegaţia condusă de Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, fac parte consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă,  Viorica Vasile si Costin Zaharia.

http://stiriactuale.ro/basarabia/16201-romania-100reprezentantii-cj-prahova-pasi-importanti-spre-reuniurea-basarabiei-cu-romania.html

 

  1. În 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, Alba Iulia va deveni primul “smart city” din România

” De ce Alba Iulia? În afara faptului că vorbim despre 100 de ani de la Unire, aș vrea să vă spun că Alba Iulia este singurul oraș din România care a avut o strategie pe termen lung de dezvoltare și s-a și ținut de ea. Este un oraș care a fost declarat de mai multe instituții internaționale un oraș bine administrat, a început să facă pași importanți”, a afirmat ministrul Comunicațiilor, citat de Agerpres.

http://www.puterea.ro/social/in-2018-la-100-de-ani-de-la-marea-unire-alba-iulia-va-deveni-primul-smart-city-din-romania-137040.html

 

  1. Fiica Regelui Mihai I, Principesa Maria, prima vizită în Republica Moldova

Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, cea mai mică din cele cinci fiice ale Regelui Mihai I efectuează miercuri, 18 mai, prima sa vizită în Republica Moldova. Ea s-a întâlnit cu autoritățile locale din orașul Ialoveni.

În prima vizită pe care o efectuează în Basarabia, Principesa Maria a României a ales să viziteze orașul Ialoveni. Primarul orașului Sergiu Armașu speră că această vizită regală să se finalizeze cu încheiere mai multor parteneriate care să ajute la dezvoltarea localității.

http://www.radiochisinau.md/fiica_regelui_mihai_i_principesa_maria_prima_vizita_in_republica_moldova-33590

 

  1. Doi scriitori din Republica Moldova, nominalizați la cele mai IMPORTANTE premii din România

Doi scriitori din Republica Moldova sunt nominalizați la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2015. Este vorba de Mircea V. Ciobanu și Leo Butnaru.

Mircea V. Ciobanu a fost nominalizat la secțiunea „Critică și istorie literară, eseu” cu volumul „Tratat cu literatură”, apărut la Editura „Prut Internațional” din Chișinău.

Iar Leo Butnaru a fost nominalizat la secțiunea „Traduceri” cu volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, apărut la Editura „Tipo Moldova”.

http://ziarulnational.md/doi-scriitori-din-republica-moldova-nominalizati-la-cele-mai-importante-premii-din-romania/

 

  1. Poetul Grigore Vieru, omagiat în cadrul FIE

În perioada 17-20 mai 2016, la Iaşi și Chişinău, se desfășoară a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul este inclus în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, invitatul special al Festivalului de poezie fiind poetul spaniol Justo Jorge Padron, laureat al Cununei de Aur a Poeziei (Struga – Macedonia). La ceremonia de lansare a evenimentului, care a avut loc marţi, 17 mai, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, au participat zeci de oameni de cultură, printre aceştia numărându-se criticul literar Alex Ştefănescu, poetul Viorel Boldiş, academicianul Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural „Mihai Eminescu” din Chișinău, precum şi soţia poetului, Raisa Vieru.

http://curierul-iasi.ro/poetul-grigore-vieru-omagiat-in-cadrul-fie-17873

 

  1. Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan Vodă” şi-a lansat primul CD

S-a aflat mereu pe baricade, interpretând cântece dedicate Unirii, dar şi despre bucuriile şi dramele neamului său. Vorbim despre Ansamblul Etnofolcloric „Ştefan Vodă” din Căpriana, Străşeni, care la trei decenii de activitate şi-a lansat primul CD. Acesta conţine 18 dintre cele mai cunoscute melodii, care au răsunat la Marile Adunări Naţionale, dar şi în sălile de concerte de la noi şi din străinătate, relatează Mesager.

http://trm.md/ro/cultura/ansamblul-etnofolcloric-stefan-voda-si-a-lansat-primul-cd/

 

  1. Dan Stoenescu: Sunt optimist în privinţa identităţii româneşti în Republica Moldova

Dan Stoenescu, ministru delegat român pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, remarcă o îmbunătăţire în ceea ce priveşte situaţia privind identitatea românească în Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute la Moldova 1. „Am fost în Republica Moldova acum19 ani. Acum remarc schimbări considerabile, în oraşe se vorbeşte mai mult limba română, tinerii vorbesc o limbă română curată. Diferenţa faţă de acum 20 de ani este foarte mare”, a spus oficialul de la Bucureşti, citat de IPN.
http://adevarul.ro/moldova/politica/dan-stoenescu-optimist-privinta-identitatii-romanesti-republica-moldova-1_573bf69a5ab6550cb80c2668/index.html

 

  1. Comisia moldo-română în domeniul apărării s-a reunit la Bucureşti

O delegaţie a Ministerului Apărării participă, în perioada 16-17 mai curent, la reuniunea comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării, care se desfăşoară la Bucureşti, România.

Potrivit Secretarului de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, care este şi copreşedinte al comisiei din partea Ministerului Apărării al Republicii Moldova, agenda discuţiilor cuprinde subiecte referitoare la cooperarea bilaterală, colaborarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, dar şi programe de asistenţă şi sprijin.

http://deschide.md/ro/news/politic/27444/Comisia-mixt%C4%83-moldo-rom%C3%A2n%C4%83-%C3%AEn-domeniul-ap%C4%83r%C4%83rii-s-a-reunit-la-Bucure%C5%9Fti.htm

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ