România 9?

31
406


via IMondo

31 COMENTARII

 1. Sa spunem ca este doar o idee de reformare a Romaniei croita dupa vointa straina si pentru interese anti-romanesti. Unii se intrebau: „Bine, daca ne-am uni cu R. Moldova, ce sa facem cu ea? Cum o integram?”
  Reorganizarea administrativa aduce 7 din cele 8 zone la nivelul (ca suprafata si populatie) R. Moldova. Astfel, o integrare ulterioara acestei reorganizari vine de la sine, ca al 9-lea judet. Adica Romania 9.
  Alt plan este modificarea Constitutiei, a Parlamentului (unicameral si cel mult 300 parlamentari), raspunderea ministeriala, raspunderea magstratilor, transparenta banului public si a finantarii partidelor politice, continuarea reformei in educatie, schi,barea sistemului de pensii si asistential. Adica o Romanie noua.
  Adunate, dau acest proiect unitar, Romania 9. 🙂

 2. E esa cum e, hai sa ne gidim la o organizare administrativa mai reusita, pentru ca avem nevoie de asa ceva, ceva care sa fie asemanator in ambele regiuni, chiar identic pentru ca mai usor sa ne apropiem unul de altul, o organizarea fara mare tam tam, pentru dusmani….

 3. daca va uitati putin dupa un plan numit „Proiectul Belckovski” care ne arata o harta a Romaniei unita cu R.Moldova veti vedea ca ea corespunde exact cu harta sugerata da presedinte in prezent, ba chiar si numele multor regiuni sunt aproape identice, spre exemplu zona numita in prezent Mures, in Proectul Belkovski se numeste Muresana, zona Somes se numeste Somesana, deci putem observa multe similitudini care in final ar duce la concluzia ca prin aceasta reorganizare vrea sa se rezolve si problema unirii cu R.M.

 4. Andrei, mulțumesc de explicații, dar totuși nu înțeleg cum o să fie organizat totul pe nivel micro. Planul tău propune numai schimbări la nivel macro în sistemul administrativ-teritorial.

  Dragoș. ai putea să-mi dai un link cu informații despre proiectul acesta a lui Belckovski?

 5. un site exact in legatura cu acest plan nu este, dar mai intai te poti uita aici:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Republicii_Moldova_cu_Rom%C3%A2nia- Aici daca te uiti putin mai jos vei vedea o harta ce corespunde planului Belkovski

  http://bataiosu.wordpress.com/2009/04/08/politologul-rus-stanislav-belkovski-autorul-planului-unirii-treptate-a-romaniei-si-moldovei-moldova-a-inceput-miscarea-de-integrare-cu-romania/-iar aici sunt date despre acest plan

 6. Dragoș:
  Interesant, se aseamănă cu planul România 9, numai că din imagine se vede deodată că-i mai amănunțit.
  Dar dacă o să fie inclus în planul acesta Bugeagul și Bucovina din Ucraina?

 7. Ar fi greu de primit, insa este posibil. In primul rand trebuie sa stim cum sa negociem cu Ucraina, fiindca vom avea un schimb de teritorii, in cazul nostru Transnistria pentru Buceag si Bucovina, dar este intr-adevar foarte greu.
  Mai apoi, o situatie deja discutata ar fi sa profitam de acel „pact” in care o data la 5 ani, granita dintre Romania si Ucraina este discutata, in cazul in care una dintre tari nu este de acord cu situatia acctuala incep negocierile. Eu unul nu detin foarte multe informatii in aceasta privinta, dar in mare cam acestea sunt oportunitatile Romaniei privind Buceagul si Bucovina.

  • Daca in privinta RM se va face cate ceva si la nivel oficial (prea putin, dar…e ceva), in legatura cu pamanturile romanesti aflate in componenta Ucrainei, deocamdata nu se intampla absolut nimic! Nu exista destul curaj politic sa se intample asa ceva si poate ca inca nu este cel mai bun moment sa se aduca in discutie acest subiect. Cel mai important este sa nu se semneze documente oficiale prin care sa fie exclusa pe viitor revendicarea acestor teritorii.

 8. Dar in ceea ce priveste Moldova este foarte important ca ea sa fie reimpartita in judete, acest lucru ar face mult mai usoara unirea.Aceasta reimpartire ar ajuta si integrarea noilor judete din R.M. in cele 8 mari judete deja existente in Romania.

 9. Si eu sunt de acord cu o noua impartire administrativa a tarii, dar am o obiectie: sa nu se inglobeze in unitate administrativa mai multe zone din diferite regiuni istorice. De exemplu: Judetul 7 in care sunt inglobate Dobrogea, parti din Muntenia si parti din Moldova. Este si o rivalitate intre Galati, Braila si Constanta. Ar fi pacat sa se inpotmoleasca acest proiect de viitor din aceste cauze. Rezolvarea este noile unitati administrative sa fie mai mici si sa aibe resedintele in importante centre urbane si sa dispara judetele care sunt cu adevarat mai slabe din punct de vedere economic. Cu Republica Moldova sa se faca la fel sa nu amestecam zone din ea in noile unitati administrative. Ar fi cea mai mare greseala a noastra.

 10. Din câte ştiu, s-a vorbit mult atât în România, cât şi în Republica Moldova, în ultimii ani, despre reorganizări administrative.
  Eu cred că orice reorganizare administrativă este ok, atâta timp cât ea nu obstrucţionează capacitatea comunităţilor locale de a se ocupa de afacerile locale, în vederea dezvoltării.
  Reorganizarea administrativă propusă în prezent este o soluţie pentru un sistem de judeţe vechi de 40 de ani. În legătură cu rivalităţile regionale… mi se pare o porcărie să incluzi Vrancea şi Galaţi laolaltă cu Mangalia, care-i logica?
  Poate-ar fi mai bine să existe, din cele opt judeţe ale Moldovei de azi din dreapta Prutului, două regiuni! 1. Moldova de Sus, capitala Iaşi, 2. Moldova de Jos, capitala Galaţi. După ce s-ar face reunificarea, nordul Basarabiei ar intra în mod logic şi organic în cadrul Moldovei de Sus, acolo unde i-a fost locul şi până în 1812. La fel şi centrul, cu Chişinăul, deşi consider că oraşul Chişinău ar merita, datorită mărimii sale, un statut de regiune aparte (împreună cu suburbiile), la fel cum e Bucureşti+Ilfov.

  Partea de teritoriu din părţile dinspre Mare care acum e la ucraineni ar putea constitui o altă regiune separată: BASARABIA. Aşadar, Moldova s-ar întoarce la împărţirea ei subregională istorică. La fel ca şi celelalte regiuni istorice ale Ţării.

  • Eu nu sunt de acord cu tine. Noua impartire ar avea scopul de dezvoltare a regiunilor nou create in intregimea lor, nu pe bucati. Pe de alta parte, impartirea dupa zone istorice iar nu se justifica. Romania este un stat unitar in care si dobrogenii sunt la fel de romanii ca si muntenii, moldovenii si maramuresenii, nu? De ce sa „nu ii amestecam”? Crezi ca nu se vor intelege intre ei? Vor avea probleme de comunicare? 🙂 Aici nu se poate vorbi decat de, eventual, niste orgolii locale, atata tot. Este firesc ca, daca se va face aceasta organizare, sa se comaseze judete mai sarace cu unele mai bogate, pentru a fi un echilibru si a incuraja si dezvoltarea zonelor cu mai putin potential. Nu cred ca ar absolut nicio problema daca Mangalia va fi parte a aceleiasi regiuni cu Buzaul sau Vrancea. Macar sa fie capabili sa atraga acele minunate fonduri europene de zeci de milioane de euro prin care sa implementeze proiecte de dezvoltare a intregii regiuni, si sa vezi atunci cum nu mai au nimic de obiectat! 😀 (intre noi fie vorba, e plina Dobrogea de moldoveni). 😉

 11. Mie imi este cam teama de un eventual derapaj catre totalitarism in contextul unei astfel de reorganizari administrativ teritoriale. Base si PDL-ul in general par a avea astfel de „apucaturi”. Eu unul nu i-as incuraja prea tare in directia asta. Nu de alta, dar sa nu ne trezim iar sub un regim de tip Ceausescu. Pana una-alta, trebuie sa vedem niste cifre cu inseamna actualul tip de organizare comparativ cu cel inaintat de Base. Abia dupa… ne putem exprima in cunostinta de cauza.

 12. Avem nevoie de o organizare admnistrativa corecta in Romania pentru a ne apropia mai mult de organizarea administrativa din Romania de Est, este o necesitate la nivel organizatoric, nu putem uni doua țari cu organizari administrative diferite, sau chiar diverse…..

 13. Dragos, cand privesti harta pe care o ai tu la avatar, peste care se afla si textul „Basarabia, pamant romanesc”, este atat de evident ca din aceasta harta lipseste chiar…Basarabia! 🙁 Cel mai corect ar fi fost „Moldova, pamant romanesc”, respectiv „Basarabia, pamant romanesc” pentru teritoriul dintre Dunare, Marea Neagra si pana la granita de sud a RM, din statul artificial Ucraina, „Bucovina, pamant romanesc” si „Herta, pamant romanesc”. 😀

 14. Da, dar cum ai spus si tu, este aproape imposibil sa avem din nou Buceagul si Bucvina, ele facand parte din Ucraina, crede-ma nu m-as supara sa fie din nou in componenta tarii, dar este mult de munca si nici nu este momentul potrivit. Acest avatar este de pe vremea campaniei B.P.R.(Basarabia Pamant Romanesc) si acolo s-a discuttat de ce au ei la avatr doar R.M si nu si restul Basarabiei, iar ei au explicat la fel ca si tine ca in ciuda faptului ca si acela este pamant romanesc, nu mai este in mainile Romaniei/romanilor(fiindca nici moldova nu este in mainile Romaniei pana la urma)

 15. Mai, fratilor… Stau si ma intreb oare ce i-o impinge pe vecinii nostri, ai romanilor, se isi tot bage naul prin oalele noastre?!? Cunoasteti foarte bine, cred, comentariul facut de Naraskin referitor la corectitudinea (sau a lipsei acesteia) in cazul recentelor alegeri din RM. De parca nu era de ajuns ca un stat care nu numai ca nu exceleaza la respectarea drepturilor omului ori la respectarea acordurior internationale, ci dimpotriva, le incalca flagrant, Rusia „trage de urechi” RM ca nu ar fi organizat corect aceste alegeri! Oare de ce sa fi ajuns la o astfel de concluzie, de vreme ce atat observatorii OSCE prezenti cat si cei independenti au declarat ca alegeri s-au desfasurat corect? Pe ce se bazeaza? De fapt, ce-i pasa?!? Ca sa vezi, nu mai poate Rusia de bunastarea basarabenilor! De-aia nu mai doarme Putin linistit noaptea! Interesul lor este, de fapt, sa provoace „ciobenii” de la conducerea RM, in vederea viitorei intalniri pentru reglementarea diferendului din Transnistria. Daca nu au reusit cu asta, au mai „bagat o fisa si au mai tras odata”, provocand incidentul diplomatic de la Ambasada F. Ruse la Chisinau. Bun, sa intelegm ca la rusi este un reflex, dupa aproape 200 de ani de cand isi tin ghearele imperialiste infinte in pamantul romanesc, sa isi tot bage nasul prin oalele altora, mai ales cand stapanii „oalelor” cam privesc in alta parte, ingaduind tacit aceasta atitudine sfidatoare. Insa, iata ca din ce in mai des si mai curajos, si la vecinul din vest, Ungaria, observam acelasi tip de atitudine! Azi, vicepremierului ungar, a iesit cu o declaratie prin care spunea ca reorganizarea teritoriala a Romaniei dupa modelul propus de partidul de guvernamant din Romania, ar modifica harta etnica. In devafoarea etnicilor unguri, desigur! Oare toti strainii vad spatiul asta romanesc ca pe un sat fara caini? Chiar oricine crede ca are dreptul sa se amestece in treburile interne ale altui stat?!? Cand si-a permis Romania sa faca un astfel de gest la adresa unui stat strain?! Noi avem grija sa umblam „cu manusi” cu toti vecinii, sa ii respectam si sa avem cu ei „relatii de buna-vecinatate”. Asta este recunostinata ca ne vedem de ale noastre? Suntem luati drept prosti?!? Trebuie sa amintesc, pentru cei care nu stiu, ca este a doua oara in acest an cand ambasadorul Ungariei la Bucuresti este chemat pentru a da explicatii la Ministerul Afacerilor Externe din Romania, pentru doar doua (!!!) dintre incidentele de acest gen din anul in curs, pentru ca in cazul altor declaratii si actiuni „deplasate” ale oficialilor maghari, nu s-a luat pozitie de MAE roman, pentru a nu „infoerbanta spiritele”… Ce trebuie sa faca romanii pentru ca vecinii nostri, si nu numai, sa inteleaga ca nu mai suntem „la mila” lor si nu au niciun drept de decizie asupra poporului roman? Cum sa le spunem sa inteleaga ca nu le vom permite sa hotarasca ei ce este bine si ce este rau pentru noi?

 16. „Noi avem grija sa umblam “cu manusi” cu toti vecinii, sa ii respectam si sa avem cu ei “relatii de buna-vecinatate”. Asta este recunostinata ca ne vedem de ale noastre? Suntem luati drept prosti?!?
  Ce trebuie sa faca romanii pentru ca vecinii nostri, si nu numai, sa inteleaga ca nu mai suntem “la mila” lor si nu au niciun drept de decizie asupra poporului roman?”

  FRATE ROMÂNE „UnEscu”,MARTIRUL ROMÂN Grigore VIERU,ASASINAT DE KGB ţi-a dat demult răspunsul:

  Cântec basarabean
  (dedicată de Grigore Vieru marelui interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu)

  Nu-i pe lume om frumos
  Ca românul ruşinos!
  Măi române, măi frăţâne,
  Ce ai tu de la ruşine?!

  Că păgânul tot mai rău,
  Mai rău urcă-n capul tău!

  Nu-i pe lume om blajin
  Ca românul cel creştin!
  Măi române şi măi frate,
  Ce câştigi din bunătate?!
  Cine-a vrut, cine-a poftit
  Zilele ţi-a otrăvit!

  Cât îi lumea Domnului
  Răbdător ca tine nu-i!
  Măi române, frăţioare,
  Din răbdare ce ai oare?!

  Numai lanţul vechi pe os,
  Numai timpul scorburos!
  Cât ii lumea-n lung şi-n lat
  Om mai paşnic n-am aflat!
  Măi române, măi creştine,
  Că eşti paşnic este bine!

  DAR TU MORI ŞI EU TOT MOR,
  CE-AVEM NOI DIN PACEA LOR?!

  FRAŢI ROMÂNI,este clar că se coace CEL PUŢIN UN RĂZBOI REGIONAL dacă nu chiar WW3.
  Părintele Arsenie BOCA(torturat în temniţele bolşevice: Securitatea din Braşov, Canal,Jilava, Bucureşti, Timişoara şi Oradea) a profeţit că:

  „Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări“.

  „Într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria , Bulgaria şi Rusia.Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc“.

 17. Adevarat avem foarte multi dusmani din exterior si interior. De aceea trebuie sa fim foarte atenti cum sa administram aceste situatii. Rusi si unguri abia asteapsa sa facem o greseala cu privire la drepturile minoritatilor ca sa intervina. De aceea trebuie sa pastram un echilibru intre provincile istorice ale celor doua Romani. Sa nu lasam orase destul de mari fara sa nu fie resedinte de unitati administrative, cum ar fi: Galati, Oradea, Bacau si chiar Sibiu. Daca am face acest lucru am duce inevitabil la revolta generalizata ale comunitatilor acestor orase si la emigrarea fortata acestora spre celelalte centre de putere, ramanand adevarate ” orase fantoma”, cum de exemplu este orasul Hunedoara. Poate cei care traiesc in orasele mari ca: Bucuresti, Brasov, Craiova, Constanta, Iasi, Cluj, Timisoara, Ploiesti nu-si dau seama de acest pericol. De aceea trebuie sa fim foarte atenti !

LĂSAȚI UN MESAJ