România a pierdut razboiul "limbii moldovenesti"

0
34

Bulgaria a reusit sa se impuna in fata Uniunii Europene: presedintele Comisiei Europene a admis, inaintea summitului UE de la Lisabona, conform Reuters, preluat de Mediafax, ca bulgarii au dreptul sa foloseasca varianta „evro” in alfabet chirilic pentru denumirea monedei unice. In schimb, Romania a preferat sa nu faca scandal in cazul „limbii moldovenesti” si a fost silita sa inghita o pastila amara.

Bucurestiul a acceptat prezenta sintagmei „limba moldoveneasca” in doua acorduri dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova ba si mai mult, a acceptat si recunoscut redactarea acestor acorduri in aceeasi „limba moldoveneasca”. In cursul negocierii si semnarii acestor acorduri UE-Chisinau, Romania a preferat sa introduca o simpla declaratie ca „nu recunoaste si nu admite existenta limbii moldovenesti”, declaratie pusa intr-o minuta a discutiei din cadrul COREPER. Insa tratatul in „limba moldoveneasca” exista si foarte putini stiu de existenta unei notite obscure intr-o minuta a unei consultari la fel de obscure. Surse diplomatice ne-au declarat ca aceasta atitudine a reprezentantilor Romaniei a fost motivata de dorinta de a nu starni un scandal diplomatic, de a nu pune piedici in buna functionare a UE si de a nu risca posibilitatea ca guvernanti comunisti de la Chisinau sa poata spune ca Romania nu le permite basarabenilor sa calatoreasca prin Europa.
Analiza MAE prezentata mai sus a fost insa depasita la pas de comunistii de la Chisinau. Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a declarat exact ceea ce se temeau expertii MAE roman ca va declara – si anume ca Romania blocheaza accesul basarabenilor in UE. Stratan a revenit asupra declaratiilor sale, insa dezinformarea a fost deja aruncata pe piata. Mai mult, atitudinea blajina a Romaniei a fost exploatata de comunistii de la Chisinau si capitalul de simpatie redirectionat catre Ungaria. Acordurile de vize si readmisie cu Uniunea Europeana au fost puse de ziarul „Moldova Suverana” in legatura cu Ungaria, caracterizata drept „avocatul integrarii europene a Republicii Moldova. Mai trebuie adaugat doar ca Centrul de acordare a vizelor pentru Uniunea Europeana este gazduit la Chisinau de ambasada Ungariei.

Liderul PIN Lavinia Sandru ii acuza pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Tariceanu ca nu au trimis nici un amendament la Tratatul de reforma a UE, care sa favorizeze Romania. „Atat seful statului, cat si premierul au dat dovada de incompetenta, atitudine umila si rea-credinta cand a venit vorba de interesele romanilor in cadrul UE. Romania este singurul stat european care nu a formulat nici o cerere si nu a depus amendamente”, a atras atentia Sandru. „Romanii sunt acum obligati sa se supuna unui document asupra caruia nu au avut nici un cuvant de spus”, avertizeaza ea.

sursa: Ziua

NICIUN COMENTARIU

 1. AVEM NISTE CONDUCATORI DE CACAT CARE SUNT ROMANI DOAR CU NUMELE, NORMAL TOATA LUMEA FACE CEVA PENTRU INTERESELE LOR DAR AI NOSTRII CU PAMANTURILE NOASTRE CARE SUNT MAI PRESUS DE TOT NU FAC NIMIC BATANDU-SI ASTFEL DE ROMANII DE PRETUTINDENI!!!

 2. „Limba moldovenească”, scoasă din vocabularul UE

  Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat vineri că au fost modificate, pe site-ul Comisiei Europene, referirile la limba moldovenească.

  Comisarul a precizat că modificările au fost efectuate vineri.

  Orban a mai precizat că s-a recurs la o serie de formule tehnice pentru remedierea acestei probleme şi a adăugat că, în viitor va avea loc un proces de monitorizare pentru a evita repetarea acestor situaţii.

  El a mai spus că există soluţii tehnice şi juridice pentru a evita să se mai facă referire la limba moldovenească şi a adăugat că nu poate garanta că nu vor mai avea loc astfel de situaţii.

  Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că le-a cerut celorlalţi comisari europeni să nu mai facă referire la sintagma „limba moldovenească” în documentele încheiate de UE cu R.Moldova.

  Orban a declarat de asemenea că le-a atras atenţia celorlalţi comisari în legătură cu sensibilitatea acestui subiect şi a precizat că a cerut ştergerea de pe site a „trimiterilor la aşa-zisa limbă moldovenească”.

  „Vom urmări îndeaproape tot ce se va negocia în viitor pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete”, a spus Orban, care s-a declarat mâhnit de comentariile apărute în presa românească potrivit cărora UE a recunoscut oficial limba moldovenească, iar el nu a făcut nimic pentru a apăra limba română.

 3. intr-adevar de cind a fost scris articolul principal au mai intervenit unele modificari
  dar am o presimtire ca subiectul asta este departe de a fi incheiat…sa nu uitam ca
  povestea asta, cu limba moldoveneasca nu dateaza de azi de ieri ci de zeci de ani.
  e una dintre chestiunile alea impotriva carora oricite argumente le vei aduce tot nu se vor
  stinge…asta din cauza ca teza asta nu e fundamentata nici logic, nici lingvistic ci doar „politic”

LĂSAȚI UN MESAJ