România, cel mai apropiat și de nădejde partener pentru Republica Moldova

0
157
 1. Și liceele se înfrățesc! Colaborare pe cele două maluri de Prut în beneficiul elevilor și profesorilor

Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din municipiul Carei, judetul Satu Mare, și Liceul Teoretic din satul Ștefănești, raionul Florești, au semnat un protocol de colaborare. Acțiunea are loc în marja celei de-a 112-a Adunări Generale a Asociațiunii Astra care va avea loc sâmbătă, 14 octombrie, în Carei.

http://infoprut.ro/48445-si-liceele-se-infratesc-colaborare-pe-cele-doua-maluri-de-prut-in-beneficiul-elevilor-si-profesorilor.html

 

 1. Hramul Chișinăului: explozie, surprize și discursuri despre Unire. Cum a fost în ultimii ani

În 2016 „dă, Doamne, unirea mai repede”

Anul trecut au avut loc aceleași expoziții, reprezentanții artistice, iar primarul a ținut tradiționalul discurs unionist. „Uniunea Euroeană, Unirea, dă Doamne mai repede. Până la urmă sângele apă nu se face. Hram binecuvântat, într-un ceas bun”, a spus Chirtoacă, în toastul său, ciocnind alături de oaspeții din cadrul delegației oficiale din România, sosite la Chișinău. Totodată, pe 14 octombrie 2016, a fost inaugurată Scara Cascadelor din Parcul „Valea Morilor”.

http://moldnova.eu/ro/hramul-chisinaului-explozie-surprize-si-discursuri-despre-unire-cum-fost-ultimii-ani-23046.html/

 

 1. Socialistii moldoveni cer ca Traian Basescu sa fie declarat persona non-grata in Republica Moldova

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), formatiunea politica a presedintelui moldovean Igor Dodon, a cerut autoritatilor republicii sa-l declare pe fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, persona non-grata, informeaza site-urile moldovene Independent.md si Tribuna.md, citate de Agerpres.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-22053455-socialistii-moldoveni-cer-traian-basescu-fie-declarat-persona-non-grata-republica-moldova.htm

 

 1. Dodon, nota 2 la limba moldovenească. Chiar si separatistul Krasnoselski știe că este limba română

În cadrul unui interviu, așa-zisul lider al Tiraspolului, Vadim Krasnosleski, a declarat că Transnistria a îndeplinit 5 puncte din înțelegerea comună cu Republica Moldova, în rezolvarea conflicului transnistrean. Unul dintre puncte a fost „retragerea problemelor în funcționarea școlilor cu predare în limba română”. 

http://www.timpul.md/articol/dodon-nota-2-la-limba-moldoveneasca–chiar-si-separatistul-krasnoselski-tie-ca-este-limba-romana-121730.html

 

 1. CRIMELE COMUNISMULUI – Condamnat la moarte

Deportările anului 1949 din Basarabia au deturnat destinele multor oameni. Cei mai mulți, sub escorta ostașilor cu steluță în frunte, s-au pomenit la mii de kilometri de baștină, pe întinsurile glaciare ale Siberiei. În același timp, unii au reușit să se ascundă, luând calea pribegiei. Dintre aceștia, cei mai temerari au pus mâna pe arme și au început o luptă pe viață și pe moarte cu regimul sovietic de ocupație. Lor li s-au alăturat alți neînfricați ai timpului, formând mișcarea de rezistență armată din Basarabia postbelică.

http://www.timpul.md/articol/crimele-comunismului-s-condamnat-la-moarte-%28i%29-121494.html

 

 1. Un pod rutier va fi construit peste Prut în regiunea oraşului Ungheni

Un pod rutier, cu patru benzi de circulaţie, urmează să fie construit peste Prut, în regiunea oraşului Ungheni, în imediata apropiere de localitatea Zagarancea. Pe pod va fi asigurată şi circulaţia pietonală.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/un-pod-rutier-construit-prut-regiunea-orasului-ungheni-1_59e0b46b5ab6550cb816c3d6/index.html

 

 1. O nouă librărie îi așteaptă pe iubitorii cărții. BookStore Moldova, librăria familiei tale, se deschide în noul centru comercial Zity Mall

Începând cu 14 octombrie, o nouă librărie îi așteaptă pe iubitorii cărții din capitală. BookStore Moldova, librăria familiei tale, se deschide sâmbătă, de ziua orașului Chișinău, în proaspătul centru comercial Zity Mall.

Noul BookStore măsoară 30 mp și adăpostește 4.000 de titluri de carte atent selecționate, apărute la importante edituri din România și Republica Moldova.

http://unimedia.info/stiri/o-noua-librarie-ii-asteapta-pe-iubitorii-cartii–bookstore-moldova–libraria-familiei-tale–se-deschide-in-noul-centru-comercial-zity-mall-140965.html

 

 1. Constantin Vieru: România, cel mai apropiat și de nădejde partener pentru Republica Moldova

România a rămas de-a lungul anilor cel mai apropiat și de nădejde partener pentru Republica Moldova, iar Bucureștiul a fost și rămâne un susținător al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a declarat Constantin Vieru, președintele Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova – România, la evenimentul „Excelență în Business”.

https://www1.agerpres.ro/economie/2017/10/13/constantin-vieru-romania-cel-mai-apropiat-si-de-nadejde-partener-pentru-republica-moldova-17-32-14

 

 1. Eveniment moldo-român de promovare a oportunităţilor economice oferite de R.Moldova

Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Republica Moldova – România organizează, vineri, 13 octombrie, un eveniment de promovare a oportunităţilor economice oferite de Republica Moldova, denumit ‘Excelenţă în Business’.

http://radiochisinau.md/eveniment-moldoroman-de-promovare-a-oportunitatilor-economice-oferite-de-rmoldova—57589.html

 

 1. DOC / Victorie a delegației României la APCE pe subiectul Legii Educației din Ucraina

„O victorie a delegatiei României la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei”, scrie Ana Guțu, prim-vicepreședintele PUN, pe Facebook, făcând referire la subiectul noii Legi a Educației din Ucraina.

http://infoprut.ro/48447-doc-victorie-a-delegatiei-romaniei-la-apce-pe-subiectul-legii-educatiei-din-ucraina.html

 

 1. Filme româneşti acasă, la Chişinău

La Chişinău, în ultimii ani, putem viziona filme străine aduse de ambasadele diferitor ţări, iar de trei ani, putem urmări şi filme româneşti la Zilele Filmului Românesc, care se desfăşoară între 12 şi 15 octombrie la cinematograful Odeon. Filmele româneşti nu ar trebui să ne fie străine pentru că facem parte din aceeaşi cultură.

https://deschide.md/ro/stiri/cultura/19595/Filme-rom%C3%A2ne%C5%9Fti-acas%C4%83-la-Chi%C5%9Fin%C4%83u.htm

 

 1. Prezentarea carții Blocați în labirint de George Simion la Paris

Blocați în labirint” este o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de astăzi, pe parcursul a 26 de ani. Scrisă de un om implicat și devotat cu adevărat unei cauze, care e convins că singura cale a cetățenilor moldoveni de a fi parte a Uniunii Europene este Unirea Republicii Moldova cu România, cartea lui George Simion explică într-un limbaj accesibil, dar nicidecum simplist, situația reală în Republica Moldova pentru cei care într-adevăr doresc să o înțeleagă.

https://www.evensi.com/prezenarea-car%C8%9Bii-bloca%C8%9Bi-in-labirint-de-george-simion-la/229762456

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ