România a cerut la Buxelles un sprijin mai acitv din partea NATO pentru Republica Moldova

0
107

 

  1. România a cerut la Buxelles un sprijin mai acitv din partea NATO pentru Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a subliniat la Bruxelles necesitatea continuării unui sprijin activ din partea NATO pentru partenerii estici – Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Ministrul de Externe român participă, în perioada 6-7 decembrie 2016, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO care se desfăşoară la Bruxelles, prima întâlnire la acest nivel după Summit-ul NATO de la Varşovia.

http://deschide.md/ro/stiri/politic/4113/%E2%80%8ERom%C3%A2nia-a-cerut-la-Buxelles-un-sprijin-mai-acitv-din-partea-NATO-pentru-Republica-Moldova.htm

 

  1. Diaspora primeste 2 milioane de buletine de vot si un numar record de sectii

„193 de sectii de votare vor fi organizate pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create in strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016”, a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.

Cele 7 sectii de votare solicitate de romanii din diaspora sunt deschise in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (o sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si in Spania (doua sectii).

Doar 8.889 de cetateni romani vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia inscriindu-se in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta, potrivit sursei citate.

http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2016/parlamentare2016-diaspora-primeste-2-milioane-de-buletine-de-vot-si-un-numar-record-de-sectii-1445840

 

  1. Discuție telefonică între Iohannis și Timofti, pe tema alegerilor din Republica Moldova și România

În context, Nicolae Timofti s-a arătat încrezător referitor la desfășurarea corectă a scrutinului parlamentar din 11 decembrie din România, la care vor își vor exprima opțiunea de vot și alegătorii din stânga Prutului, care dețin cetățenie română.

Totodată, președintele Republicii Moldova a accentuat necesitatea aprofundării dialogului Chișinău – București, în contextul adoptării în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a „Strategiei pe termen mediu şi lung privind relaţia României cu Republica Moldova”, a cărui perspectivă trebuie să devină una mai pragmatică și performantă.

La rândul său, Klaus Iohannis l-a asigurat pe Nicolae Timofti că România va continua să sprijine Republica Moldova pe calea ireversibilă de integrare europeană, inclusiv prin susținerea avansării reformelor și consolidarea unor instituţii democratice, corecte și transparente.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/discutie-telefonica-intre-iohannis-si-timofti–pe-tema-alegerilor-din-republica-moldova-si-romania-435004

 

  1. Curtea Constituţională a Rep. Moldova, undă verde pentru modificarea Constituţiei

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a avizat pozitiv marți modificarea Constituției privind competența și structura Curții Constituționale.

http://infoprut.ro/46015-curtea-constitutionala-unda-verde-pentru-modificarea-constitutiei.html

 

  1. Băsescu îl pune la zid pe vicepremierul Ungariei: „Acest aventurier jignește întregul popor român!”

Liderul PMP, Traian Băsescu, le-a trismis ieri o scrisoare deschisă românilor. El spune că românii au ştiut întotdeauna să aleagă ce este mai bine pentru ţară şi promite că, din postura de viitor senator, se va consulta periodic cu cetăţenii privitor la proiectele pe care le va promova. „În toţi aceşti ani am învăţat să ascult. De aceea mă angajez să mă consult periodic cu dumneavoastră în privinţa proiectelor pe care le voi promova în Parlament împreună cu colegii din PMP. Unul dintre aceste proiecte importante este unirea României cu Republica Moldova (…) Voinţa populară, validată de Curtea Constituţională a României, continuă să fie ignorată şi astăzi. Lupta noastră pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 continuă (…) Dumneavoastră aveţi un singur vot, dar votul acesta poate însemna o şansă uriaşă pentru viitorul României. Contez pe dumneavoastră, dragii mei români, care aţi dovedit mereu că aţi ştiut să alegeţi ceea ce este mai bine pentru ţară”, scrie Băsescu.

http://www.evz.ro/basescu-il-pune-la-zid-pe-vicepremierul-ungariei.html

 

  1. Maia Sandu a vorbit cu oficiali europeni despre alegerile prezidențiale fraudate

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu a participat marți la Congresul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în cadrul căreia Angela Merkel a fost realeasă în funcţia de preşedinte al CDU și a obținut sprijinul partidului pentru al patrulea mandat de cancelar. În acest context, fostul ministru a avut mai multe întrevederi, ocazie cu care a discutat și despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/46018-maia-sandu-vorbit-cu-oficiali-europeni-despre-alegerile-prezidentiale-fraudate.html

 

  1. Traian Băsescu face O DECLARAȚIE MULT AȘTEPTATĂ. În câți ani va fi posibilă UNIREA României cu Republica Moldova

Traian Băsescu despre Unirea cu Basarabia.

”Să vă spun de ce se va produce unirea. Eu am fost interesat de subiect. În 2005, 3% dintre basarabeni erau unionești și 10% erau pro-europeni. Am construit atunci doi piloni. Redarea cetățeniilor celor care le pierduseră. Al doilea pilon a fost legat de educație. România a alocat burse pentru tinerii basarabeni. Curentul pro-unionist la tineri de aici a plecat. Rezultatul l-am văzut acum la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. 48% dintre cetățenii basarabenii au votat pentru drumul pro-România. Dacă menținem aceste lucruri, în 5 – 6 ani unirea se face de la sine. Actul final de la Helsiniki, în paragraful 1, spune că nu se pot modifica frontierele prin forță. La paragraful doi se pot modifica prin decizii politice. Unirea este posibilă în 5 – 6 ani. Am rămas la punctul la care oamenii vin la televizor și spun că nu se pune că nu vor rușii sau americanii.”

http://www.evz.ro/traian-basescu-romaniei-basarabia.html

 

  1. Cetăţenia Rep. Moldova va fi acordată mult mai uşor

Comisia juridică, numiri și imunități din Parlamentul de la Chişinău a votat marţi, în unanimitate, un proiect de lege ce prevede schimbarea și modificarea unor acte legislative ce se referă la acordarea cetățeniei Republicii Moldova. 

http://infoprut.ro/46023-cetatenia-rep-moldova-va-fi-acordata-mult-mai-usor.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ