România invită Moldova în Uniunea Europeană

0
41

Basescu
România doreşte ca şi R. Moldova să intre în atenţia UE pentru o viitoare etapă a procesului de extindere în condiţiile în care, în ultimii 17 ani, 10 ţări din regiune au devenit membre ale Uniunii Europene, iar statele din Balcanii de Vest au primit o perspectivă certă de aderare, a declarat preşedintele României Traian Băsescu în cadrul Reuniunii „Europa Centrala şi de Sud-Est: probleme actuale şi provocări pentru viitor”.
Potrivit şefului statului român, comunitatea cetăţenilor europeni presupune solidaritatea cu aspiraţiile tuturor societăţilor care, prin istorie şi cultură, aparţin spaţiului de civilizaţie europeană.
Totodată, susţine Băsescu, perspectiva aderării la UE este crucială pentru succesul procesului de reformă. Acordul asupra principiului aderării la UE sau al „uşilor deschise” reprezintă un stimulent puternic pentru adâncirea schimbărilor interne din ţările aspirante. Perspectiva aderării fixează un obiectiv clar şi oferă garanţia unei recompense pentru îndeplinirea reformelor.
„Europa de Sud-Est, ca şi Europa Centrală, parcurge traseul pe care ne-am angajat şi noi şi pe care urmează să-l continuăm. Trecutul nostru recent constituie o lecţie învăţată atât pentru statele din Balcanii de Vest, pentru Moldova, dar şi pentru celelalte state europene din zona Mării Negre care doresc apropierea de standardele UE. Este cunoscut traseul dificil pe care l-au parcurs celelalte state pe calea integrării europene sau a reunificării după 1990. Fiecare stat central european a trebuit să-şi asume reforme economice, legislative şi politice substanţiale. Pentru majoritatea dintre ele, acest traseu a fost legat de aderarea la NATO si UE sau de urgenţa de a face faţă competiţiei economice la nivel global”, a mai spus Băsescu.
Potrivit preşedintelui român, statele Europei de Sud-Est încă se confruntă cu o serie de probleme şi toate aceste trăsături sunt desprinse din istoria recentă, iar „de aici rezultă importanţa de a-i sprijini sincer pe vecinii noştri sud-est europeni si R. Moldova”. La rândul lor, aceştia au găsit cele mai adecvate instrumente de cooperare subregională, care corespund scopurilor fixate, spre exemplu: Procesul de Cooperare Sud-Est Europeană (SEECP) sau GUAM-ODDE (Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică). „Sunt organizaţii care corespund efortului de îndreptare către Uniunea Europeană”, a mai declarat Traian Băsescu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ