România Mare, Basarabia e România

0
126
  1. Şedinţă solemnă în Parlamentul României

Şedinţă solemnă astăzi la Parlamentul României pentru a celebra rolul orașului Iaşi în Marea Unire de la 1918.

Şedinţa a subliniat rolul istoric şi politic al forului legislativ din România de acum aproape 100 de ani, când au fost luate decizii prin care s-au pus bazele consolidării şi dezvoltării Statului Naţional Unitar Român.

http://www.romania-actualitati.ro/sedinta_solemna_in_parlamentul_romaniei-102043

 

  1. Parlamentul, în şedinţă solemnă. Principesa Margareta se va adresa plenului

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc, miercuri, de la ora 9.00, în şedinţă solemnă comună cu ocazia aniversării centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi Oraş al Marii Uniri”. La eveniment a fost invitată şi principesa Margareta, care va adresa un mesaj Parlamentului, informează News.ro.

Conducerea Parlamentului a decis organizarea în 26 aprilie a unei şedinţe jubiliare a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată aniversării Centenarului „Iaşi – Capitala Regatului României 1916-1918 şi oraş al Marii Uniri”, la eveniment fiind invitaţi membrii Guvernului şi reprezentanţi ai autorităţilor din Republica Moldova.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/parlamentul-in-sedinta-solemna-principesa-margareta-se-va-adresa-plenului-712678

 

  1. Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, întreprinde o vizită de lucru în România. Cu cine se va întâlni

În cadrul vizitei de lucru în România, vicepremierul Octavian Calmîc va discuta cu omologul Mihai Tudose aspectele cooperării bilaterale și regionale, impulsionarea relațiilor comercial-economice, realizarea proiectelor investiționale privind interconexiunile la sistemul energetic al României atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât și energiei electrice, etc.

http://www.publika.md/ministrul-economiei-octavian-calmic-intreprinde-o-vizita-de-lucru-in-romania-cu-cine-se-va-intalni_2963921.html

 

  1. O delegație PLR a participat la Congresul ALDE România

O delegație a partidului liberal-reformator cu Ion Hadârca, Senator ALDE și președinte PLR, Oleg Bodrug, co-președinte, Tatiana Potâng, vicepreședinte, Valeriu Saharneanu și Veaceslav Bulat, membri ai Biroului PLR, a participat la sfârșitul săptămânii trecute la Congresul ALDE România.

Potrivit unui comunicat PLR, reprezentanții formațiunii au fost invitați special la Congres unde au venit cu un cuvânt de salut.

http://unimedia.info/stiri/o-delegatie-plr-a-participat-la-congresul-alde-romania-132079.html

 

  1. Istoria unui loc surprinzător. Cum a ajuns un sat din Basarabia să poarte numele Dobrogei

Numele unic al Dobrogei, primit de la despotul Dobrotici (1347-1386), se regăseşte în afara graniţelor actuale ale României. Un sat din Republica Moldova, aflat la mică distanţă de capitala Chişinău, poartă numele de Dobrogea. Aşezarea îşi datorează numele unui preot care a slujit în Dobrogea, apoi s-a întors în Basarabia urmat de enoriaşi.

http://adevarul.ro/locale/constanta/istoria-unui-loc-surprinzator-ajuns-sat-basarabia-poarte-numele-dobrogei-1_58ff4e9c5ab6550cb88af6fb/index.html

 

  1. Parlamentul R. Moldova, copy-paste la raportul ANI din România, pe care și-l arogă

Parlamentul Republicii Moldova se laudă cu reușitele Agenției Naționale de Integritate (ANI) din România. Mai exact, pe site-ul oficial al legislativului la rubrica Rapoarte ale instituțiilor de stat apare Raportul de activitate pe 2016 al ANI de la noi din țară, scrie Ziarul de Gardă.  

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/parlamentul-r-moldova-se-lauda-cu-performantele-ani-din-romania-713028

 

  1. Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”, la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea a patru școli românești de teatru: Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu la cea de-a şaptea ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film ClassFest.

Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și va avea loc în perioada 1 – 6 mai 2017.

https://www.dcnews.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-classfest-la-chi-inau_541004.html

 

  1. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Românii din regiunile înstrăinate, de la est, de la nord, din Serbia, să se regăsească în revista „Convorbiri literare”

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și-a exprimat speranța, în contextul manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 150 de ani de la apariția revistei „Convorbiri literare”, că românii din teritoriile înstrăinate vor fi prezenți în paginile revistei junimiste, așa cum au fost în ultimul secol.

http://infoprut.ro/47056-47056.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ