România Mare – cinstită la Iași prin monumentul din fața Facultății de Medicină

0
136

unire basarabia statuie iasiMonumentul Unirii din Iasi este un monument de marmura alba, realizat de principesa Olga Sturdza si inaugurat în anul 1927, la baza Bulevardului Carol.

Monumentul este format dintr-o piesa centrala (Patria-Mama) si patru piese mai mici (provinciile reîntregite Transilvania, Basarabia si Bucovina si românii de pretutindeni ramasi în afara hotarelor României).

La data de 1 august 1924, principesa Olga Sturdza a adresat o scrisoare catre Primaria municipiului Iasi, prin care îsi exprima intentia de a dona orasului Iasi un monument de marmura simbolizând Marea Unire din 1918: „Ascultând îndemnul cu deosebire scump cugetelor românesti de a se vedea înaltându-se în Iasi un monument comemorând Marea Unire, care aici s-a înfaptuit, am onoarea a va aduce la cunostinta ca de aproape cinci ani lucrez la un grup alegoric, înfatisând alipirea provinciilor la sânul Patriei-Mama. Monumentul este aproape terminat si întruneste într-un grup de marmura, în înaltime totala de cinci metri, cinci figuri reprezentând: Patria Muma, Transilvania, Basarabia, Bucovina si românii de pretutindeni, care au ramas în afara hotarelor noastre.”.

Pe cele patru laturi ale soclului era scris astfel: pe prima latură – Dorinţa cea mai mare, cea mai generală, aceea care a hrănit toate generaţiile trecute, aceea care este sufletul generaţiei actuale, aceea care, împlinită, va face fericirea generaţiilor viitoare este unirea! Divanul Ad-hoc al Moldovei, 7 octombrie 1859; pe a doua latură, cuvintele lui Alexandru Ioan Cuza din 29 ianuarie 1859 – Unirea coroanelor lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul este triumful unui principiu mare, care viază cu tărie în inimile românilor: principiul frăţiei româneşti. El ne-a salvat de la pierzanie în trecut, el ne reînvie în timpul de faţă, el ne va duce la bine şi mărire în viitor. Trăiască frăţia românească! Trăiască principatele române!; pe cea de-a treia latură, cuvintele regelui Ferdinand I Întregitorul, din 5 decembrie 1918 – Declar pe veci unite în Regatul României toate ţinuturile locuite de români, de la Tisa la Nistru. Prin lupte şi jertfe, Dumnezeu ne-a dat să înfăptuim astăzi aspiraţiile noastre cele mai sfinte. Să consacrăm unirea gândurilor, unirea sufletelor, dar şi unirea în muncă roditoare prin strigătul: Trăiască România Mare, puternică şi unită!; pe ultima latură, cuvintele Olgăi Sturdza – Neamului românesc întregit şi Iaşiului – leagănul unirilor – închin această lucrare a inimii şi mâinilor mele. 29 mai 1927.

A fost inaugurat la 29 mai 1927, în prezenţa reginei Maria, a principelui moştenitor Mihai şi a principeselor Elena şi Ileana. Opera de artă a fost demolată după al doilea război mondial din ordinul Comisiei de armistiţiu (rusească) din anul 1947. La 8 februarie 1994 un comitet de iniţiativă a hotărât refacerea monumentului, iar sculptorul Constantin Crengăniş a fost artistul care l-a pus în practică şi l-a reconstruit. A fost reamplasat în Piaţa Naţiunii (din faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi) și este situat în centrul unei hărți a României Mari realizată din dale roșii de pavaj. Harta este orientata pe puncte cardinale, reprezentate de patru alei care pornesc din colturile pietei si se opresc la granite.

Sfinţirea noului monument a avut loc la 1 decembrie 1999, în prezenţa Î.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei şi a urmaşului direct al Olgăi Sturdza, Dimitrie Sturdza, care e şi ctitor al noului grup statuar. Primarul municipiului Iaşi, prof. univ. dr. Constantin Simirad, după ce a aprins «flacăra recunoştinţei veşnice», a spus, printre altele: «Astăzi inaugurăm la Iaşi refacerea unui monument care a fost distrus în 1948 de către ocupanţii care au dorit să distrugă simbolurile,istoria şi religia cea sfîntă pe care noi o respectăm.(…) Noi am construit şi rezidit acest monument din respect pentru cei care au luptat, luptă şi vor continua să lupte pentru unitatea poporului român. Dumnezeu să binecuvînteze România (…)Fie ca fiii noştri şi fiii fiilor noştri şi toţi cei ce îi vor urma să înţeleagă dorinţa noastră nestrămutată pentru unitate şi demnitate».

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ