România nu ne va mai oferi burse de studii?

0
47

student1
În acest an, România s-ar putea să nu mai ofere burse de studii pentru tinerii din R. Moldova. Deşi perioada admiterii este aproape, statul român încă nu a stabilit nici numărul de burse şi nici condiţiile de admitere pentru elevii şi studenţii din R. Moldova. Motivul principal invocat de specialiştii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) din România este că al cincilea an consecutiv autorităţile de la Chişinău refuză să semneze protocolul de colaborare în domeniul învăţământului cu Guvernul României.

Haos total
Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) din R. Moldova informează săptămânal despre bursele care sunt oferite tinerilor din R. Moldova de diferite state: Turcia, Grecia, Japonia etc. Despre numărul de burse şi condiţiile de admitere a cetăţenilor moldoveni la studii în România, ministerul nostru (la fel ca şi în anii trecuţi – n.r.) tace chitic. De fapt, nici la Ministerul român al Educaţiei nu se ştie încă nimic. Specialiştii de la MEC sunt într-o mare încurcătură. Pe de o parte, nu mai pot aplica condiţiile de admitere din anul trecut, iar pe de altă parte, o metodologie nouă încă nu a fost elaborată. În plus, nici universităţile din România nu mai sunt de acord cu metodologia veche. „Nu se ştie cum şi după ce criterii vor fi selectate dosarele candidaţilor din R. Moldova. E un haos total. Toată lumea este şocată de situaţie”, a declarat pentru JURNAL Nicolae Toderaş, preşedintele Grupului de Acţiune Civică care a organizat în anii trecuţi Caravana Admiterii în România. Toderaş consideră totuşi că autorităţile române vor acorda burse, dar o vor face de mântuială şi nimeni nu va înţelege ce s-a întâmplat.

De vină e protocolul

Cu toate acestea, principală cauză pare a fi că nici în acest an autorităţile de la Chişinău nu vor să semneze protocolul de colaborare în domeniul învăţământului. „Dar protocolul nu e condiţionat şi, dacă statul român vrea să ofere burse unilateral, trebuie să creeze un program şi să le dea”, a menţionat Toderaş, care consideră că autorităţile române ar trebui să creeze şi condiţii mai bune pentru bursieri.

Protocolul cu privire la schimbul de burse cu România nu a mai fost semnat de partea moldovenească din 2002, când ministrul Educţiei, Gheorghe Sima, a renunţat la bursele oferite de statul român, spunând răspicat că acesta doreşte „îndoctrinarea şi românizarea” tinerilor din R. Moldova. De atunci, Bucureştiul oferă anual tinerilor din R. Moldova circa 2.000 de burse în liceele şi universităţile din România. Aspiranţii sunt însă nevoiţi să susţină admiterea în România, şi nu la Chişinău, cum se practica înainte, în baza acordului de colaborare la care a renunţat guvernarea comunistă.

Contactaţi de JURNAL, responsabilii din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului au evitat să comenteze situaţia.

http://www.jurnal.md/article/3238/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ