România poate suporta costurile reunificării

0
272
 1. Cărți donate de cetățenii României, distribuite pe strada pietonală din Chișinău

O mie de cărți vor fi distribuite duminică trecătorilor de pe strada pietonală din centrul Chișinăului. Startul evenimentului se va da la ora 13:00. Inițiativa aparține Mișcării Civice Tinerii Moldovei. Cărțile au fost donate de cetățeni ai României pentru a creșterea ponderii literaturii în limba română din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/48485-carti-donate-de-cetatenii-romaniei-distribuite-pe-strada-pietonala-din-chisinau.html

 

 1. Studenți de la cinci universități din Ucraina, Moldova și România se întâlnesc în templul culturii românești

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu organizează, în perioada 20 – 22 octombrie 2017, a IV-a ediţie a Seminarului Mihai Eminescu.

Lucrările seminarului vor începe, în data de 20 octombrie, ora 15.30, cu lecturile publice ale poeţilor botoşăneni Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Vasile Iftime, Dumitru Necşanu, Gabriel Alexe, Petruţ Pîrvescu, Vlăduţ Scutelnicu. Pentru aceeaşi zi este preconizată o masă rotundă, la care studenţii de la cinci universităţi din ţară, Republica Moldova şi Ucraina vor discuta cu poeţii botoşăneni despre poezie.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/studenti-de-la-cinci-universitati-din-ucraina-moldova-i-romania-se-intalnesc-in-templul-culturii-romane-ti–217408847.html

 

 1. Din Catalonia în Găgăuzia: Deşi se tem de Unire, locuitorii autonomiei găgăuze consideră că ar muri de foame, dacă regiunea ar deveni independentă

Chiar dacă peste 90 la sută dintre găgăuzi au votat la alegerile prezidențiale pentru Igor Dodon, mulți recunosc că au ales de fapt vectorul prorus, iar numele candidatului a contat pentru ei mai puțin. În Unitatea Teritorial Administrativă UTA Gagauz-Yeri, care și-a căpătat autonomia în anul 1995, limba română nu se bucură de popularitate. Oamenii de aici consideră că independența regiunii ar putea deveni realitate doar dacă R. Moldova și România ar încerca să se unească. Totuși, o bună parte dintre aceștia înțeleg că proclamarea eventuală a independenței i-ar conduce spre o catastrofă economică. Prin urmare, un asemenea plebiscit este puțin probabil.

http://timpul.md/articol/din-catalonia-in-gagauzia-desi-se-tem-de-unire-locuitorii-autonomiei-gagauze-considera-ca-ar-muri-de-foame-daca-regiunea-ar-deveni-independenta-121866.html

 

 1. Alternosfera va concerta în decembrie la Bucureşti

Formaţia rock alternativ Alternosfera va concerta pe 8 decembrie la Arenele Romane din Bucureşti, în cort încălzit.

https://www.news.ro/entertainment/alternosfera-va-concerta-in-decembrie-la-bucuresti-1922402719002017101217340049

 

 1. Băsescu, la Chișinău: România poate suporta costurile reunificării

Fostul lider de la București Traian Băsescu a vorbit în fața studenților și lectorilor de la Universitatea de Stat din Moldova despre integrarea europeană, Unirea cu România și costurile acestui proces, problema transnistreană și noul sistem electoral din Republica Moldova. Potrivit lui Băsescu, parlamentul care a fost ales uninominal în România a fost cel mai slab din istoria țării, iar moldovenii nu sunt pregătiți să aleagă oameni de calitate.

http://moldnova.eu/ro/basescu-la-chisinau-romania-poate-suporta-costurile-reunificarii-23463.html/

 

 1. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni inițiază Campania Națională „Centenar prin înfrățiri”. Tot mai multe localități din România și R. Moldova se vor înfrăți

Cu ocazia marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță în premieră inițierea și organizarea Campaniei Naționale „Centenar prin înfrățiri”, o campanie de înfrățire a județelor din România şi sectoarelor Municipiului București cu unități administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunități de români.

http://unimedia.info/stiri/ministerul-pentru-romanii-de-pretutindeni-initiaza-campania-nationala-centenar-prin-infratiri–tot-mai-multe-localitati-din-romania-si-r–moldova-se-vor-infrati-141273.html

 

 1. Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău oferă burse de peste trei mii de euro pentru studenţii basarabeni

Studenţii din Republica Moldova pot obţine o bursă Erasmus+ oferită de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, România.

Sunt eligibili studenţii din anul II (licenţă) sau master (anul I), care îşi fac studiile la următoarele specialităţi: limba şi literatura română, limba şi literatura engleză/franceză, biologie, matematică, informatică, pedagogia învăţământului primar (PIPP) sau administrarea afacerilor.

http://tvrmoldova.md/actualitate/universitatea-vasile-alecsandri-din-bacau-ofera-burse-de-peste-trei-mii-de-euro-pentru-studentii-basarabeni/

 

 1. Elevii și profesorii de la un liceu românesc din Transnistria au protestat în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău

Un grup de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu Asociația Promo-LEX, au protestat joi, 19 octombrie, în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Ei denunță faptul că Federația Rusă nu a executat până în prezent Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului din 19 octombrie 2012, prin care Guvernul de la Moscova a fost recunoscut responsabil de încălcarea dreptului la educație în regiunea separatistă transnistreană.

http://radiochisinau.md/foto-elevii-si-profesorii-de-la-un-liceu-romanesc-din-transnistria-au-protestat-in-fata-ambasadei-rusiei-la-chisinau—57942.html

 

 1. „Saloanele Moldovei”, cea mai mare expoziţie de artă plastică

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, organizează vineri, 20 octombrie 2017, începând cu orele 14.00, la Muzeul de Artă Bacău (str. Nicolae Titulescu, nr. 23), vernisajul expoziţiei-concurs „Saloanele Moldovei”, ediţia a XXVII-a.

http://www.desteptarea.ro/saloanele-moldovei-cea-mai-mare-expozitie-de-arta-plastica/

 

 1. Socialiștii merg prin școli cu teorii anti-românești / Lecție de demintate din partea unui grup de profesori și elevi!

Lebedinschi a încercat să le vorbească tinerilor și despre „adevărul istoric al lui Dodon” și să-i convingă pe liceeni că limba lor este „moldovenească”. Doar că trimisul lui Dodon nu a apucat să-și ducă pledoaria până la capăt. El a fost întrerupt de elevi. Tinerii s-au ridicat în picioare și l-au informat pe socialist că ei vorbesc româna și punctum!

Ca să ajungă și la mintea unui deputat PSRM îndoctrinat cu moldovenisme, una din profesoare de limba română i-a explicat lui Adrian Lebedinschi că limba vorbită este română, în pofida încercărilor de a o schimonosi de amatorii de rusisme.

http://www.timpul.md/articol/socialitii-merg-prin-coli-cu-teorii-anti-romaneti—lecie-de-demintate-din-partea-unui-grup-de-profesori-i-elevi-122198.html

 

 1. Interpreta Dida Drăgan a participat la inaugurarea unei camere de joacă la un spital din Chişinău

Mare petrecere astăzi la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” din Chişinău. A fost inaugurat un spaţiu de joacă pentru micii pacienţi. Între procedurile medicale, micuţii se vor putea juca, vor privi desene animate la televizor sau vor citi cărţi din mini-bibliotecă. La inaugurare a participat si interpreta Dida Dragan din România.

http://tvrmoldova.md/social/video-interpreta-dida-dragan-a-participat-la-inaugurarea-unei-camere-de-joaca-la-un-spital-din-chisinau/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ