România, principala piață de desfacere pentru produsele din Rep. Moldova

0
163

România se află în fruntea listei țărilor din UE către care exportă Republica Moldova, Rusia fiind și ea devansată de țara noastră în aceiași listă publicată de Biroul Național de Statistică de la Chișinău pentru perioada ianuarie-martie 2016. 

Cea mai recentă informare al Biroului Național de Statistică din Republica Moldova relevă cifre interesante referitoare la importurile făcute de prietenii de peste Prut. Conform acestora, în primele patru luni ale anului curent, cifra exporturilor s-a ridicat la 417,2 milioane de dolari, cu 14,5% mai puțin față de cifra atinsă anul trecut în aceiași perioadă. Diferența se face privind asupra topului țărilor către care importă Republica Moldova, în fruntea listei aflându-se România care a importat mărfuri în valoare de peste 99 de milioane de dolari. Această cifră, de peste două ori mai mare față de cea care stă în dreptul Federației Ruse, țară ce a fost pentru mulți ani principala piață de desfacere pentru produsele Moldovenești, arată o creștere a interesului României în produsele oferite de Republica Moldova.

supermarket_cart
sursă: retail-fmcg.ro

Spațiul Uniunii Europene este cel spre care s-au îndreptat mărfuri în valoare de peste 266 de milioane de dolari, adică 63,8% din totalul exporturilor în timp ce exporturile către CSI au reprezentat doar 20,4%. Deși cifra generală a exporturilor este în scădere față de 2015 cu 8,9%, o importanță mai mare o are faptul că trend-ul de export spre vest nu a scăzut dramatic față de 2015 (o scădere cu 2%).

În mod tradițional, România a importat din Republica Moldova fire, cabluri, îmbrăcăminte dar și zahăr și alte produse alimentare.

Sursă: infoprut.ro.

Sursă foto: retail-fmcg.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ