România reacţionează la ameninţările lui Putin: Această poziţie ar putea fi interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale

0
133

Ministerul român de Externe reacţionează în termeni fermi la declaraţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a ameninţat vineri că România ar putea fi în vizorul rachetelor ruse ca urmare a găzduirii scutului antirachetă.

putin-basescu

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 aprilie 2016, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România. Această pozitie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale”, declară MAE într-un răspuns la solicitarea Digi24.

„Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat. Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă”, atenţionează MAE român.

„În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională”,punctează diplomaţia de la Bucureşti.

Sursa: http://jurnal.md/ro/international/2016/5/28/romania-reactioneaza-la-amenintarile-lui-putin-aceasta-pozitie-ar-putea-fi-interpretata-ca-o-amenintare-la-adresa-securitatii-regionale/

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ