România şi Moldova vor sărbători împreună Ziua Limbii Române

0
58

Începând cu anul viitor, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor sărbători împreună Ziua Limbii Române pe data de 31 august – zi în care, în 1989, Republica Moldova a trecut la grafia latină şi a proclamat limba română ca limbă de stat. Anunţul a fost făcut ieri de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

Republica Moldova a sărbătorit ieri cea de-a 21-a aniversare de la proclamarea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. Deşi s-a sperat că, odată cu creşterea unei noi generaţii, problema lingvistică va dispărea de la sine, realitatea arată altceva. Efectul propagandei duse de guvernările pro-ruse de până acum ale Republicii Moldova se face vizibil. În Constituţia Republicii Moldova scrie că limba oficială a statului este „limba moldovenească”, iar unii cetăţeni încă mai cred că limbile română şi „moldovenească” sunt diferite. Şi au argumente: „Deoarece sunt moldoveancă – limba e moldovenească! (…) Dacă e Moldova – limba e moldovenească, în Rusia – e limba rusă, în Bulgaria – e bulgărească, în România – e limba română”. Cu regret, din cauza încăpăţânării unor părinţi care se împotrivesc adevărului ştiinţific au de suferit copiii. Aceştia spun că la şcoală învaţă în limba română, dar acasă se înţeleg cu mama „…pe limba moldovenească”.

Până şi comuniştii moldoveni, cei mai vehemenţi duşmani ai limbii române, au recunoscut că româna şi „moldoveneasca” sunt identice. Viziunile liderilor coaliţiei de guvernare de la Chişinău în ceea ce priveşte soluţionarea problemei lingvistice la nivel constituţional sunt însă diferite.

Liderul PL Mihai Ghimpu crede că „important este ce e în sufletul omului nu ce e scris în Constituţie. Noi am trăit 50 de ani cu minciuni scrise în Constituţie şi în alte legi, dar am păstrat în suflet limba şi tradiţiile. Aşa că ceea ce avem aici, în suflet, e permanent! Ce e scris într-o lege, fie ea şi fundamentală, este temporar”. La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat, găseşte important că „din ce în ce mai mulţi oameni din Republica Moldova simt limba ca fiind cea română, o vorbesc ca fiind limbă română, iar problema discordanţei din Constituţie este una tehnică şi urmează să o soluţionăm foarte curând”.

Liderul AMN Serafim Urechean este de părere că „Astăzi s-ar putea face această modificare în Constituţie numai printr-un referendum naţional, dar iarăşi vor apărea situaţii de conflict”. Liderul PD, Marian Lupu, consideră, însă, că problema lingvistică la nivel constituţional poate fi soluţionată utilizând parantezele: „În Constituţie trebuie scris „limba moldovenească”, iar în paranteze limba română sau invers. Aceasta cred că este unica soluţie politică inteligentă pentru a atinge o armonie în societatea moldovenească”.

Într-o declaraţie făcută cu ocazia Zilei Limbii Române sărbătorită la Chişinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a declarat că începând cu anul viitor românii din cele două state româneşti vor sărbători împreună Ziua Limbii Române: „Pe lista de aşteptare a documentelor care vor fi propuse spre vot Parlamentului României se află şi propunerea stabilirii în data de 31 august a unei zile oficiale a limbii române şi în România. Sunt sigur că Parlamentul României va aproba această propunere, astfel încât de la anul această sărbătoare să fie una comună a ambelor state româneşti”.

Sursa: dw-world.de

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ