România şi Republica Moldova au un trecut, dar şi un viitor comun

0
133
 1. România şi Republica Moldova au un trecut, dar şi un viitor comun

În secțiunea de bloguri a ziarului „Adevărul” Marius Dorin Lulea își formulează așteptările față de vizita în Statele Unite a președintelui Klaus Iohannis: să obțină eliminarea vizelor pentru români, un spor de investiții americane în România, pentru că :„Nu bazele militare ne oferă siguranţă, ci existenţa capitalului american” în țară. Apoi, „România şi Republica Moldova au un trecut dar şi un viitor comun”, așa că socotește firesc ca „Tocmai despre acest viitor şi dreptul românilor de a trăi împreună trebuie să vorbească Iohannis cu Donald Trump în Statele Unite”.

https://www.europalibera.org/a/revista-presei-romanesti-tania-radu/28530038.html

 

 1. Forțele speciale ale României, Republicii Moldova și SUA participă la un exercițiu militar comun

Circa 70 de militari din cadrul Forțelor Speciale ale Armatei Naționale a Republicii Moldova, alături de Forțele pentru operații speciale ale Armatei Române și Forțele speciale ale Armatei SUA participă, în perioada 5-30 iunie, la exercițiul militar ‘JCET-2017’ (Joint Combined Exchange Training) pe teritoriul Republicii Moldova, informează marți Radio Chișinău.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/06/06/fortele-speciale-ale-romaniei-republicii-moldova-si-sua-participa-la-un-exercitiu-militar-comun-18-45-54

 

 1. Mărturisirea Profesorului Dinu Giurescu: “Mă doare de tot ce se întâmplă României!”

Românii trăiesc sub “un război continuu, pe toate planurile: economic, social, identitar, etc”, afirma într-un interviu de dinaintea împlinirii celor nouă decenii de viață. „Să-ți iubești țara în zilele noastre este aproape o infracțiune…Poate sunt naiv, dar eu încă mai cred în națiune și în forța ei. Poporul ăsta mai are vigoare, poporul ăsta are ingeniozitate, poporul ăsta e creativ. Cred în el și cred că la un moment dat se va trezi”, spunea profesorul atunci, transmite ziaristul Victor Roncea pe blogul său.

Întâlnindu-l acum, la apropierea de centenarul Marii Uniri și înainte de o nouă aniversare a Tratatului de la Trianon, profesorul Giurescu nu mai pare la fel de optimist. În primul rând nu înțelege cum la șase luni distanță de intrarea în anul 100 al Marii Uniri încă nu se știe ce face Departamentul guvernamental “Centenar” și care sunt proiectele pentru anul 2018. “Este rușinos!”, afirmă profesorul.

http://www.dantanasa.ro/video-marturisirea-profesorului-dinu-giurescu-ma-doare-de-tot-ce-se-intampla-romaniei/

 

 1. Incident revoltător la Chișinău, în timpul examenului de limba română: „Ne-au vorbit în rusă”

S-a întâmplat în Chișinău, în unul din Centrele de susținere a examenelor. Este vorba despre Liceul „Antioh Cantemir”, acolo unde au susținut testele la limba română elevii de la liceele „Miguel de Cervantes” și cei de la „Gheorghe Asachi”.

Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc în una din sălile în care sunt și camere de supraveghere. Un absolvent, care se afla în sala cu pricina, la începutul examenelor, a explicat că persoanele care urmau să asigure ordinea și buna desfășurarea a examenului, li s-au adresat elevilor în rusă, chiar dacă aceștia erau din instituții cu predare în limba română, iar examenul era tot la limba română.

http://infoprut.ro/47389-incident-revoltator-la-chisinau-timpul-examenului-de-limba-romana-ne-au-vorbit-rusa.html

 

 1. Feliciu Paraschiv, Paco Supermarket: Statul român trebuie să faciliteze importul de forţă de muncă din Republica Moldova

Feliciu Paraschiv, proprietarul lanţului de supermarketuri Paco cu zece unităţi în ju­deţul Vrancea, consideră că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă com­pa­niile româneşti este deficitul de forţă de muncă.

„Ar trebui să deschidem graniţa cu Mol­dova pentru a atrage forţă de muncă proas­pătă.”

http://www.zf.ro/companii/feliciu-paraschiv-paco-supermarket-statul-roman-trebuie-sa-faciliteze-importul-de-forta-de-munca-din-republica-moldova-16408202

 

 1. Freedom House: Moscova foloseşte mass-media şi aşa numitele „conflictele îngheţate” pentru a intimida Moldova

Moscova, foloseşte intens mass-media de limbă rusă pentru a răspândi informaţii false şi pentru a incita spiritele printre etnicii ruşi din Republica Moldova, statele baltice și Ucraina. Printre instrumentele de influenţă ale Kremlinului sunt şi aşa numitele „conflictele îngheţate”, în cazul Republicii Moldova regiunea transnistreană, prin care, Rusia încearcă să-şi intensifice la nevoie, presiunea politică, se arată într-un raport Freedom House, notează Europa Liberă.

http://www.publika.md/freedom-house-moscova-foloseste-mass-media-si-asa-numitele-conflictele-inghetate-pentru-a-intimida-moldova_2970962.html

 

 1. Turism în Moldova – pași comuni în dezvoltarea turismului european

În premieră la Chișinău se desfășoară a 61-a Reuniunea a Comisiei Regionale a Organizației Mondiale a Turismului pentru Europa, în perioada 5-7 iunie 2017, unde sunt discutate noile perspective comune de dezvoltare a turismului european și promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică autentică.

http://independent.md/turism-moldova-pasi-comuni-dezvoltarea-turismului-european/

 

 1. Şi Centrala de la Cuciurgan va livra energie electrică pentru Republica Moldova

Societatea „Energocom” a încheiat un contract cu Centrala de la Cuciurgan pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie şi va fi valabil până pe 31 martie 2018, la fel ca şi contractul încheiat la sfârşitul lunii martie cu DTEK „Traiding” (Ucraina).

http://adevarul.ro/moldova/economie/Si-centrala-cuciurgan-livra-energie-electrica-republica-moldova-1_593668cd5ab6550cb8d49daa/index.html

 

 1. Două puncte de trecere de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina vor avea control comun

Republica Moldova și Ucraina își consolidează cooperarea transfrontalieră prin instituirea controlului comun la alte două puncte de trecere de la frontiera celor două state conform principiilor „Ghișeului unic” și „Opririi unice”. Este vorba despre punctele de trecere cu statut internațional „Giurgiulești – Reni” și „Palanca – Maiaki – Udobnoe”.

http://independent.md/atentie-doua-puncte-de-trecere-de-la-frontiera-dintre-republica-moldova-si-ucraina-vor-avea-control-comun/

 

 1. USR, despre modificarea sistemului electoral de la Chisinau: Republica Moldova este astazi un stat capturat

Uniunea Salvati Romania (USR) a declarat ca este alaturi de cetatenii din Republica Moldova care protesteaza fata de modificarea sistemului electoral. Potrivit modificarii Codului Electoral al Republicii Moldova, acesta i-ar avantaja pe democrati si socialisti la alegerile parlamentare din 2018. USR face apel ca autoritatile romane sa suspende ajutorul financiar pentru R. Moldova si „sa nu abandoneze R. Moldova intr-un moment atat de important”.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21803818-usr-despre-modificarea-sistemului-electoral-chisinau-republica-moldova-este-astazi-stat-capturat.htm

 

 1. Dodon, făcut GUNOI la Chișinău și luat peste PICIOR de PUTIN

Tineretul Partidului Liberal din Republica Moldova a făcut un gest de frondă împotriva președintelui Igor Dodon, ducând mai mulți saci de gunoi pe scările sediului Partidului Socialist, care l-a dat lumii pe șeful statului de la Chișinău.

http://evz.ro/dodon-gunoi-chisinau-putin.html

 

 1. PD și Dodon, în conflict deschis pe tema relațiilor cu Rusia

Vizita șefului statului la Sankt Petersburg şi declaraţiile anti-europene lansate de Igor Dodon de la tribuna acelui for au fost criticate azi la tradiţionala şedinţă săptămânală a PD. Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Vitalie Gămurari, a spus la briefingul de după şedinţa PD că anunțată intenție a președintelui Igor Dodon de a începe un dialog tehnic cu Uniunea Eurasiatică în paralel cu denunţarea Acordului de Asociere nu au nici un temei juridic şi iată care este argumentul partidului de guvernământ.

https://www.europalibera.org/a/pd-dodon-conflict-diplomatic-rusia/28531651.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ