România și Republica Moldova continuă colaborarea în domeniul culturii

0
110
  1. Europarlamentar: „Cifre pentru președintele Dodon; Republica Moldova exportă de 3 ori mai mult în UE decât în CSI”

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că Republica Moldova exportă de trei ori mai mult în Uniunea Europeană decât în statele CSI. Pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul scrie că aceasta este încă o dovadă că Uniunea Europeană dorește să sprijine Moldova.

Astfel, Uniunea Europeană și România sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, 63% din exporturile de mărfuri ale Moldovei având ca destinație statele membre ale UE. În comparație, exporturile către Comunitatea Statelor Independente (CSI) au atins o valoare totală de 143 de milioane de dolari în primele patru luni ale anului, reprezentând doar 21% din valoare totală a exporturilor Republicii Moldova, adică de 3 ori mai puțin decât valoarea exporturile către UE.

http://unimedia.info/stiri/europarlamentar-cifre-pentru-presedintele-dodon-republica-moldova-exporta-de-3-ori-mai-mult-in-ue-decat-in-csi-134505.html

 

  1. Președintele Dodon, impus de Parlament să promulge cooperarea militară cu România

Parlamentul a revotat , în cadrul şedinţei de astăzi, un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele Republicii Moldova şi României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul votat anterior de Parlament a fost respins de președintele Igor Dodon.

Legislativul obligă şeful statului să promulge protocolul privind cooperarea militară a Republicii Moldova cu România care este stat NATO, deși inițial șeful statului a refuzat să semneze acest document.

http://independent.md/presedintele-dodon-impus-de-parlament-sa-promulge-cooperarea-militara-cu-romania/

 

  1. UE îl contrazice pe Dodon: Acordul de Asociere dezvoltă Republica Moldova

Delegația Comisiei Europene la Chișinău a lansat o serie de clipuri în care agenți economici afirmă că Acordul de Asociere și DCFTA contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova.

Cu ocazia lansării acestor filme șeful Delegației Comisiei Europene la Chișinău Pirkka Tapiola a afirmat că discuțiile recente despre DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) au fost destul de mult politizate și că intenția acestei campanii de promocare este de a răspunde celor care susțin că este greu de intrat pe piața europeană pentru producătorii din Republica Moldova. Tapiola a mai declarat cp multe din statisticile folosite în discuțiile publice nu sunt alese corect.

http://moldnova.eu/ro/ue-il-contrazice-pe-dodon-acordul-de-asociere-dezvolta-republica-moldova-17353.html/

 

  1. Construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău a fost declarată utilitate publică de interes național

Proiectul a fost votat în lectură finală de către 64 de deputaţi. Actul prevede că gazoductul, care va avea o lungime de circa 120 kilometri și prin care Chișinăul va primi gaze din România, va trece prin mai multe localități, inclusiv Rădenii Vechi, Todirești, Pîrlița (raionul Ungheni), Tuzara, Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova, Călărași. De asemenea, conducta va trece și prin extravilanul comunelor Tohatin, Stăuceni, Grătiești și Ghidighici (municipiul Chișinău).

http://www.timpul.md/articol/-constructia-gazoductului-ungheni-chiinau-a-fost-declarata-utilitate-publica-de-interes-naional-110681.html

 

  1. România și Republica Moldova continuă colaborarea în domeniul culturii

România și Republica Moldova vor dezvolta colaborarea culturală prin noi proiecte, potrivit Protocolului de cooperare între Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova, adoptat de Guvern, printr-un Memorandum.

Protocolul va contribui la îmbunătățirea cadrului juridic în realizarea unor acțiuni concrete pentru dezvoltarea relațiilor culturale și la realizarea unor condiții prielnice pentru cooperarea în domeniul culturii, prin promovarea reciprocă a valorilor naționale și prin facilitarea unei mai bune cunoașteri culturale între cele două țări.

http://www.stiripesurse.ro/romania-i-republica-moldova-continua-colaborarea-in-domeniul-culturii_1201376.html

 

  1. Lansarea atlasului „Descriptio Bessarabiae” la București

Institutul Cultural Român din București organizează miercuri, 14 iunie 2017, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, lansarea volumului cartografic „Descriptio Bessarabiae”.

Realizat în două versiuni, română şi engleză, atlasul „Descriptio Bessarabiae” valorifică un număr de 120 de hărți, într-o concepție vizuală de excepție, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee de gen din lume.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/eveniment/24967-lansarea-atlasului-descriptio-bessarabiae-la-bucureti.html

 

  1. O veste bună și una REA pentru cei peste 10 mii de basarabeni care s-au pomenit peste noapte FĂRĂ CETĂȚENIA României

Modificarea și completarea Legii cetățeniei române este o urgență pentru a rezolva situația celor peste 10 000 de persoane, care au rămas fără cetățenia României la vârsta de 18 ani și nu își pot reînnoi actele de identitate românești, din cauza unei cooperări deficitare între instituții.

Ministerul Justiției din România a venit cu unele soluții la acest subiect, dar care nu rezolvă complet problemele din Legea cetățeniei, este de părere deputatul Uniunii Salvați România (USR), Matei Dobrovie.

https://www.ziarulnational.md/ultima-ora-o-veste-buna-si-una-rea-pentru-cei-peste-10-mii-de-basarabeni-care-s-au-pomenit-peste-noapte-fara-cetatenia-romaniei/

 

  1. Cum explică autoritățile de la Chișinău revenirea la furnizorul de energie electrică din regiunea transnistreană

Până acum, motivele revenirii la furnizorul rus de curent localizat în regiunea transnistreană, la doar o lună de la încheierea unei licitaţii soldate cu contractarea unui furnizor ucrainean, au fost explicate doar de un demnitar de la Chişinău, adjunctul ministrului economiei, Vitalie Iurcu.

Fiind audiat zilele trecute în comisia parlamentară pentru buget şi finanţe, vice-ministrul Iurcu a spus că întreprinderea de stat Energocom nu ar fi încetat nici o clipă să caute un furnizor de alternativă după încheierea concursului.

https://www.europalibera.org/a/cum-explica-autoritatile-de-la-chisinau-revenirea-la-furnizorul-de-eneregie-electrica-din-regiunea-transnistreana/28538387.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ