Romanian Global News: Interviu cu Butch (Dagga)

0
114

Pe Butch, de la formaţia Dagga, l-am găsit întotdeauna dispus să ajute acţiunile pe care le organizam, fie că au fost concerte sau marşuri pentru schimbarea clasei politice.
dagga butch basarabia
Pe compilaţia Uniţi sub tricolor îi regăsim pe băieţii de la Dagga cu piesa Roşu, iar pe Butch îl puteţi cunoaşte în următorul mini-interviu, luat pe sărite într-o seară de noiembrie, pe care Romanian Global News a avut amabilitatea sa il publice:

– În primul rând spune-ne câteva cuvinte despre tine şi cum vezi proiectul Uniţi sub tricolor şi implicarea civică a românilor.
– Salut! Sunt Butch, fac anul ăsta 30 de ani; sunt un tip care cântă hip-hop, cam aşa m-aş defini. Referitor la proiect, ţin să vă felicit pe voi, cei care sunteţi acolo şi ţineţi de mult steagul sus. Îmi doresc să vindeţi cât mai multe CDuri pentru că fiecare CD cumpărat trimite nişte bani exact în locul unde este nevoie de ei, adică la liceul român din Tiraspol. Restul, ce să-ţi zic, discutăm despre basarabeni şi despre lupta voastră de ani buni, eu sper că a schimbat măcar câteva minţi, pentru că eu observ din ce în ce mai mulţi oameni care sunt dispuşi să deschidă ochii şi să vadă că, orice ar zice oricine, suntem fraţi şi noi şi ei şi ne leagă tot. Dar în acelaşi timp văd foarte mulţi care… uite, citeam nişte comentarii pe anumite siteuri şi forumuri şi vedeam oameni care scriau lucruri de genul „Frate, ce atâta Basarabia pământ românesc, treziţi-vă, e 2009, nu mai are niciun sens să luptaţi”. Atitudinea asta blazată pe mine mă seacă pentru că toţi artiştii care sunt pe materialul ăsta exact despre asta vorbesc: trebuie să rupi inerţia aia care te leagă de tot felul de boli, prin boli înţelegând lucruri sădite în noi de comunişti şi de generaţii de politicieni care nu vor să gândim. E foarte simplu, avem aceeaşi limbă, avem aceleaşi culori pe steaguri, suntem aceeaşi ţară de fapt, da? Suntem despărţiţi de o istorie vitregă şi de nişte conjuncturi proaste. Asta să zicem că a fost istoria, dar mai suntem despărţiţi, în momentul ăsta, de o clasă politică căreia nu îi pasă de ce se întâmplă. Şi dacă lor nu le pasă eu zic că toţi artiştii adunaţi pe materialul ăsta sunt de fapt gurile care strigă tot manifestul ăsta.

– Cum îţi explici faptul că în ultimii ani au apărut tot mai multe piese de atitudine socială şi inclusiv patriotice, nu patrio(re)tarde? De unde hiphopul românesc al anilor ’90 se axa pe alte lucruri, promovate excesiv şi de massmedia, se vede o schimbare, mai ales în mediul underground al mişcării dar şi în mainstream.
– Şi trupele care sunt foarte cunoscute, şi trupe mai puţin cunoscute au avut un mesaj comun din punctul ăsta de vedere şi asta ţi-aş zice că, în hip hop şi cred că poţi să mai găseşti şi alte genuri de muzică cum ar fi rockul sau punkul, asta e muzica care în anii noştri suportă mesaj. În rest, crede-mă, mi s-ar părea bizar să văd trupe comerciale de dance cu un mesaj de genul ăsta. Oamenii care vor să spună ceva prin muzică fac ori hip hop, ori rock ori punk, restul există la nivelul de a dansa. De ce s-a întâmplat asta? Primul lucru ar fi şi sunt convins că trupele care au făcut piese cu mesajul ăsta au conştientizat anumite nevoi ale societăţii în care ne desfăşurăm , aşa ca nişte peştişori.

– Ai urmărit evenimentele din aprilie din Chişinău, şi dacă da, ce impresie ţi-au făcut?
– Le-am urmărit şi crede-mă că m-am gândit foarte mult timp la ce-a fost acolo.Vezi, şi la ei e aceeaşi ruptură care e şi la noi, o ruptură pe generaţii. Sunt bătrânii, generaţia 40+ care văd cu totul altfel lucrurile. Eu cred că a fost un mare strigăt al tinerilor de acolo care încep să vadă nişte lucruri pe care generaţia părinţilor lor nu le vedeau şi care au şi altă doză de curaj. Asta m-a impresionat pe mine.

– Ce ne poţi spune despre proiectele muzicale în care eşti implicat şi ce planuri ai pe viitor?
– O să fiu foarte scurt: într- lună sper eu, o lună jumate, deci până la sfârşitul anului e gata albumul meu, care se cheamă Fiul risipitor. Asta ar fi lucrul la care mă concentrez şi la care muncesc acum. Pe viitor ce să zic, o să cânt cu prietenii mei, în diverse ocazii şi ipostaze, de la Dagga la EMIL. Pentru cei care vor să asculte ceva de pe Fiul Risipitor: http://www.myspace.com/fiulrisipitor

– Dintre artiştii de afară, ce modele ai tu, şi de ce?
– Eu ascult mai multe chestii de-afară. Asta cu modele nu ştiu exact ce să spun, sunt oameni pe care îi apreciez ca fel de a privi lumea, ca fel de a privi muzica asta. Îmi plac foarte tare oamenii care înţeleg că în spatele muzicii e un manifest iar noi educăm şi trebuie să dăm oamenilor lucruri de care ei să se sprijine. De afară ar fi mulţi oameni pe care îi apreciez dar sincer, în ultimul timp, mă gândesc că sunt din ce în ce mai importanţi oamenii de aici, adică trupele din România care pun încărcătură în spatele textelor lor şi care chiar vor să schimbe ceva. E evident că sunt generaţii care vin din spate pe care noi toţi, toate trupele, le influenţăm. Asta e cel mai important, să fii conştient de rolul pe care îl ai şi să transmiţi generaţiilor care vin lucruri în care să creadă, să le explici lucruri pe care nu le ştiau şi adevărul care li se ascunde, cum ar fi exact lucrul de care vorbim. Sunt tineri de 16 ani care n-au nici o idee, nu sunt legaţi de politică, asimilează politica cu câteva posturi de televiziune la care se uită părinţii lor şi îi stresează maxim şi care refuză din start orice contact cu realitatea asta.

– Crezi că am reuşit să scăpăm de comunism şi mai ales de comunişti?
– Expresia cu „gulerele roşii” e din ce în ce mai prezentă, chiar dacă sunt unii care au uitat de doctrină n-au uitat de comportament şi n-au uitat de, împărtăşesc aceleaşi principii, aceleaşi valori. Oricum, toată clasa politică e undeva la vârsta părinţilor noştri care sunt exact oamenii care s-au format în comunism. Adică sincer, tu ne-ai vedea pe noi trăind în altă lume? Nu, pentru că ne-am format aşa. Acelaşi lucru se întâmplă cu ei, sunt o generaţie de oameni care s-au format, au studiat , li s-au indus nişte valori în comunism. Deci, chiar dacă au trecut 20 de ani de la revoluţie, eu nu cred că lucrurile astea s-au schimbat prea mult., sunt aceeaşi oameni. Şi atunci clar trebuie să vină un nou val, un val din generaţia noastră, oameni care la Revoluţie să zicem nu aveau mai mult de 18 ani, adică nu apucaseră să se dfinească şi să se formeze ca şi caracter sub comunişti. Problema cred că e mai mare, adică sunt toţi oamenii tineri care învăţând politică în organizaţiile de tineret a unor partide, pe lângă bătrânii politicieni cred ca o sa duca ciuma asta roşie. E ca şi cum ai fi făcut baie într-o apă roşie, ieşi din ea, dar chiar dacă intri într-un lac absolut curat un timp urma aia roşie o să se ţină după tine până o speli pe toată.

-Ca cerneala.
-Da, exact ca cerneala. Cred ca e, hai să-i zicem, sindromul Cerneala. Sunt tipi tineri, de vârsta noastră dar care sunt convertiţi foarte repede şi care o să urmeze probabil calea părinţilor lor spirituali, oamenii care-i învaţă să fie politicieni. Îmi doresc foarte mult să apară o generaţie care chiar să facă ceva. Uite, mă gândesc la oameni care ar putea să studieze afară. Să nu mă înţelegi greşit, nu sunt chiar deloc convins de noul sistem în care trăim. dar privitor la întrebarea cu comunismul, aş prefera un om care s-a educat politic afară, vorbesc de politicienii de meserie. Atâta vreme cât înveţi politică în România, care şi aia e cvasi retardă din punctul meu de vedere. că numai politicieni nu sunt. Mi-aş dori să apară un om care să fi învăţat politică, în altă parte, nu aici. Bine, nici la Moscova, hehe.

– Ce ne facem că toţi dorim „să apară, să se facă, să se întâmple ceva” şi tot aşteptând să pice din cer treaba, nu se mai întîmplă pentru că nefăcând nimic nu o să se întîmple niciodată nimic. Uite, de exemplu noi avem proiectul Uniţi sub tricolor, dorim să ajutăm liceul românesc din Tiraspol, să le ducem de Crăciun pentru materiale didactice banii de pe 1 000 de Cduri Uniţi sub tricolor vândute. În lumea asta materialistă şi indiferentă la diferite cauze şi cu o societatea noastră lipsită de spirit civic, crezi că o să ajungem să ne atingem ţelul?
– Eu sper… Oricum, tot proiectul ăsta şi tot ce faceţi nu că este demn de merit, pentru mine sunt lucruri care contează. Exact cum ziceai şi tu, sunt foarte puţini oameni care fac ceva. Aşa şi eu discut cu mulţi, şi sunt oameni care înţeleg foarte multe lucruri şi vorbesc despre foarte multe lucruri importante şi care conştientizează anumite carenţe ale societăţii în care trăim şi care, cu toate astea, nu fac nimic. Tu ştii foarte bine cum discutam cu foarte mulţi şi apoi ne trezeam la un miting anti-politicieni sau în alte momente importante pentru basarabeni că dacă erau câteva sute de oameni eram bucuroşi. Sunt lucruri pe care le gândesc şi le simt mii de oameni, zeci de mii de oameni. Numai că au o inerţie foarte mare, nu înţeleg de ce nu ies în stradă. Ştii, cum e în Franţa dacă Guvernul dă o lege care defavorizează să zicem, cultivatorii de orz, ăia blochează 6 artere principale şi toate intrările dintr-un oraş mare şi practic tot oraşul. Şi ies toţi în stradă, uniţi de acelaşi scop. Ei, noi se pare că e mai greu să ne unim şi de asta proiectul Uniţi sub tricolor mi se pare foarte important. Nu ştiu, tu ai zis 1 000 de Cduri vândute, ar fi 1 000 de oameni care aderă la nişte idei. În afara faptului că ajutăm liceul românesc din Tiraspol, în momentul în care cumperi materialul ăla exact asta faci, aderi la ceva, şi asta înseamnă că-ţi pasă.Poţi să nu-l asculţi dacă nu vrei dar eu sincer, chiar dacă ar fi din alt gen muzical pe care nu l-aş asculta în mod normal, aş cumpăra asta exact ca o formă de a adera.

dagga rosu

– Ce vrea să transmită piesa Roşu, piesă ce se va afla pe Uniţi sub tricolor?
– Roşu e manifestul nostru şi, ca să zic aşa, strigătul faţă de societatea în care trăim. Cred că nici măcar nu e o piesă care suportă metafore, toate lucrurile pe care le-am scris toţi trei pe piesă sunt prin prisma unui jurnalist, sunt lucruri pe care le vedem şi conştientizăm toţi.

– Un mesaj pentru cei care nu vor cumpăra compilaţia Uniţi sub tricolor.
– Vă doresc foarte mult să vă treziţi într-o zi şi să vă daţi seama, să aveţi aşa, o dimineaţă a conştiinţei voastre.
Interviul pe RGN press: http://www.rgnpress.ro/content/view/40046/1/

———————————————–

UNIŢI SUB TRICOLOR este un proiect muzical care adună melodii cu mesaj civic şi patriotic, din ce în ce mai prezente în peisajul hip-hop. Pe album se regăsesc artişti din dreapta şi din stânga Prutului, semn al unităţii spaţiului cultural românesc.

Participarea lor este pro-bono şi în concordanţă cu ideile exprimate în melodii şi cu campanii precum Basarabia pământ românesc, Eroii nu mor niciodată sau Salvaţi Roşia Montană, în care tinerii se implică activ.

Încasările obţinute în urma vânzarii albumului vor fi donate liceului românesc din Tiraspol, ai cărui elevi si profesori se luptă pentru a învăţa în limba română.

Puteţi comanda CD-ul aici

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ