ROMÂNIE DRAGĂ, ROMANIZEAZĂ ROMÂNIEA DE EST MAI REPEDE

14
132

Veniți și năvăliți: cu cultura, cu limba, cu tradiții și dragoste, pe pămînturile României de Est. Acest mesaj doresc să-l transmit tuturor cetățenilor Români care mai au conștiința neîmpăcată. Avem nevoie de cultură, avem nevoie de tradițiile uitate, avem nevoie de limba ce ne-a fost furată. Vă spun dece cer toate aceste lucruri de la voi:

1.  Găgăuzia a primit autonomie pentru a promova cultura Turcă, în România de Est, însă toată limba de comunicare acolo e Rusa, administrația publică locală vorbește și scrie în rusă, judecata vorbește în rusă. Limba de stat nu este limbă de comunicare.

2. Transnistria este locul de asediere a Rusofonilor care au venit pe timpul sovitic în deplasare de serviciu, și acum au o așa numită țară, și locuiesc doar în orașe mai mult, în rest satele sunt populate de români.

3. Rusofonii ne bagă pe nas limba lor, în magazine, în transportul public, în parcuri, în televiziune și radiouri (nici nu mai vorbesc), în aer e doar limba rusă, în pămînt și apă e doar rusă. Credeți-mă m-am săturat veniți și aduceține ce am cerut. Noi avem însă nu destul. Vă rog.

14 COMENTARII

 1. Un alt mijloc de intalnire cu limba si cultura romana este prin intermediul sportului. Mi se pare cea mai accesibila cale. Asa am ajuns si eu sa vad Chisinaul, la un concurs sportiv, si asa am cunoscut multi tineiri din Republica Moldova, la competitii sportive. Situatia Rusofonilor pe care o expui mi se pare asemanatoare cu cea a maghiarilor din Harghita si Covasna.
  Adevarul este ca cei din Romania evita sa se implice din punct de vedere cultural in Republica Moldova de frica respingerii, asa ca s-au resemnat cu gandul ca „nu trebuie sa se bage in treburile altora”.
  O actiune de amploare e intr-adevar greu de pornit, dar nu imposibil. Trebuie insa angrenati cat mai multi oameni cu idealuri comune.

 2. uite cum sta treaba RM are inca multi cetateni cu o mentlitate distrusa pro-rusa si pro-comunista.asa cum spui si tu romanii se feresc de frica respingerii. Marrytza asa cum zici si tu situatia rusofonilor din RM este identica cu cea a maghiarilor din Romania,doar ca ei sunt putini si stau linistiti si vorbesc maghiara acolo nu vin in alte judete sa impuna romanilor sa vorbeasca maghiara ca ar iesi urat

 3. Sunt mai multe în joc…. România ar accepta o unificare… însă fără Transnistria… în schimbul ei s-ar ” târgui” cu Ucraina pentru un schimb teritorial…. iar asta ar cam impune o problemă, deoarece s-a făcut mare valvă pentru insula şerpilor, care a fost luată cu forţa de ruşi iar apoi retrocedată Ucrainei… în 2002 şi 2006 dacă nu mă înşel România s-a judecat cu Ucraina pentru aceasta minusculă insulă… într-un final România a renunţat… prea mult scandal pentru ce?… doar o mini insulă… sunt multe în joc precum am mai spus… dar se poate, probabil nu cu conducerea actuală a României… însă într-un viitor apropiat sigur

  • Romania nu a renuntat la Insula Serpilor, in urma procesului are dreptulsa expoateze resursele de pe 2/3 din suprafata insulei, in timp ce Ucraina are restul de 1/3.

 4. iar Găgăuzia, în cazul unificării României cu Basarabia ar avea doua variante, prima să renunţe la autonomia pe care o are, sau a doaua, să-şi păstreze autonomia teritorială, însă între acel teritoriu şi restul teritoriului României v-a lua naştere o graniţă… lucru cam nasol pentru Găgăuzia…. şi în România se luptă nişte ciudaţi de unguri din 3 judeţe pentru obţinerea unei autonomi culturale cum spun ei… însă…. vor trăi din speranţe până la moarte căci nu se v-a întâmpla aşa ceva

  • Si problema ungurilor (secuilor) a aparut din cauza delasari romanilor, care i-au lasat pe acestia sa vorbeasca limba maghiara nu doar acasa sau in comunitati restranse dar si in scolile si institutiile din zona. La fel (presupun) si in Republica Moldova, limba rusa este vorbita intensiv la nivel institutional. In ambele cazuri ar trebui, dupa parerea mea, demarat un proces subtil de romanizare, nu cu scopul de distrugere a culorii locale si disparitie a limbii vorbite in zona (maghiara sau rusa), pentru ca, vrem nu vrem face parte din specificul local, dar in scoli materia ar trebui predata in limba romana, carti, radio, TV, teatru, cinematograf ar trebui sa fie de asemenea in limba romana.
   Solutia ideala ar fi ca fiecare cetatea sa fie mandru atat de limba si cultura specifica zonei sale, cat si de limba si cultura romana din care pana la urma face parte.

 5. Eu merg frecvent in BASARABIA,pt.ca sotia mea este de-acolo si stiu foarte bine ce se-ntimpla acolo. Singura salvare pt.BASARABIA,am spus-o de fiecare data si o s-o spun mereu,este unirea cu PATRIA MAMA ROMANIA,dar fara transnistria,care nu este pamint romanesc,iar imediat dupa ce se va realiza aceasta unire mult asteptata de toti romanii de pe ambele maluri ale prutului,tot ce este rusesc-bolsevic,va disparea imediat,asa ca basarabenilor,care va simtiti romani cu adevarat si voi in primul rind,trebuie sa puneti umarul pt.ca unirea cu ROMANIA sa aiba loc cit mai repede posibil,cel tirziu la anul,pt.ca s-a pierdut foarte mult timp,din cauza bolsevicului de ion ilici iliescu de la BUCURESTI,care nu a vrut ca BASARABIA sa se uneasca la locul ei cu ROMANIA,ci a fost lasata in continuare,prada rusiei bolsevice,pt.ca iliescu s-anteles cu moscova ca BASARABIA sa fie independenta,doar pe hirtie si de aceea,BASARABIA a fost recunoscuta ca stat independent de BUCURESTI prin bolsevicul de ion iliescu. De aceea,au trecut 20 de ani si a sosit timpul unirii definitive si irevocabile a BASARABIEI cu ROMANIA in anul 2012,pt.ca in asa format cum se numeste acum BASARABIA”r.moldova”,nu are nici un viitor si nici nu va intra vreodata in U.E.,pt.ca este ceva fals ca stat,este ceva stalinisto-bolsevic,care persista in continuare si bolsevicilor din BASARABIA si rusia bolsevica,le convine foarte mult. Deci,BASARABIA ,trebuie imediat sa se uneasca cel tirziu la anul cu ROMANIA,este ultima ei sansa de a se rupe definitiv de tot ce sete bolsevic,de transnistria bolsevica,de ucraina bolsevica si de rusia bolsevica. TRAIASCA BASARABIA ROMANEASCA UNITA CU PATRIA MAMA ROMANIA.

 6. mihai in Romania gagauzia poate ar avea autonomie dar unguri nu o vor avea in veci.voua chiar nu v-ar place sa scapati de transnistria?e doar un teritoriu mic plin de rusi,cum spui tu romania a renuntat la insula serpislor teritoriu nesemnificativ dar a renuntat prin acel pact de prietenie dintre ucraina si romania la nordul Bucovinei si sudul Basarabiei,parti componente a tarii vechii Molodve a marelui Stefan.
  DORU asa cum spui tu unirea ar fi singura solutie pentru Basarabia sau mai bine zis ce a mai ramas din ea,sa ne ajute Dumnezeu ca unirea sa fie infaptuita cat mai repede.Traiasca ROMANIA MARE

 7. Desi noi, romanii, dorindu-ne doar ce este al nostru de drept, asa cum am facut intotdeauna, recunoastem ca Transnistria nu este pamant romanesc, prin urmare, nu il pretindem, tocmai tinand cont de tratatul incheiat de Romania cu Ucraina, trebuie sa tinem de acest teritoriu in vederea unei posibile viitoare negocieri cu acest stat pentru recuperarea teritoriilor romanesti aflate acum in componenta lui.: sudul Basarabiei (Bugeacul), nordul Moldovei, Herta si nordul Bucovinei. Mai mult decat atat, nu trebuie sa cedam Transnistria sau sa o lasam „independenta” pentru ca ea va continua sa slujeasca intereselor Rusesti si Ucrainiene de destabilizare a Romaniei/RM, urmand si in continuare exact scopul cu care a fost creata. Cel mai bine pentru romani ar fi ca Transnistria sa faca parte integranta din Ucraina, nu sa fie un „instrument de tortura” pentru romani”. Insa trebuie sa fim isteti si sa negociem bine pentru a ne recupera ceea ce ni s-a furat.

 8. De asemenea, inainte de a se realiza unirea RM cu Romania, va trebui foarte bine clarificata pozitia Gagauziei. Conform Constitutiei, in cazul unirii RM cu alt stat, aceasta are libertatea de a deveni stat independent. Prin urmare, desi sunt impotriva autonomiei pe criterii etnice, cred ca singura solutie pentru a nu poerde (pentru totdeauna) pamantul romanesc din Gagauzia, ar fi acordarea autonomiei si in cadrul Romaniei dupa unire. Urmand ca dupa ce vom fi trait impreuna destul timp iar gagauzii vor cunoaste cu adevarat sufletul poporului roman, nu doar din povestile de groaza inventate de rusi, sa judece ei daca vor mai dori sa fie autonomi ori ba.
  In cazul Tratatului incheiat de Romania cu Ucraina, acesta nu este incheiat „pe veci”, ci pe o perioada de 10 ani, urmand ca la fiecare 5 ani sa fie prelungit cu inca 5 ani, in cazul nici una dintre parti nu are obiectii. In scurt timp eu cred ca Romania va avea obiectii. Deja Basescu a acuzat in direct la un post tv din Romania pe semnatarii acestui tratat. Situatia politica din zona inca nu permite o denuntare a tratatului, insa tinand cont de numeroasele incalcari ale acestuia de catre Ucraina (saparea Canalului Bastro, politica de asimilare a romanilor din Basarabia si Bucovina etc.), acest lucru este enevitabil. Poate ca Romania va trebui sa isi spuna cuvantul cand se va pune problema aderarii Ucrainei la Unieunea Europeana. Tot ce ne lipseste este…vointa politica. Poate ca vor mai muri din tradatorii de neam si vom ajunge sa fim condusi de catre un patriot. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 9. Teoretic toata treaba pare foarte simpla, adica romanii (nu pot numi un procentaj, nu dispun de asemenea date) vor sa se uneasca cu Republica Moldova, moldovenii (la fel,nu pot numi un procentaj, nu dispun de asemenea date) vor sa se uneasca cu Romania. Dupa felul in care dezbateti problema, reiese ca in 2012, gata, rupem granita si ne unim pana la Ziua de Apoi.
  In practica, treaba asta este mult mai complicata si mai delicata. In primul rand, ar trebui revizuite constitutiile ambelor state, de asemenea, ar trebui purtate tratate intense cu UE pentru a accepta intre granitele sale economico-comerciale si Republica Moldova ca teritoriu apartinand Romaniei-stat membru.
  O varianta, putin puerila, dar nu imposibila, ar fi repetarea istoriei, si, ca in cazul lui Cuza, poporul sa aleaga acelasi presedinte in ambele state, o miscare foarte greu de realizat si care ar implicat vointa majoritatii cetatenilor ambelor state.
  O alta solutie, aplicabila si moderna, ar fi alcatuirea unei FEDERATII DE STATE, care ar rezolva si problema romanilor, si a secuilor, si a celor din Transnistria si a celor din Gagauzia (imi cer scuze dar nu sunt la curent cu situatia din aceasta zona, asa ca am bazez pe afirmatiile anterioare), dupa modelul SUA, Belgia sau Federata elvetiana. In primul rand ganditi-va unde sunt aceste state si, daca ei au reusit in acesta formula, de c enu am reusi si noi?
  In definitiva, am fi uniti, condusi de organe si institutii centrale, dar fiecare zona va avea institutiile proprii. Totusi, e doar o ipoteza…

  • Sa ajungem noi sa facem cunoscut adevarul la cat mai multi romani la care, dintr-un motiv sau altul, pana acum le-a fost inaccesibil sau a fost denaturat, si apoi vom vedea ce isi doresc acestia. Macar sa existe o majoritate si de o parte si de alta a Prutului care sa isi doreasca Unirea si gasim noi solutia cea mai potrivita sa fim din nou impreuna, nu-ti face griji, doar suntem romani si gasim noi solutii. 🙂 Vointa sa existe, caci adevarul este de partea noastra, a romanilor! Atunci se va reface Romania Intregita!

 10. România….FEDERAŢIE???
  NICIODATĂ!

  Acesta a fost dintotdeauna PLANUL VICLEAN RUSESC de dezmembrare a României!
  În 1989 purta numele de „Planul VALAHIA”.
  În Basarabia Călăii Ocupanţi Ruşi folosesc aceaşi strategie veninoasă a DEZMEMBRĂRII prin „federalizare”.
  În Basarabia STRATEGIA RUSEASCĂ a „federalizării” poartă numele infam de „Planul KOZAK”.
  Cine îndrăzneşte măcar să alăture cuvîntul „federalizare” României este ori total inconştient ORI FACE PROPAGANDĂ VICLEANĂ PLANURILOR RUSEŞTI.
  Federalizare?
  NICIODATĂ!
  România REÎNTREGITĂ şi punctum!

 11. da sa sti ca ai dreptate si eu am aflat acum ceva timp de acest plan malefic,Romania este si v-a vi un stat unit nefederalizat,in schimbul meu de idei cu vasile adusesem asa numitul stat federal in discutie afland a doua zi de acest plan.Romania Mare ar fi cam greu de realizat deoarece Ucraina are cam multe datorii teritoriale fata de poprul nostru,Herta,nordul Bucovinei si sudul Basarabiei din partea mea insula serpilor sa o ia si sa se spele cu ea pe cap Romania a intnentat acel pricesc la Haga pentru platoul de mare neagra care contine resurse,s Bulgaria ne este datoare cu vreo 8.000 km patrati si vreo 300.000 de romani.Sa ne ajute Dumnezeu pentru reinfaurirea Romaniei Mari!

LĂSAȚI UN MESAJ