Românii din R. Moldova vor fi reprezentanţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru

0
84

Tudor Pantaru
Românii din R. Moldova vor fi reprezentanţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru, candidatul Alianţei Partidului Social Democrat şi Partidului Conservator. Chiar dacă nu a obţinut cele mai multe voturi, Panţîru şi-a adjudecat fotoliul de deputat după redistribuirea voturilor, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, postate pe pagina electronică a Ministerului Afacerilor Externe din România, candidatul Partidului Democrat Liberal Eugen Tomac a obţinut 1427 de voturi, candidatul Partidului Naţional Liberal Nicolae Dabija – 961 de voturi, iar Tudor Panţîru – 533 de voturi. Deşi s-a plasat doar pe locul trei, Panţîru a devenit deputat pentru colegiul nr. 2, care include şi R. Moldova, după etapa a II-a de atribuire a mandatelor, în limita mandatelor aferente colegiilor uninominale unde nu s-a realizat majoritatea.

Solicitat de Info-Prim Neo, Tudor Panţîru a spus că va face o declaraţie publică pe parcursul zilei. Panţîru se afla în Kosovo, unde este judecător internaţional. În timpul campaniei electorale, candidatul PSD+PC declarase că are un proiect de lege care va simplifica la maximum procedurile de obţinere a cetăţeniei româneşti de către cetăţenii moldoveni. „Consider că este necesar de înlocuit instituţia de redobândire a cetăţeniei prin instituţia de restabilire a cetăţeniei. Aceşti cetăţeni trebuie să primească paşaportul românesc imediat, în baza certificatului de naştere”, spunea Panţîru. El s-a pronunţat, de asemenea, pentru relansarea dialogului moldo-român la toate nivelurile.

Cele şase mandate de parlamentar (4 deputaţi şi 2 senatori) din circumscripţia pentru românii din străinătate au fost obţinute de PDL (3), Alianţa PSD+PC (1), PNL (1) şi UDMR (1). Cele patru mandate de deputat au fost obţinute de William Brânză (PDL) în Colegiul 1, Tudor Panţîru (Alianţa PSD+PC) în Colegiul 2, Mircea Lubanovici (PDL) în Colegiul 3 şi Koto Iosif (UDMR) în Colegiul 4. Pentru Senat, cele două mandate din circumscripţia pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au fost atribuite lui Viorel Riceard Badea (PDL) – Colegiul 1 şi Raymond Luca (PNL) – Colegiul 2. Românii din străinătate au avut la dispoziţie 221 de secţii de votare.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=19674

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ