RSS Feed

Românii din R. Moldova vor fi reprezentanţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru

0

decembrie 4, 2008 by Românism

Tudor Pantaru
Românii din R. Moldova vor fi reprezentanţi în Parlamentul României de Tudor Panţîru, candidatul Alianţei Partidului Social Democrat şi Partidului Conservator. Chiar dacă nu a obţinut cele mai multe voturi, Panţîru şi-a adjudecat fotoliul de deputat după redistribuirea voturilor, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, postate pe pagina electronică a Ministerului Afacerilor Externe din România, candidatul Partidului Democrat Liberal Eugen Tomac a obţinut 1427 de voturi, candidatul Partidului Naţional Liberal Nicolae Dabija – 961 de voturi, iar Tudor Panţîru – 533 de voturi. Deşi s-a plasat doar pe locul trei, Panţîru a devenit deputat pentru colegiul nr. 2, care include şi R. Moldova, după etapa a II-a de atribuire a mandatelor, în limita mandatelor aferente colegiilor uninominale unde nu s-a realizat majoritatea.

Solicitat de Info-Prim Neo, Tudor Panţîru a spus că va face o declaraţie publică pe parcursul zilei. Panţîru se afla în Kosovo, unde este judecător internaţional. În timpul campaniei electorale, candidatul PSD+PC declarase că are un proiect de lege care va simplifica la maximum procedurile de obţinere a cetăţeniei româneşti de către cetăţenii moldoveni. „Consider că este necesar de înlocuit instituţia de redobândire a cetăţeniei prin instituţia de restabilire a cetăţeniei. Aceşti cetăţeni trebuie să primească paşaportul românesc imediat, în baza certificatului de naştere”, spunea Panţîru. El s-a pronunţat, de asemenea, pentru relansarea dialogului moldo-român la toate nivelurile.

Cele şase mandate de parlamentar (4 deputaţi şi 2 senatori) din circumscripţia pentru românii din străinătate au fost obţinute de PDL (3), Alianţa PSD+PC (1), PNL (1) şi UDMR (1). Cele patru mandate de deputat au fost obţinute de William Brânză (PDL) în Colegiul 1, Tudor Panţîru (Alianţa PSD+PC) în Colegiul 2, Mircea Lubanovici (PDL) în Colegiul 3 şi Koto Iosif (UDMR) în Colegiul 4. Pentru Senat, cele două mandate din circumscripţia pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au fost atribuite lui Viorel Riceard Badea (PDL) – Colegiul 1 şi Raymond Luca (PNL) – Colegiul 2. Românii din străinătate au avut la dispoziţie 221 de secţii de votare.

http://www.info-prim.md/?x=22&y=19674


0 comments »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

ChatVorbește instant cu noi !+