Românii din Timoc își strigă disperarea

0
143

Românii din Timoc cer ajutorul președintelui Klaus Iohannis pentru a li se clarifica situația. Președintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” acuză că serviciile secrete românești, în cooperare cu cele sârbești, le pun bețe în roate organizațiilor românilor din Serbia. Printre principalii vinovați ar fi Stejărel Olaru.media-142073382273918600

„Vă aducem la cunoştinţă faptul că Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe împreună cu diplomați din Serbia a reusit sa creeze foarte mari probleme și să distrugă tot ce am făcut în ultimii zece ani. Finanțarea pentru proiectele destinate sprijinirii activităţii românilor de pretutindeni în Serbia de răsărit a fost în bună parte repartizate asociatilor care nu există, sunt coordonate de securitatea sârbă, sau sunt formate trei zile înainte de aprobarea fondurilor.”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de președintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” atașatului cultural al Ambasadei României la Belgrad, preluată de corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Mi-ar face plăcere să discutăm cu un om normal (dacă nu cerem prea mult) la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe pentru că noi de ani de zile (vreo zece ani) vorbim despre proiecte serioase care să creeze primele mici instituții românești în Timoc.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni / Ministerul Afacerilor Externe pot măi departe colabora, prin reprezentanți, săi cu securitatea sârbă și cei care standardizează „limba vlahă”.„, continuă el.

Romanian Global News precizează că surse din DPRRP au confirmat că finanțarea pentru organizațiile care reprezintă în mod real interesele românilor/vlahilor din Timoc și care au trecere în comunitatea românească prin susținerea sinonimie vlah/român, au fost blocate sau întârziate ca urmare a intervenției directe a consulului general al României la Zaicear, Iulian Nițu la secretarul de stat Stejărel Olaru.

Acesta pentru a putea profita de fondurile DPRRP, după un model deja patentat de alti diplomați români trimiși în misiune în Serbia, a inventat noi asociații, oamenii utilizați de el fiind de mult în atenția comunității ca „ciripitori” ai serviciilor secrete sârbești.

În acest sens sunt suspiciuni întemeiate că Iulian Nițu și-a coordonat acțiunile cu aceste servicii și cu foști diplomați români care au lucrat în Serbia și care acum sunt în Centrală….dar nu în Centrala MAE ci în Centrala uni serviciu secret care ar fi trebuit să servească interesele românești și nu interese de grup subordonate unor interese străine.

Mulți dintre aceștia au desfășurat afaceri în Serbia, afaceri facilitate de securitatea sârbă. Condiția pusă de sârbi: neacceptarea sinonimiei dintre vlah și român. De ce? Pentru că declarați, români sunt doar 2000 de persoane în Timoc, în timp ce ca vlahi sunt declarați zeci de mii.

Explicația nedeclarării ca „români” ci ca „vlasi” este aceea că în limba sârbă, limba recensămintelor, românii timoceni se recunosc ca „vlasi”, termenul impus de 200 de ani în spațiul public de către autoritățile sârbe care îi denumesc astfel.

Dacă însă aceștia ar fi întrebați în română ce sunt, ei răspund că sunt „rumâni”.

De aici necesitate recunoașterii sinonimiei vlah/român și încercarea securității sârbe și a complicilor din România de a izola și distruge organizațiile care apăra această sinonimie.

Este bine de precizat că amendamentul, la presiunile unor diplomați cu dublu angajament (posibil acoperiți ai SIE), nu a fost avizat pozitiv de către MAE. Parlamentul l-a adoptat totuși și el este acum Lege.

Aceste organizații îl vor invita pe noul Președinte al României să viziteze Timocul.

sursa:Stiripesurse.ro

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ