Românii slavi

6
105


«Ai văzut? Au trecut cu vreo 10 steaguri ale României, în plină stradă! Dacă erau cu steagurile Rusiei, să vezi ce scandal era să fie,» îi explica pe 1 decembrie un paznic de la Casa Presei altuia. Ambii «grăiau moldoveneşte», deci sunt născuţi din părinţi români. Oameni, ca paznicii de la Casa Presei, erau mulţi la 1 decembrie. Ei cred că trecerea unui tricolor românesc pe stradă e o ofensă, iar trecerea tricolorului rusesc prin viaţa noastră înseamnă stabilitate.

La 1 decembrie în centrul municipiului Chişinău s-au perindat mai multe coloane cu drapele tricolore, de la Ştefan cel Mare — la Rebreanu, de acolo — la Lupoaică, apoi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceşti tineri erau deschişi şi expliciţi în mesajul lor. Ei s-au născut din părinţi români şi au dreptul să spună în glas că reprezintă această etnie şi acest popor. În acelaşi timp, de prin geamuri, de după colţuri de stradă, de prin tufişuri — îi priveau unchii, buneii şi verişorii lor, români şi ei, după actele de provenienţă, dar moldoveni rusificaţi după ceea ce simt. Aceşti oameni îi priveau cu supărare, frică şi necaz, de parcă faptul că aceşti tineri care declară că sunt români şi că sărbătoarea de 1 Decembrie este şi a lor, ar însemna că aceşti tineri s-au vândut Satanei.

La Chişinău sunt consemnate zilele naţionale ale diverselor etnii care locuiesc în R.Moldova. De ani de zile sunt consemnate zilele scrisului slav, dar şi zile ale culturii slave, armene, evreieşti. În aceste momente se găsesc unii care îşi exprimă dezacordul cu prezenţa acestor festivităţi sau a acestor etnii în Moldova. Dar, de regulă, aceştia erau reprezentanţii unei alte etnii. În cazul românilor, însă, moldovenii sunt cei care se tem cel mai mult de «unire».

Fiind în Cambodgia, zilele trecute, am remarcat atitudinea deosebit de pioasă a cambodgienilor faţă de străini, în special faţă de europeni. Le cedează drumul, pleacă capul în faţa lor, se închină. Pol Pot a omorât milioane de cambodgieni, în special pe cei cu studii şi educaţie. În câţiva ani, Cambodia a rămas fără învăţători, medici, jurişti. Pol Pot a zis că are nevoie doar de agricultori şi a învins. Astăzi, cambodgienii de rând abia de pot număra sau citi, pentru că nu mai are cine le preda la şcoală matematica şi citirea. De aceea, ei acceptă că europenii care vin merită toată închinarea lor, căci aceştia au facultăţi.

În Moldova elitocidul românilor a durat de asemenea ani de zile. Cei care nu au fost deportaţi au putut supravieţui doar dacă repetau în glas lecţia: Românii bat, românii vor unire, românii sunt răi.

Moldovenii-români slavizaţi nu sunt acuma gata să înţeleagă altfel lucuruile. Ei trăiesc o dramă profundă, o frică că li se va întâmpla ceva rău. Sunt suficient de mulţi ca să nu se ţină cont de ei şi sunt suficient de tineri ca să se aştepte trecerea lor biologică. Ei sunt o provocare, încă o provocare pentru tinerii care doresc o Moldovă europeană. Ei au dreptul să li se explice istoria proprie pe înţelesul lor.

Alina Radu – Ziarul de Garda

6 COMENTARII

 1. Mult respect pentru ca reusiti sa respectati valorile romanesti, sa va urez un calduros la multi ani. La multi ani tarii noastre indiferent ca e la Nord sau la Sud de Prut tot romaneste graim, romaneste suntem veseli, romeste suntem tristi, tot, mama, tata, Dumnezeu zicem, acelasi sange daco-roman avem. Insa singurul lucru pentru care m-a dezamagit profund Basarabia e ca acolo s-a votat in proportie de 95% cu fostul nomenclaturist comunist Basescu, care a pierdut alegerile in tara, chiar si cu frauda imensa de a facut-o, dar diaspora l-a ajutat sa castige alegerile, noi nu il mai vrem, va rog sa intelegeti nevoile noastre ca si noi pe ale voastre, omul asta are tendinte dictatoriale, statul roman nu mai are bani de salarii si pensii iar ei dau contracte de dezapezire de autostrazi de 50 de milioane de euro exact a doua zi dupa alegeri, va rog nu mai votati inconstient masinaria de oprimare si manipulare in masa a PD-L care este echivalent cu partidul comunist, am ajuns sa ni se asculte telefoanele, presa e oprimata, va rog nu ne mai faceti rau prin votul anti-Romania, dar na, nu cedam in fata tiranului chiar de ar fi sa iasa revolutie.

 2. Mihai, ala e primul pas.
  Eu inteleg oamenii de afara care au votat Basescu, cei mai multi au fugit din tara de Iliescu incepand cu mineriadele si terminand cu guvernarea Nastase. Umbra comunismului inca da cosmaruri unora si romanii vor vota PSD abia dupa ce va muri Iliescu. Cat despre Basescu, isi face propaganda asa de bine, incat romanii din diaspora cred intr adevar ca el e unica speranta, siguru luptator si reformator si am discutat cu multi care cred asta, ca ei se inseala amarnic si ne condamna pe noi cei de aici la inca 5 ani de bataie de joc, asta e alta problema.

 3. In postarea de mai sus, numitul George il ataca pe Traian Basescu si spune lucruri pe care nu are cum sa le dovedeasca. Le spune doar pentru a denigra si pentru a nu fi uniti. Traian Basescu a spus-o raspicat : sansa Basarabiei de asi castiga simtirea, libertatea si constiinta nationala este unirea cu România. Nu este alta cale. Rusificarea care s-a manifestat puternic la voi, in Basarabia, a dus la dezradacinarea constiintelor si la suferinte inimaginabile. daca aceasta rusificare, precum si ruperea Basarabiei de România s-ar fi produs din voia basarabenilor fara nici o constrangere, atunci ar fi fost altceva. Ar fi insemnat ca Basarabia a ales altceva. Insa toate s-au intamplat prin furturi (dictatul din 1940 impus de URSS), violuri, deportari de populatie autohtona si colonizare masiva cu rusi si ucrainieni. Toate astea nu s-au facut cu bucurie si dreptate.
  Revenind la situatia actuala, comunistii din România condusi de tradatorul de tara numit Iliescu impreuna cu o coalitie de partide (toate), sustinuti de massmedia aproape in totalitate, au recurs la aproape toate atacurile posibile la adresa lui Basescu. Miza era foarte mare. Tara devine tot mai bogata, se dezvolta puternic, iar criza aproape a trecut.
  In Rânia, dupa revolutie oamenii si-au adus aminte de fratii români din Basarabia. S-au gandit la ei cu dragoste, dar si cu durere, amintindu-si de suferintele lor. A fost atunci un suflu puternic de Unire cu Tara. De ce nu s-a infaptuit? Din mai multe cauze, insa daca noi voiam, de ambele maluri, ea se facea.
  La noi, in România, cei care au preluat puterea in urma loviturii de stat, nu avrut Unirea, deoarece erau oamenii Moscovei (iliescu, Roman, Mazilu, Gelu Voican, etc.). Ni s-a zis ca nu e intelept deoarece, armata a 14-a rusa e in Transnistria. Intr-un fel au avut dreptate. Insa, daca noi nu avem vointa, atunci nici altii nu ne respecta.
  In prezent, in România, incepe sa se manifeste un puternic curent unionist. Se combat „argumentele” celor care sunt contra. Noi cei dreapta Prutului nu am uitat ca sangele apa nu se face.
  Noi cei din dreapta Prutului, cei mai multi dintre noi, vrem Unire!

 4. TRAIASCA, TRAIASCA, TRAIASCA, MOLDOVA, ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA !!!!

  NU STIU CUM… NU STIU CAND…, DAR CU SIGURANTA DE 1 DECEMBRIE 20.. VOI FI SI EU LA CHISINAU.

LĂSAȚI UN MESAJ