Românii uitaţi: moldovenii din stânga Nistrului.

4
331

Românii uitaţi: moldovenii din stânga Nistrului.

© TVR 2000

Regie: Marian Voicu
Imagine: Radu Vizitiu
Asistent imagine: Dãnuţ Olariu
Editor imagine: Viorel Creangã, Dragoş Brehnescu
Ilustraţie muzicalã Silviu Iuraşcu

4 COMENTARII

 1. Niciodată nu-i vom uita, acolo sunt 90% români în sate, doar în orașele mai mari trăiesc mai mulți ruși, în rest e poporul nostru. Și din contra, să nu mai existe astfel de idei să tindem către Bug, că acolo e hotarul.

 2. Hai, hai ca se trezesc romanasii nostri.

  Maresalul Antonescu a fost o rusine a natiunii romanesti, nu-i asa

  Parca-l vad cu hotarul sau pana la Bug si multi catei care puneau tarile romane pana la Nistru.

  Din pacate romanii se trezesc prea tarziu.

  Daca doream sa inglobam romanii in acelasi stat o faceam la 1918, dar Romania a convenit asa incat hotarul ei de est sa fie pus pe Nistru (sa nu suparam marile puteri).
  Intre 1918 si 1940, crimele si deportarile savarsite de u.r.s.s. in Transnistria sunt copia fidela a regimului impus romanilor din Basarabia de mai tarziu.
  Romanii din Transnistria au vrut unire cu Romania.
  Romania a spus pas.
  Acum deja este prea tarziu.
  Transnistria dintre Bug si Nistru este o relicva a romanitatii alta data majoritare chiar si in secolul 20. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!

  • Da, poate ai și tu dreptate, însă tu faci acum aceeași greșeală pe care au făcut-o și cei de atunci, în 1940. Care? Au plecat capu,l au cedat mai mult nu au făcut nimic. Viața continuă și Romania trebuie să aibă idei expanisioniste cu scopul de a-și readuce pământurile înapoi și chiar mai mult. Cîte odată compasiunea și sentimentul nu e prea bun, că ne face o limită, ducem nostalgia pînă la hotar și gata mai încolo nu e al nostru, asta ne face să fim mereu sub papuc și de ce să nu fim încălțați în papuc. Să mergem mai departe, pentru că ți-aș zice eu că Ucraina n- e așa de puternică ca și Rusia, în mijloc sunt putrede…
   SĂ NU FACI ACEEAȘI GREȘEALĂ, ISTORIA SE POATE REPETA.

 3. Citeste, te rog, comentariul meu facut pe articolul scris de Mihai, „BATALIA PENTRU BASARABIA SE POARTA DE 200 DE ANI”.

  Pe de alta part,e sa incepi tu razboiul pentru Transnistria dintre Nistru si Bug cu Ucraina e ca si cand, hai ca m-am trezit eu, Romania, ca teritoriul Transnistriei imi apartine.

  Romania nu trebuie sa atace decat daca este lezat teritoriul ei sau al Republicii Moldova.

  Vremea noastra a trecut.
  Putem salva cu noroc toata Basarabia asta poate peste 50 de ani, daca intreprindem actiuni concrete.
  Din pacate, Actiunea2012 este doar o marioneta.

  In ceea ce priveste istoria, se poate repeta, da, Rusia poate veni peste Romania si Republica Moldova, dar invers mi-e prea greu sa cred.

LĂSAȚI UN MESAJ