Românofobie militantă: Românul Rusu Vlad a obţinut câştig de cauză împotriva autorităţilor vamale moldave

0
77

Vlad Rusu: „Problema autorităţilor moldoveneşti este că suferă de un complex orientat împotriva a tot ce este românesc, ce are legătură cu istoria românilor şi cu România.”

Vlad Rusu, tânărul român expulzat acum patru luni de pe teritoriul R. Moldova pentru că a participat la evenimentele organizate la Chişinău la 27 martie, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Unire, a obţinut ieri câştig de cauză la Judecătoria Buiucani. Acum patru luni, într-un proces pe acelaşi caz, în această instanţă, judecătoarea a decis expulzarea lui Vlad cu drept de recurs în 10 zile, dar efectuată de către autorităţi în aceeaşi zi . Atunci, la ieşirea din republică, vameşii moldoveni de la Leuşeni i-au aplicat tânărului în paşaport ştampila „expulzat pe un termen de cinci ani” şi nu i-au permis să-şi recupereze revistele confiscate de autorităţile vamale la intrarea pe teritoriul R. Moldova.
Chiar dacă justiţia moldovenească a recunoscut ieri nevinovăţia tânărului, la câteva minute după încheierea procesului, Vlad a fost din nou acostat de angajaţii Oficiului pentru Migraţie şi Azil.
Tânărul originar din Braşov susţine că acţiunile întreprinse împotriva lui sunt ilegale, nejustificate şi orchestrate politic.

Acces interzis în R. Moldova

Deja de aproape patru luni, Vlad Rusu, un tânăr român în vârstă de doar 19 ani, este tratat ca persona non grata de grănicerii moldoveni. Băiatului nu i se permite să intre pe teritoriul R. Moldova deoarece, conform unei decizii a Judecătoriei sect. Buiucani, din 27 martie curent, în timpul ultimei sale vizite la Chişinău, băiatul s-ar fi supus cu rea-voinţă anchetei organelor legitime moldoveneşti, a ultragiat poliţiştii, a încălcat regimul de şedere şi a atentat la siguranţa şi integritatea persoanelor. În realitate, spune Vlad, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit acestuia, la 22 martie curent, el a venit la Chişinău pentru a-şi vizita rudele şi prietenii, dar şi pentru a participa la evenimentele programate cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. „Pentru că nu am vrut să vin cu mâinile goale, m-am gândit să iau cu mine şi câteva reviste „Credinţa Noastră”, pe care le editez la Braşov în cadrul parohiei ortodoxe „Înălţarea Domnului”. Aveam asupra mea vreo 450 de exemplare. La vama Sculeni, prin care am trecut frontiera, mi s-a spus însă tranşant că nu pot intra pe teritoriul R. Moldova cu aceste reviste şi mi s-a propus fie să mă întorc, fie să accept confiscarea lor”, afirmă tânărul, menţionând că revistele pe care intenţiona să le aducă la Chişinău sunt apolitice şi se refereau la actul Unirii din 1918. Tot atunci, vameşii i-au promis lui Vlad că la întoarcere în România revistele îi vor fi restituite. Deşi revistele sunt confiscate şi în prezent, doritorii le pot citi pe Internet la adresa http://credinta.noastra.googlepages.com

Judecat şi expulzat

Incidentul de la vamă n-avea să fie însă unicul. De ziua Unirii, dimineaţa, în timp ce participa la o depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor Români, tânărul şi-a permis să împartă câtorva dintre participanţi şi organizatori exemplare din revista sechestrată (Vlad susţine că la Chişinău a fost ajutat de nişte tineri să retipărească câteva exemplare din acea revistă – n. r.). La câteva minute de la depunerea florilor, tânărul, împreună cu încă doi prieteni basarabeni, a fost reţinut de poliţişti îmbrăcaţi în civil şi dus cu forţa la Comisariatul de poliţie al sect. Buiucani, sub pretextul de a fi identificaţi, chiar dacă tinerii prezentaseră actele. „Preţ de câteva ore am fost ţinuţi în arestul de la comisariat, fără a ni se prezenta vreo învinuire. Am fost percheziţionaţi contrar voinţei noastre, iar apoi poliţiştii mi-au întocmit în pripă un dosar şi mi-au zis că mă expulzează”, spune Vlad. De la comisariat băiatul a fost dus la judecătoria de sector, unde în doi timpi şi trei mişcări s-a decis expulzarea. „Era evident că totul fusese înscenat. Când am venit la judecată, judecătoarea ne aştepta deja. Iar decizia pe care a luat-o îmi fusese comunicată de poliţişti încă la comisariat”, zice tânărul.

Vameşii se împotrivesc deciziilor de judecată

De la judecată, Vlad a fost transportat de poliţişti şi de angajaţii Oficiului pentru Migraţie şi Azil direct la frontieră. „Nu mi s-a permis să-mi iau nici bagajele, nici să dau un telefon la ambasadă. M-au dus la frontieră aşa cum eram îmbrăcat, în costum naţional”, zice tânărul. La vamă, din nou surpriză. Deşi decizia de judecată prevedea doar expulzarea, vameşii au decis să-i aplice tânărului în paşaport ştampila „Expulzat pe cinci ani”. Prin aceasta băiatului i-a fost îngrădit dreptul de a ataca la Curtea de Apel decizia luată de prima instanţă. Totuşi, prin intermediul unui avocat, Vlad a reuşit să facă recurs, iar printr-o decizie a Curţii de Apel s-a hotărât casarea primei decizii şi întoarcerea dosarului la Judecătoria Buiucani pentru rejudecare de către alt complet de judecată. Cu toate acestea, chiar şi în aceste condiţii, vameşii de la Sculeni au continuat să-i îngrădească tânărului accesul în R. Moldova. „Am reuşit să trec frontiera abia zilele trecute, după ce am prezentat la vamă un demers de la Judecătoria Buiucani prin care se comunica că am dreptul să intru pe teritoriul moldovenesc. Vameşii, chiar şi cu acest document, au ezitat să îmi permită trecerea frontierei. Mi-au zis că îmi dau voie, doar pentru o singură dată, chiar dacă decizia de expulzare a mea era deja clasată”, spune revoltat Vlad.
Nu-şi poate recupera nici revistele

Cel mai mult l-a uimit pe băiat faptul că până şi după ce a obţinut, ieri, câştig de cauză la judecătoria care, iniţial, îl condamnase, presiunile din partea autorităţilor moldoveneşti nu au încetat. „La câteva minute după ce am părăsit incinta judecătoriei, am fost acostat pe holul Casei Presei de câţiva bărbaţi, aceiaşi care mă expulzaseră cu patru luni în urmă. Aceştia, angajaţi ai Oficiului pentru Migraţie, m-au întrebat miraţi cum de am reuşit să trec frontiera şi mi-au cerut o copie a ultimei decizii de judecată. După ce au văzut-o, au decis să se întoarcă la „sediu” şi să „rezolve acolo” (imaginile le puteţi urmări pe www.jurnaltv.md), spune Vlad Rusu, care consideră că problema autorităţilor moldoveneşti este că ei suferă de un complex orientat împotriva a tot ce este românesc, ce are legătură cu istoria românilor şi cu România.
Până la momentul de faţă, Vlad nu a reuşit să-şi recupereze nici cele 450 de reviste ortodoxe confiscate la vamă la 22 martie. „De fiecare dată când am fost acolo, vameşii au refuzat să-mi restituie revistele, fără a invoca vreun motiv”, ne-a zis tânărul aflat în conflict cu autorităţile de la noi pe motiv că este român.

http://www.jurnal.md/article/7802/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ