Românul de 1 Decembrie şi rusul de 9 Mai

22
257

Anul acesta pe ambele maluri ale Prutului s-au sărbătorit 93 de ani de la Marea Unire din 1918.

Sărbătoarea a trecut cu mult fast în România şi multe mesaje şi acţiuni de sensibilizare în Republica Moldova. Ziua de 1 Decembrie din Moldova nu poate fi comparată în niciun caz însă cu ziua de 9 Mai. Se pare că în partea aceasta a României nu mai este la modă să fii român, asta chiar dacă ai un paşaport românesc. Totuşi, pe 1 Decembrie, chiar şi cei care se sinchisesc de faptul că sunt români simt nevoia de a-şi exprima cumva simpatia şi susţinerea faţă de România Mare, măcar pentru faptul că le-a dăruit un paşaport şi le-a deschis accesul în Europa. Cineva din „patrioţii” cu paşaport postează un mesaj patriotic pe Facebook, altcineva bagă un text naţionalist pe blog, al treilea ia un tricolor şi participă la manifestaţii ş.a.m.d. Patriotismul multora din ei, cu părere de rău, începe şi se termină în aceeaşi zi – pe 1 Decembrie. Pentru că în alte zile românul de aici se sinchiseşte să poarte o panglică tricolor, să vorbească româneşte şi să-şi impună istoria şi limba adevărată. Dacă pe 1 Decembrie românul basarabean se salută doar cu „bună ziua”, în alte zile ar putea să zică şi un „zdravstvuite”. Rusul de aici nu se sinchiseşte însă să vorbească rusa oriunde s-ar afla, să poarte lenta Sfântului Gheorghe anul împrejur şi să turuie în continuu despre importanţa luptei cu naţionalismul fascist. De ce oare românii se tem să fie români în ţara lor, iar ruşii nu se tem să declare orice ţară drept plaiul lor natal? De ce patriotismul de o zi este acceptat mai mult de românii decât de ruşii basarabeni?
Problema constă în faptul că patrioţii de o zi devin tot mai… multinaţionali. Aceştia şi-au însuşit demult capacitatea de a fi moldoveni pe 27 August, români pe 1 Decembrie şi ruşi pe 9 Mai. Ei se împacă cu toată lumea şi rămân la fel de indiferenţi la inscripţia „doloi rumâno-faşizm” ca şi la „Basarabia – Pământ Românesc”. Ei ar putea să poarte panglica Sfântului Gheorghe pe o mână şi tricolorul pe alta, bolmojind într-o „moldovenească” stâlcită că militează pentru prietenia tuturor popoarelor. Şi eu militez pentru prietenia popoarelor, însă la asta se ajunge doar prin respect reciproc. Voi respecta victoria rusului asupra nazismului atunci când rusul va respecta integritatea neamului meu înfăptuită cu 93 de ani în urmă. Cu părere de rău, nu cred că se va ajunge la asta. Spre deosebire de ruşi, patrioţii români nu mai ştiu sau nu mai vor să fie respectaţi şi se transformă tot mai mult în patrioţi de o zi. Chiar dacă se organizează diferite acţiuni pentru sensibilizarea şi informarea asupra problemei identităţii naţionale, acestea nu trec mai departe de pereţii organizaţiei în care au fost create. S-ar putea să ne trezim în curând cu o majoritate impunătoare de patrioţi de o zi. Devenim români doar o dată pe an, restul timpului suntem ocupaţi cu altceva: cu reparaţia, cu pregătirile de sărbători, cu datoriile pentru facturi, cu găsirea unui loc de muncă, cu planificarea vacanţei etc. Aşa se întâmplă că manifestaţiile din 1 Decembrie abia dacă adună câteva sute de oameni, iar cele din luna mai fac drumurile arhipline de mii de drapele sovietice şi panglici în cinstea victoriei. Să fi găsit comuniştii mai mulţi patrioţi plătiţi? Să fi cheltuit mai mulţi bani pe panglicile Sf. Gheorghe? Astea sunt doar întrebări retorice, pentru că problema este în altceva – în frica ce a pătruns în subconştient, impusă timp de decenii de mecanismul sovietic de modificare a conştiinţei. Privisem un documentar despre Katyn nu demult. La un moment dat, reporterul a găsit un localnic în etate care văzuse masacrul comunist cu ochii lui în copilărie. Martorul refuza să vorbească şi avea o expresie de spaimă animalică pe faţă. Chiar dacă URSS se destrămase demult, intervievatul tăcea mâlc, fiind convins că va ajunge în Siberia dacă va spune adevărul. Oare nu asta se întâmplă şi cu noi? Oare nu frica patologică faţă de teroarea sovietică ne face să tăcem şi să devenim români doar o dată pe an? Aş vrea să sper că nu. Aş vrea să sper că nu suntem români doar atunci când ni se dă voie şi nu ne vede vecinul. Aş vrea să sper că mai avem români care pot fi români anul împrejur, nu doar pe 1 Decembrie. Pentru că astfel ne papă iarăşi ursul de la Est, mai ales că devine tot mai puternic şi, încet dar sigur, iarăşi întinde labele spre fostele teritorii sovietice.

P.S. În totala euforie de după Marea Unire puţini au observat un episcop pre nume Marchel din nordul ţării, care a binecuvântat marşurile de protest comuniste de săptămâna trecută. Episcopul dat este un exemplu elocvent de „patriot” construit în laboratoarele sovietice. Un „patriot” care nu are nici credinţă, nici demnitate umană şi nici principialitate. Sau poate episcopul Marchel are memorie scurtă şi nu ţine minte cum ardeau bisericile şi icoanele în „luminoasa” epocă sovietică şi cum se sfinţea păscuţa în secret, cu frica în sân? Sau poate comuniştii de azi s-au împlut peste noapte de credinţă, pentru că deseori îi vedem aprinzând lumânări şi ţinând cuvântări electorale în altare. Dacă vă pierdeţi şi religia, fraţi români, vă pierdeţi totalmente. Iar episcopul în cauză nu pierde nimic. Puterea actuală nu-l va mustra, pentru că are altceva de rezolvat: criza constituţională. Puterea comunistă în schimb, care pare tot mai pregătită de a se reîntoarce, cu siguranţă va găsi un loc cât mai călduţ în administraţia bolşevică pentru preacuviosul preot. Vă spun cu siguranţă: atunci când crucea se va transforma în seceră şi ciocan, atunci va dispărea naţiunea română pentru totdeauna. Iar cu patriotismul de o zi nu vom schimba nimic.

Autor: Marin Basarab
Sursa: Timpul

22 COMENTARII

 1. e adevarat ca destul de multi dintre locuitorii republicii moldova, autodeclarati romani si/ sau moldoveni fac compromisul de a folosi, in viata de zi cu zi, llimba rusa ca si limba de comunicare, fie din comodiitate, obisnuita sau un soi de modestie, traditionala noua romanilor. pina aici, pot fi de acord cu autorul articolului.
  totusi, sa afirmi ca in basarabia se manifesta mai puternic „patriotismul rusesc” mi se pare o mare exagerare. in conditiile in care la mitingurile „tineretului rus” participa in mod constat 20-30 persoane, in mod clar motivate financiar sau prin alte metode, in conditiile in care ziua de 9 mai nu ar fi sarbatorita decit de batrini nostalgici, daca ea nu ar fi preluat o miza politica (devenind o data de interes atit pentru comunistii de la chisinau cit si pentru anumite grupuri de influenta moscovite – lucru valabil si pentru toate actiunile simbolistice legate de pangliga sf. gheorghe), ei bine in conditiile acestea afirmatiile din articol mi se par total nefundamentate.
  sa vorbim de pasivitatea unui segment important al populatiei dintre nistru si prut e perfect justificat (discutie ce se poate extinde la nivelul intregului spatiu romanesc) insa a minimaliza realizarile patriotilor romani din basarabia, mi se pare total nejustificat.

 2. Autorul are dreptate, moldovenii sunt mult mai inclinati catre tipul rusesc de patriotism, decat de cel romanesc. Ei in general sunt mai inclinati catre cultura rusa… E o treaba sociala…ei beau ceai si vodca si asculta DDT si kestii rusesti…vorbesc rusa etc…

  Nu sunt de-acord cu dave, romanii cand se strang sunt putini dar la 9 mai, erau zeci de mii de oameni in strada.

 3. 9 mai nu este o sarbatoare ruseasca este o sarbatoare COMUNISTA in organizarea careia se implica CEL MAI MARE PARTID din republica. cred ca intelegi ca au anumite resurse care le permit sa stringa un numar mare de oameni la „ocazii speciale”. acesti oameni, simpla masa de manevra, nu trebuie confundati insa cu „patrioti rusi” sau „militanti” de vreun fel, fiindca nu sint.

 4. …pai si tinerii rusi cand ies in strada sunt mai multi decat romanii…mai ales ca stim prea bine ca la marsurile romanistilor cuntribuie si fratii din romania…deci din import..

  in rest era vorba de diferenta dintre 1 dec si 9 mai. si diferenta e destul de clara…pe 1 decembrie se manifesta palcuri de romani iar pe 9 mai se manifesta…toti.

  • Ce să-i faci, Radule? Motivaţiile sunt foarte diferite: unii ies în stradă să mai primească una-alta de prin Rusia, iar ceilalţi, pentru credinţa lor, pentru împlinirea unui ideal naţional. Unde mai pui că România nu este atât de bogată ca Rusia pentru a mobiliza oamenii şi nici nu are nevoie să facă asta: românii SIMT nevoia de a se face din dreptate, de a fi din nou stăpâni pe pământul strămoşesc. De ce sunt mai puţini în stradă decât rusofilii? Păi, de la 1812 încoace, „prietenul” de la răsărit a avut grijă să bage frica în oasele băştinaşilor, şi nu mă refer aici doar la românii moldoveni…
   Cred că dave a făcut o remarcă foarte pertinentă: este o mare diferenţă între o acţiune PATRIOTICĂ şi una POLITICĂ!

 5. Eh, si aici e treaba…complexa…sa nu-mi spui ca toate fortele proromane din moldova se autofinanteaza. Fiecare tara sponsorizeaza si ea cum poate.

  Nu vreau sa spun mai multe, s-ar putea sa fiu o leaca impotriva majoritatii pe acest site, dar..tot nu sunt de-acord

  • Vrei să spui că cei ce au ieşit pe străzi în RM militând pentru limba română, împotriva scoaterii din şcoli a disciplinei Istoria Românilor, împotriva Armatei ruse care, încă odată de-a lungul istoriei, ne-a înstrăinat şi mai mult unii faţă de alţii, greşeşti profund! Niciunul dintre ei nu a avut o altă motivaţie decât păstrarea valorilor naţionale ale acestui popor. Pe de altă parte, nu am văzut niciun meeting organizat de rusofoni pe teritoriul RM în care să ceară agresorului, aka Rusia, ţara buneilor lor, în limba lor rusă, să îşi vadă de treburile ei, mai către est de Ucraina, adică, la ei acasă! Ba dimpotrivă! Umblă cu steagurile Rusiei agăţate de ei, pe pământul lui Ştefan cel Mare, spunând că ei, ca „moldoveni”, trebuie să beneficieze de limba rusă la nivel oficial! Or fi şi urmaşii răzeşilor şi nu ne dăm noi seama… Ce zici? Ar trebui să ne cerem scuze că le stăm în gât pentru că suntem aici cu mult timp înainte să îşi facă ei apariţia să ne „salveze”… de noi înşine? Cred că nu!

 6. hai ma las-o naiba de treaba, discutia asta chiar n-are nici un sens. amestecam aici, laolata, actiuni sustinute de forte politice, cu cele organizate de activisti independenti, bagam in aceeasi oala pe fomistii care ies la proteste finantate cu cei care lupta pentru o cauza sfinta…

  chiar cred ca riscam sa cadem si noi in penibil.

  respect romanilor basarabeni!
  respect celor care tin sus steagul tricolor – unicul tricolor!

  si punctum

 7. Mi se pare ca atitudinea dumneavoastra e putin nepotrivita. Suna putin ca si cum alegerea alora, a celor multi, nu conteaza pentru ca din punctul dvs de vedere nu au un scop sfant, ca acea minoritate minuscula care iese pe strazi cu steagul Romaniei Mari. E o atitudine falimentara, in relatia cu moldovenii.

  Ma scuzati, poate ma insel, dar lozincile spuse de dvs suna putin a national-socialism. Nu cumva am aterizat pe un site satelit al noii drepte, nu?

 8. asa e rusii sunt niste porci dar voi moldovenii fata de noi romanii nu o sa aveti niciodata aceasi simpatie fata de noi cum aveti fata de romani pt ca sunteti complet amesticati adica corciti cu ei cu ukrainienii deci de romanii adevarati acolo sunt foarte putini mai degraba cred ca romanii prefera sarbii si nu alti vecini care i avem eu nu sunt de acord sa va de cetatenia romana ceea ce nu e corect sa depui un juramant ca roman doar ca sa profiti sa scapi de saracia din moldova sa plece afara iar am intalnit un caz din moldova cineva a facut pasaport romanesc sa plece din moldova el avea nume romanesc inainte ca sa fie rusii acolo 1940 ei pt astia care aveau din inainte de razboi nume romanesc se poate face mai repede pasaport romanesc ca bunicsu il chema cretu era roman acuma e moldovan si numele e rusificat ce u e corect
  trebuia ca statul sa zica da iti facem acte dar ei numele care il avea bunicul tau pe pasaport nu cel rusesc ce e aia nume rusesc cu pasaport romanesc si buletin moldovenesc soiaite rusesti

  • @localnic: Imi cer scuze, de fapt la tine ma refeream… Insa, ca sa fiu corect, exprimarea lui „un roman” nu este una de aplaudat, cum nu este, din pacate, nici remarca ta, care este una cel putin rautacioasa. Insa, daca ai o curiozitate reala vis-a-vis de nivelul de educatie al romanilor, cred ca iti vei putrea forma o parere doar dupa ce vei fi luat contact cu destul de multi romani (si doar dintr-un esantion reprezentativ). 😉 Numai bine!

 9. eh, sa nu crezi ca sunteti primii romani pe care ii vad :-), e plin de voi pe-aici prin Bucuresti 🙂
  Cat despre nivelul de educatie al „esantionului” ar fi de prost gust sa vorbim pe acest sait. Numai bine si tie.

LĂSAȚI UN MESAJ