Rusia, "dispusă să rezolve problemele economice cu R. Moldova"

0
90

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Voronin la Sankt Petersburg, în cadrul unei întrevederi bilaterale după summit-ul şefilor de Guverne ale Ţărilor CSI.
Premierul Filat a ţinut să menţioneze că una dintre principalele direcţii ale colaborării Republicii Moldova în CSI este cooperarea în situaţii de criză.

Pe agenda discuţiilor între premierul Vlad Filat şi omologul său rus Vladimir Putin s-au aflat datoria Transnistriei la gaz, exportul vinurilor moldoveneşti, parada de la Moscova şi actele cetăţenilor Republicii Moldova din Rusia.

„Am avut anterior o discuţie la Chişinău cu vicepreşedintele Gazprom, Viktor Golubev, şi ne-am înţeles să clarificăm situaţia datoriei regiunii Transnistrene la gaz. E important să rezolvăm acum această situaţie şi să ştim cum administrăm mai departe acest proces”, a declarat Vlad Filat.

Premierul Republicii Moldova a mai spus că guvernul de la Chişinău depune eforturi susţinute pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor din regiunea Transnistreană, „nu a conducătorilor ei, care vin şi se duc”.

Vlad Filat a solicitat deschiderea unui terminal pentru exportul vinurilor moldoveneşti în Sankt-Petersburg, precizând că „toate actele au fost pregătite”.

Totodata, premierul Vlad Filat a cerut prelungirea termenului de înregistrare a cetăţenilor din Republica Moldova, care sunt la muncă în Federaţia Rusă, deoarece „actualul termen de 3 zile creează multe probleme”.

Ca răspuns, primul ministru rus, Vladimir Putin a declarat că va discuta cu plăcere toate subiectele dureroase din domeniul economic, inclusiv cel referitor la livrarea vinului moldovenesc pe piaţa rusă, scrie Ria Novosti.

Premierul rus a remarcat că, în ultimul timp, în relaţiile moldo-ruse există mai multe probleme de ordin economic, una dintre cele mai importante fiind importurile de vin în Rusia, dar s-a arătat deschis pentru discuţii pe acest subiect.

De curând, exporturile de vin moldovenesc pe piaţa rusă a fost din nou blocate din cauza unei presupuse calităţi inferioare a produsului livrat.

Vladimir Putin a mai spus că a fost bucuros să vadă militarii Republicii Moldova la parada de la Moscova.

„Aceasta este istoria noastră comună şi victoria comună asupra fascismului. Sunt sigur că societatea moldovenească a apreciat pozitiv acest lucru”, a spus premierul rus.

Întâlnirea moldo-rusă, demult aşteptată de premierul moldovean Vlad Filat, s-a produs cu ocazia reuniunii şefilor de guvern din ţările CSI.

La finalul reuniunii, premierii ţărilor CSI au semnat o serie de documente comune, printre care: planul de măsuri de bază pentru realizarea concepţiei colaborării statelor-membre ale CSI în sfera energetică şi cel cu privire la consiliul interguvernamental în problemele complexului agroindustrial al CSI.

Sursa: Radio Romania Actualitati

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ