Rusia este pregătită să examineze propunerea SUA de a înlocui trupele ruse din Transnistria cu un contingent internaţional de menţinere a păcii

0
47

Rusia este pregătită să examineze propunerea SUA de a înlocui trupele ruse din Transnistria cu un contingent internaţional de menţinere a păcii, aşa cum îşi doreşte R. Moldova, SUA şi UE, a declarat miercuri, 14 iunie, la Viena (Austria) în cadrul conferinţei extraordinare privind Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (CFE), şeful adjunct al delegaţiei Federaţiei Ruse, Mihail Ulianov.

Eugenia Chistruga, viceministrul Afacerilor Extrene şi Integrării Europene de la Chişinău a declarat în cadrul aceleeaşi conferinţe că retragerea trupelor ruse şi a armamentului din Transnistria este condiţia R. Moldova pentru ratificarea tratatului adaptat CFE. Chistruga a evidenţiat „lipsa transparenţei potenţialului militar din Transnistria” şi a insistat la „transformarea actualului mecanism de menţinere a păcii în regiune, care a demonstrat în repetate rânduri incompetenţă în controlarea situaţiei din zona de securitate”.

La rândul său, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, citat de presa rusă a declarat că Transnistria nu va permite intrarea căştilor NATO în Transnistria. „Faptul că Rusia va examina proiectul SUA nu înseamnă că acesta va fi şi aprobat. Este normal să fie discutate toate propunerile. Fără decizia noastră pacificatorii „străini” nu vor fi introduşi în regiune. Iar în cazul în care vom fi forţaţi vor primi un nou război şi o nouă vărsare de sânge”, a declarat Smirnov.

Ţările membre NATO au insistat anterior asupra retragerii de către Moscova a trupelor mobilizate în Transnistria şi în alte regiuni foste membre ale Uniunii Sovietice, drept condiţie pentru ratificarea Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa, privind reducerea numărului de arme. Reticenţa manifestată de NATO faţă de ratificarea acordului adaptat este o sursă importantă a tensiunilor dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat anterior că „legăturile artificiale” dintre Tratatul CFE şi o forţă de menţinere a păcii sub mandat ONU în Georgia sau un batalion rus care asigură protecţia depozitelor de muniţie din Republica Moldova sunt „inacceptabile şi irelevante din punct de vedere legal”.

http://www.basa.md/?c=news&id=316299#316299

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ