Rusia iese din tratatul FACE

0
60

Moscova şantajează Europa cu înarmarea pentru a-şi păstra prezenţa militară în� Basarabia

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbăta trecută suspendarea aparteneţei sale la Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa (FACE), care limitează nivelul armamentului amplasat pe continent. În decretul preşedintelui rus se arată că decizia a fost luată având în vedere “circumstanţele excepţionale” referitoare la securitatea Rusiei care cereau “măsuri de urgenţă”.

Măsura de suspendare nu atrage după sine ieşirea completă a Federaţiei Ruse din acest tratat. Motivul invocat de Kremlin pentru această decizie este faptul că statele NATO au refuzat ratificarea FACE.

În realitate, statele NATO au condiţionat ratificarea prin respectarea angajamentelor pe care Federaţia Rusă şi le-a asumat la Istanbul in 1999, respectiv retragerea trupelor sale din Republica Moldova şi Georgia. Suspendarea FACE demonstrează că Moscova nu are nici cea mai mică intenţie să se retragă din Transnistria, aşa cum a susţinut liderulul comunist Vladimir Voronin pentru a justifica încheierea unui acord cu Putin referitor la Transnistria. Dimpotrivă, Rusia a recurs la şantajarea Europei prin ameninţarea cu o nouă cursă a înarmărilor.

Preşedintele României Traian Băsescu a dezvăluit vineri seara, într-un interviu acordat postului de radio Romania Actualităţi, că NATO şi Rusia erau pe punctul de a ajunge la un compromis conferinţa OSCE de la Viena, din urmă cu trei săptămâni, trecând peste situaţia din Transnistria. “Toate statele, inclusiv SUA, hotărâseră o anume abordare cu privire la acordurile de la Istanbul, cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria şi Georgia. Am discutat cu şeful delegaţiei Statelor Unite, am discutat cu alţi politicieni şi am spus că nu facem pasul înapoi. Trebuie să fie înscris în soluţia care se dă la Viena legat de Tratatul de dezarmare convenţională că obligaţiile de la Istanbul rămân valabile. A fost o poziţie împotriva deciziei de moment a aliaţilor noştri dar a trebuit să se ţină cont de ea şi s-a făcut pasul înapoi”, a spus Băsescu. Şeful statului român a subliniat că în momentul de faţă “interesele Federaţiei Ruse ţin de această regiune –România”, adăugând că el nu este “un adversar al Federaţiei Ruse”.

“Dar vreau ca România sa tragă o dată linia, s-o tragă definitiv, irevocabil, şi să spuna că noi nu suntem în zona gri, în zona de interferenţă, în zona în care astăzi avem o strategie de securitate, dar mâine ne-o muiem, cu un Bucureşti care una spune la Washington şi alta spune la Bruxelles sau la Londra sau la Paris”, a declarat Băsescu, făcând aluzie la faptul că premierul Tariceanu a susţinut în Portugulia o soluţie în cazul Kosovo diferită faţă de cea anunţată în repetate rânduri de Administraţia Prezidenţială. Sursa:flux.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ