Rusia propune noi solutii pentru problema transnistreana

0
32

Rusia a facut recent mai multe propuneri noi privind reglementarea transnistreana, pe care Presedintele Vladimir Voronin le-a adus la cunostinta liderilor unor partide de opozitie, intr-o sedinta secreta la Presedintie, convocata pe 11 aprilie.

Surse care au solicitat anonimatul a comunicat Agentiei INFOTAG ca propunerile Rusiei sint grupate in citeva proiecte de documente si vizeaza: semnarea unui document politic comun de catre Vladimir Voronin si liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov; dizolvarea Parlamentului de la Chisinau si a Sovietului Suprem de la Tiraspol; organizarea, pina la finele anului (orientativ, in noiembrie 2007), a alegerilor anticipate, in care 18-19 locuri in Parlamentul de la Chisinau sa fie rezervate reprezentantilor Transnistriei; acordarea unei cote de reprezentativitate reprezentantilor Transnistriei in Guvernul de la Chisinau; garantarea de catre Moldova a mentinerii statutului sau de neutralitate in viitor; raminerea trupelor rusesti in Moldova pentru inca cel putin 2-3 ani.

Sursele nu au precizat cum anume se va produce reunificarea Moldovei si sub ce forma: de federatie, confederatie sau stat unitar in care Transnistria va avea o autonomie larga. Totodata, ele au mentionat ca in proiectele de documente propuse se intrevad si elemente care erau prezente in Memorandumul Kozak, care prevedea federalizarea Republicii Moldova si pe care Presedintele Vladimir Voronin a refuzat sa-l semneze in 2003.

Liderii de opozitie din Moldova au ezitat sa aprecieze initiativele Moscovei, in sedinta de la Presedintie. Principalul partener politic a lui Vladimir Voronin, liderul PPCD, vicespicherul Iurie Rosca „a avut o atitudine destul de rece fata de aceste propuneri”.

Sursele au mai declarat ca, in prezent, in procesul de reglementare transnistreana, Moldova mizeaza pe suportul Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, ex-ambasadorul acestei tari la Chisinau, Iuri Zubakov. Se presupune ca anume Consiliul, si nu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a elaborat propunerile respective. Totodata, reprezentantii actualei puteri de la Chisinau, chiar daca au discutat anterior subiectul cu Zubakov, „nu sint pe deplin satisfacuti de propunerile Rusiei” si „mizeaza sa obtina excluderea unor aspecte”.

Daca se va ajunge la un compromis asupra noilor proiecte, Rusia si Moldova le vor propune pentru aprobare si celorlalti participanti la procesul de negocieri. Sursele spun ca, in cazul in care Igor Smirnov se va opune, Rusia „este gata sa-l inlocuiasca cu o persoana mai flexibila”. Anterior, unele institutii de presa de la Moscova au scris ca Rusia s-a saturat de poftele lui Smirnov, asa ca acesta ar putea pierde sustinerea Kremlinului.

Un jurist cu care a discutat reporterul INFOTAG, dar care a solicitat anonimatul, a afirmat ca nu vede cum ar putea fi respectate la modul practic unele termene prevazute in propunerile Rusiei, in special, preconizata perioade a alegerilor anticipate de pe ambele maluri ale Nistrului – noiembrie 2007.

„Pentru a organiza aceste alegeri, acordind unele mandate in Parlament reprezentantilor Transnistriei, ar trebui modificata Constitutia. Chiar daca, in lunile apropiate, va fi gasita solutia politica pentru problema transnistreana si va fi elaborat un proiect de modificare a Constitutiei, Curtea Constitutionala va trebui sa-l avizeze, dupa care proiectul nu va putea fi adoptat timp de cel putin 6 luni. Astfel, chiar daca admitem ca documentul politic va fi semnat in luna mai, tot atunci va fi elaborat proiectul de modificare a Constitutiei, care imediat va fi avizat de Curtea Constitutionala, dar, oricum, va putea fi adoptat, in cel mai bun caz, in decembrie 2007. Campania electorala trebuie sa dureze minimum 2 luni, deci, sub aspect juridic, astfel de alegeri ar putea fi organizate nu mai devreme decit la inceputul anului 2008”, a estimat expertul citat.

http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=285

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ