Rusia repune pe tapet memorandumul pentru Transnistria

0
75

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse cere Chişinăului şi Tiraspolului să respecte întocmai prevederile memorandumului de la Moscova semnat, acum 10 ani.
Documentul a fost semnat de către preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, şi liderul administraţiei transnistrene, Igor Smirnov, precum şi de reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi OSCE.

Memorandumul respectiv stabilea principiile în baza cărora urmează a fi reglementată criza transnistreană.

Aceste principii, se spune într-o declaraţie a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, vor putea fi realizate integral numai în cazul în care va fi respectată egalitatea în drepturi a părţilor la tratative.

În declaraţia respectivă se mai spune că retragerea unilaterală a Republicii Moldova din acest memorandum a dus la „sporirea neîncrederii între părţile implicate în conflict şi a blocat, de facto, procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol”.

Potrivit MAE a Rusiei, principiile stabilite în memorandumul de la Moscova ar permite Republicii Moldova şi Transnistriei „să identifice, în continuare, compromisiuri acceptabile de ambele părţi, ar crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea lor economică şi socială, ar corespunde intereselor populaţiei ce locuieşte pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv şi cetăţenilor şi etnicilor ruşi”.

Memorandumul de la Moscova stabilea că Transnistria urmează să ia parte la realizarea politicii externe a Republicii Moldova în domeniile ce ţin nemijlocit de interesele ei.

Documentul mai acorda acestei regiuni separatiste dreptul la activitate economică externă independentă şi prevedea păstrarea actualului format de menţinere a păcii în regiune din care fac parte trupe subordonate Rusiei, Tiraspolului şi Chişinăului.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată declaraţia Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse.

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/05/070507_moldova_transnistria_memorandum.shtml

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ