Rusia somata de UE sa elibereze detinutii politici romani de la Tiraspol

0
74

Presedintia Uniunii Europene a cerut partilor implicate in dosarul Ilascu, „in special Federatiei Ruse, sa intreprinda toate masurile necesare in vederea eliberarii imediate a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa”, informeaza Mediafax.
Cererea a fost formulata in cadrul sedintei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei la care a fost reluata examinarea cazului „Ilascu si altii contra Republicii Moldova si Federatiei Ruse”. Dezbaterile Comitetului de Ministri al Consiliului Europei s-au axat pe examinarea actiunilor intreprinse de statele reclamate in acest caz in vederea eliberarii imediate si neconditionate a detinutilor Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Astfel, delegatia Germaniei, in numele presedintiei UE, a reiterat obligativitatea executarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si a subliniat ca, in acest caz, neexecutarea hotararii submineaza credibilitatea CEDO si implicit a Consiliului Europei.
Grupul Ilascu s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului in anul 1999, data la care cei patru condamnati in acest caz erau in inchisoare in Transnistria. Curtea a condamnat, in 2004, detentia membrilor Grupului Ilascu si a cerut eliberarea lor neconditionata. Ilie Ilascu si Alexandru Lesco au fost eliberati din inchisoare in 2001, respectiv, in 2004. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa se afla in continuare in detentie. Cei doi au formulat, in 2005, o noua cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sustinand ca, prin neeliberarea lor in baza hotararii CEDO din 8 iulie 2004, le este incalcat dreptul garantat de articolul 5 al Conventiei Drepturilor Omului.
Modul in care a fost indeplinita decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului in cazul Ilie Ilascu versus R. Moldova si Federatia Rusa va fi examinata la intalnirea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (CMCE), care se desfasoara la 3-4 iulie la Strasbourg. Aceasta este a doua intalnire de acest gen preconizata pentru anul curent.
Grupul Ilascu a castigat la CEDO procesul impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse in iulie 2004. Curtea a decis punerea de indata in libertate a celor doi membri ai grupului Ilascu incarcerati inca la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care insa nu au fost eliberati nici pana in prezent.

http://www.rgnpress.ro/content/view/21208//

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ