Rușii asaltează media din București și Chișinău

0
167

Sputnik News, cel mai agresiv grup media anti-occidental controlat de Kremlin, intenţionează să îşi deschidă birouri la Chişinău şi Bucureşti.

sputnik_49183000

Noul serviciu multimedia internaţional, Sputnik, finanţat de stat, are drept obiectiv să lupte împotriva„propagandei agresive” a Occidentului şi să ofere o „interpretare alternativă” evenimentelor din lume, după cum relata în noiembrie 2014 AFP.

Sputnik News face parte din Rossiya Segodnya, care, în 2013, a încorporat agenţia de presă de stat RIA Novosti şi reţeaua de radio Voice of Russia, potrivit The Guardian. Grupul media deţine o reţea de radio care va opera în 30 de limbi străine din anul 2015 şi va transmite peste 800 de ore de conţinut pe zi, iar conţinutul va fi produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume. Conform sursei citate, fiecare centru de informaţii al Sputnik va avea între 30 şi 80 de angajaţi, în timp ce o echipă extinsă de 100 de persoane va lucra în biroul din Kiev al grupului media.

La lansarea Sputnik, Dmitry Kiselyov, directorul general al grupului de media, declara că „cea mai mare parte a conţinutului (Sputnik, n.r.) va fi realizat la nivel local, de jurnalişti locali, ţinându-se cont de dezbaterile locale şi de solicitările audienţei locale”.

The Guardian afirmă că, pe fondul tensiunilor geopolitice care au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, planurile privind expansiunea Sputnik News reprezintă doar una dintre componentele vizate de Kremlin pentru schimbarea strategiei media internaţionale a Rusiei. Kremlinul plănuieşte investiţii masive în dezvoltarea media în 2015 la nivel mondial. În acest sens, Russia Today a fost bugetată cu o sumă de 400 de milioane de dolari, iar o sumă de 170 de milioane de dolari va fi investită în Rossiya Segodnya, agenţia de ştiri de stat din Rusia, care include grupul Sputnik, subliniază sursa citată.

Pe lângă Chişinău şi Bucureşti, Sputnik News va avea centre regionale şi în capitale majore, precum Beijing, Washington şi Cairo, dar şi birouri în diferite alte oraşe din lume, precum Berlin, Londra, Paris, Kiev, Istanbul.

The Guardian mai notează că Uniunea Europeană intenţionează să contracareze expansiunea media de stat ruse la nivel internaţional. UE are în plan lansarea unei televiziuni în limba rusă, care să reprezinte o sursă alternativă de informaţii faţă de presa controlată de Kremlin.

Sursa: InfoPrut

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ