SĂ CEREM ÎN ROMÂNIA DE EST TELEVIZIUNE ROMÂNEASCĂ

19
166

Vă salut pe toți, și încerc prin intermediul acestui articol să ne învățăm a cere ce este al nostru. Aș dori să inițiem o campanie privitor la reducerea canalelor de Televiziune rusești și suplinirea canalelor de Televiziune cu caracter Românesc. Canalele de Televiziune din România să se difuzeze pe teritoriul României de Est, iar cele Românești din România de Est să se difuzeze pe întreg teritoriul ROMÂNIEI MARI, doar așa vom micșora forța grea a minților spălate, doar așa vom „învăța prostul să facă carte” . Sper să fiu înțeles și aștept propunerile de a iniția această idee.

19 COMENTARII

 1. Ideea este foarte buna iar eu o sprijin. Romanii de pe ambele maluri ale Prutului trebuie sa fie informatii, sa cunoasca realitatile si problemele unii celorlalti. Altfel, vom ramane niste frati instrainati cu totul. Realitatea este ca, in momentul de fata, nu stim prea multe unii despre ceilalti, doar minciunile si dezinformarea pe care au strecurat-o „binevoitorii eliberatori” ai romanilor!

 2. Ideea e una foarte buna dar te asigur ca si daca ar fi acordul pana la urma pentru asa ceva tot ce ar fi legat de Romania Mare probabil ar fi cenzurat de mama Rosie 🙂 si singurele lucruri care ar ajunge peste Prut ar fi niste poze care sa le aminteasca fratilor cum arata pamantul pe care si ei poate ca au calcat odata si invers.Oricum…….atata timp cat se lupta pentru cauza si suntem constienti de importanta ei cred ca e mai puternica decat orice emisiune tv sau radio.Dar sustinatori pentru asa ceva am gasi oricand pun pariu pentru ca in sufletul fiecarui roman oricat de dezinteresat un sambure de patriotism care asteapta sa incolteasca exista.Basarabia: Rosu ; Galben si Albastru!

 3. Poate nu am fost așa de convingător în mesajul meu însă, pot spune cu gals tare că în Romania de Est, de încerci să schimbi un post de televiuziune dai peste Rusofoni, de încerci să schimbi un post de radio dai peste Rusofoni, ce-i cu conștiința curată care înțeleg acest lucru schimbă posturile și ascultă sau privesc doar cultura lor românească dar sunt puțini. Însă mancurții de moldoveni ce le bagi aia mănîncă, credeți-mă, e cea mai mare problemă acum. Rușii din Romania de Est, nu ascultă canalele Românești din principiu, nu vorbesc Românește, ei spun așa atunci cînd le vorbești în română (cu traducere): ”vorbește în limba omenească dacă vrei să te înțeleg„ și automat toți moldoveni încep discuția în rusă. Totul se ia de la televiziune, în sate lumea nu prea privesc canalele românești că nu le prind…cu antenele simple sunt la unde mai complicate, ce necesită fregvență mai puternică, doar ce-i ce locuiesc pe hotarul Prutului mai pot privi TVR1, și doar atît. E grav… ; Limba română a fost lipsită de dulceață sa literară, în așa măsură încît, atunci cînd un Român vorbește liber, un moldovan mancurt nu înțelege nimic, credeți-mă. Eu personal am fost în așa postură, că nu înțelegeam nimic din ce se vorbea la televizor pe românește, credeți-mă!!! Primă dată cînd am auzit un cet. Român (ne rusificat) vorbind am încremenit pe cîteva secunde cu gura căscată, nu mi venea să cred că e adevărat, că se poate așa de frumos vorbi, românește, stăteam la televizor și priveam canalul de televiziune TVR1 și încercam să înțeleg ceva ce se spune acolo. Vreau să spun că am fost în ROMÂNIA doar o singură dată și atunci la depunerea dosarului pentru redobîndirea cetățeniei Române, însă simt că doar prin muncă voi izbuti să reamintesc onoarea și demnitatea strămoșilor mei, pentru tot ce li sa făcut pe timpul ocupanților. Asta mă face să cred că sângele de român nu se face apă, oriunde te vei afla. Plîng și mă rog lui Dumnezeu să mă ajute. Sper să fiu înțeles.

 4. E corect ce spui, dar la noi canalele rusesti de televiziune se mentin din considerente economice. Avem 30 % vorbitori de limba rusa care nu privesc canalele romanesti, si mai sunt inca 20-30% care de moldoveni care mai au nostalgia sovietica, atasament fata de „fratele estic”. Chiar si in Chisinau, unde-i majoritatea intelectualitatii basarabene, conform sondajelor, intietatea o au canalele rusesti. Astfel, majoritatea capitalului il atrag ei si ai nostri ramin in inferioritate

 5. Ai dreptate, dar mentalitatea oamenilor este foarte greu de schimbat. Trebuie gandit in asa fel ca canalele in limba romana si cele in limba rusa din Romania de Est, cum frumos spui despre Republica Moldova, sa fie echilibrate ca numar si sa multumeasca pe toata lumea. Media este foarte influenta in viata oamenilor si nu trebuie sa facem actiuni impotriva ei. Limba romana este foarte greu inteles daca este vorbita de oameni simpli la televizor. Televiziunile din Romania daca dau emisiuni sau filme in limbi straine, ele sunt subtitrate si nu dublate. Ele fac lucrul acesta pentru ca limba romana este foarte dificila de inteles la dublarea filmelor si incercarile care au fost, au dus la mari nemultumiri din partea oamenilor. Subtitrarea in romana duce concomitent la invatarea limbi romane literare in scris si invatarea limbi straine din cadrul filmului.

 6. Acum serios, care proprietar de televiziune prin cablu ar pune la bataie cariera si intreprinderea pentru a promova posturile de televiziune romane? Cu siguranta acei 6% de rusi le va sari in gat. Ideea este foarte buna, doar la nivel de ideea, dar ca strategie cam da in bara. Ceva mai concret?

 7. ideea nu e rea, dar posturile de televiziune româneşti nicidecum nu pot concura cu cele ruseşti. Problema nu e în limba în care acestea sunt difuzate, ci în calitatea lor. Asta e evident şi ideea aia ideea nu poate avea viitor în Basarabia, ci părere de rău…

 8. Ceea ce se poate face tine de legislatie. Atata timp cat limba de stat este limba romana, ar trebui sa existe o prevedere prin care emisiunile in alta limba decat cea de stat sa ocupe un anumit procent din orele de emisie. De asemenea, legea sa prevada ca posturile TV din RM sa emita un numar minim de ore in limba de stat, iar in cazul emisiunilor in alta limba (e clar ca ma refer aici la lima rusa), sa fie obligatorie introducerea subtitrarii in limba romana. Pe de alta parte, toate persoanele publice ar trebui ca in cazul aparitiilor radio/tv sa se adreseze jurnalistilor in limba romana si sa nu incurajeze ignoranata unor jurnalisti vis-a-vis de limba romana in general si de populatia majoritara in special, raspunzandu-le la intrebari in limba rusa. Nu de alta, dar daca tot pretind ca iubesc Moldova, sa o si demonstreze, aratand respect pentru cei cu care convietuiesc.

 9. Și moldoveanul din Est, adica românul moldovean, cel căruia în București i se mai spune încă ”basarabean”, sprijină această idee 😉
  Mi se pare că ar trebui să nu mai punem atâta preț pe particularitățile de legislație care încă ne deranjează (nu-mi rămâne decât să sper că și prin votul meu ele se vor rezolva în timp), ci să ne trăim apartenența la națiunea română în mod plenar și firesc 🙂
  Un post de televiziune RO+MD ar trebui să se numească TVU (Unitate).

  Părerea mea 🙂

 10. Și, desigur, TVU ar trebui să emită doar în limba română, pentru întreaga populație din România și Republica Moldova, și să poată fi vizionat prin cablu oriunde pe teritoriul național.
  Să fie un post pe care să ruleze filme de orice gen, dar subtitrate în română (doar subtitrate! 🙂 ), emisiuni realizate atât la Chișinău și în principalele orașe ale RM, cât și în București și principalele orașe ale RO, și desigur…. multă-multă istorie națională. Cu studiouri regionale la București, Iași, și Chișinău.
  Mai rămâne doar să se găsească o nimica toată… investitori cu bani 🙁

 11. pana o sa se faca televiziunea de care vorbesti o sa se uneasca romania cu basarabia..desi nu ar fi o idee rea asa li se poate baga mancurtilor de la voi istoria romaneasca pana o sa zica ca sunt romani.cat depsre investitori in Romania sunt destui trebuie doar sa-i convingeti

  • Pentru ca ar fi o prostie! Filmele reprezinta in intregime, prin toate elementele componente, un act artistic, pe care nu are nimeni dreptul sa il modifice dupa bunul plac. De aceea nu sustin dublarea filmelor.

  • tania, tie in mod special ti-ar folosi subtitrarea in limba romana, poate asa vei invata sa scrii corect romaneste (nu te supara, nu am spus asta ca sa te jignesc). Pe langa argumentul pe care ti l-am spus mai sus impotriva dublarii filmelor, acestea chiar ajuta la invatarea unei limbi straine, desi nu pot inlocui scoala sau cursul de specialitate. Ce legatura are faptul ca suntem romani, cu modificarea unui film? Duci lipsa de grai romanesc? Ar trebui sa fii inconjurata de milioane de romani, daca esti in tara! Cred ca cei care isi doresc cel mai mult introducerea dublarii filmelor sunt cei care nu prea au trecut pragul scolii si au probleme in a intelege subtitrarea…

 12. cu parere de rau dar televiziunile romanesti in republica moldova se vor vedea intr-un mod acceptabil doar in cazul in care vor mai trece 8 ani .

  in acesti 8 ani trebie sa votam numai si numai alianta de integrare europeana .

  in viziunea mea ,televiziunile romanesti vor trece prutul doar daca politicul va fi de o asa maniera incat vom fi avut sedinte comune ale celor 2 parlamente ,,deja vor fi finalizate cel putin una dintre liniile de electricitate dintre cele 2 tari .

  mai degraba dacat canale romanesti cred ca ar fi mai bine antai inlocuita limba moldoveneasca cu limba romana ,limba de stat iar mai apoi, introducerea in scoli adevarata istorie a neamului nostru romanesc .

  sunt cu totul de acord insa ca tvr1 trebuie numai decat sa fie prezent in eter si nu altcumva pe tot teritoriul republicii moldova

  oricat am vrea noi ,cetenii sa intreprindem mari miscari de masa
  politicul va avea primul si ultimul cuvant de spus .

  imaginati-va ce ar putea fi daca la carma republicii vor ajunge comunistii…….

  pana sa vina televiziunile romanesti , tre sa voteze tota lumea chirtoaca la alegerile de pe 19 iunie .

  daca nu iese cine trebuie ,mai vorbim 100 000 de ani si tot nimic nu se face .

  dara sa mergem la vot la 19 iunie si sa votam chirtoca cu p.l si doar asa. vom putea sa ne regandim strategiile pentru a contribui la unirea celor 2 state ,care nu se va face nici in 2012 nici in 2013 dacat intr-un eventual razboi al rusiei cu republica ,ceea ce noi nu ne dorim.

  dorim ca unirea celor 2 tari sa se faca repede dar in etape ,lucrand la toate nivelurile

 13. FRAŢI ROMÂNI,până una alta aflaţi că TVR1 este retransmis în Basarabia de către firma lui Vladimir Plahotniuc,COLONEL KGB.
  De câte ori vorbeşte Preşedintele Băsescu despe Basarabia,EMISIA ESTE ÎNTRERUPTĂ.
  Se tot bagă reclame RUSEŞTI ,e o bătaie de joc!
  Din fericire există antene de satelit,dar cei de la sate nu au bani.

  Licenţa TVR a fost „pierdută ” de Romania LA COMANDA MAFIOTULUI Dan Voiculescu,membru al TRIADEI MAFIOTE Voiculescu-Patriciu-Vântu CREATĂ DE Moscova.

  KAGHEBISTUL Dan Voiculescu este una din uneltele Călăilor Ocupanţi Ruşi care are o COLOANĂ a-5-a de manipulare în masă la fel de puternică pe ambele maluri ale Prutului.

  „Procuratura de la Chisinau a fost sesizata in legatura cu posibile neregularitati in administrarea licentelor de emisie TV. Sesizarea depusa la sfirsitul saptaminii trecute la Procuratura din Chisinau porneste de la o acuzatie lansata recent de un om de televiziune moldovean, Razvan Paveliu.
  Paveliu sustine ca in 2007 Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chisinau ar fi retras prin inselaciune licenta de emisie in Republica Moldova a televiziunii publice de la Bucuresti, la comanda omului de afaceri roman Dan Voiculescu, patronul trustului Intact.

  Cosmin Pacuraru de la Asociatia PublicMedia din Bucuresti a declarat „Europei Libere”:
  „In acea perioada, in televiziunea romana, foarte multi oameni cu functii proveneau din trustul Intact, cei care de fapt in acest moment emit in Moldova pe frecventa luata televiziunii romane”.

  Deci trustul „INTACT”,firma MAFIOTULUI KAGHEBIST Voiculescu A ELIMINAT TVR din Basarabia!

  FRAŢI ROMÂNI,vedeţi cum suntem „lucraţi” de Moscova din ambele părţi?

 14. Ziarul „România Liberă”:

  Televiziunea publica din Romania nu va mai fi retransmisa in Republica Moldova.

  Membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA) din Romania banuiesc ca aceasta situatie este generata de relele intentii ale autoritatilor comuniste de la Chisinau.
  In locul ei, basarabenii vor putea urmari un alt canal romanesc, Antena International, ce face parte din trustul Intact controlat de familia liderului PC, Dan Voiculescu.
  Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chisinau (CCA) a anuntat marti ca a aprobat modificarile grilei de emisie a postului de televiziune 2 Plus care a castigat licenta pentru frecventa unde erau difuzate emisiunile TVR. Directorul 2 Plus, Razvan Paveliu, a afirmat ca nu s-a reusit incheierea unui contract cu Societatea Romana de Televiziune (SRTv) in ciuda faptului ca „au fost inaintate scrisori catre SRTv, precum si catre Guvernul Romaniei, dar partea romana nu a acceptat o intrevedere”. SRTv a anuntat ca va decide saptamana viitoare daca va ataca in instanta retragerea licentei TVR din Moldova, actiune pe care o considera ilegala, precizand ca „CCA nu a chemat nici un moment SRTv la consultari si negocieri”.
  Rasvan Popescu, presedintele CNA, ne-a declarat ca „situatia este ingrijoratoare si regretabila. TVR avea deja un public format acolo, care acum va fi preluat de un post comercial”. Potrivit lui Ioan Onisei, membru CNA, „este grav ca Guvernul si conducerea TVR nu au reusit sa regleze problemele tehnice si financiare existente cu Republica Moldova”.
  Onisei acuza noua conducere a CCA de la Chisinau ca raspunde la comenzile politice „prin care sa blocheze dialogul intre Romania si Moldova”.
  Mai mult, Onisei se intreaba „in ce masura preluarea stirilor si comentariilor de pe Antena 1, 2, 3 si Euforia TV inseamna o reflectare corecta, obiectiva si impartiala a celor mai importante evenimente care se petrec in Romania”.

  Iată cum PROPAGANDA ANTI-ROMÂNEASCĂ a kaghebistului Dan Voiculescu ajuns să otrăvească şi Basarabia până în 2010 când kaghebistul Voiculescu a fost înlocuit de …KAGHEBISTUL PlaHOŢniuc.
  Iată cum prin SLUGOII Rusiei Voiculescu şi Plahotniuc,TVR a fost INTERZIS şi mai apoi CENZURAT peste Prut.

LĂSAȚI UN MESAJ